Drikke 6 knallgode viner

6 knallgode viner> Vinskribent Heidi Jaksland Kvernmo anbefaler

Elsk eller hat!

Zinfandel er en drue man kan elske eller hate. Eller begge deler, slik som jeg gjør. God Zinfandel er herlig, dårlig zinfandel er knapt drikkverdig. Tirsdagstipset, Birichino Saint Georges Zinfandel Old Vines 2016, hører til i den første kategorien.

 

Zinfandel kommer opprinnelig fra Kroatia der den kalles tribidrag. Den er også kjent som primitivo i Italia. Men det er som Zinfandel den er mest kjent og det er California som har flest hektar vinmarker med denne sorten. Mange av vinmarkene er gamle og ble plantet under forbudstiden i USA (1920-1933) da en bestemmelse om tilvirking av cider og fruktjuice til eget bruk åpnet for å lage hjemmelaget vin (en gråsone antar jeg). 

 

Zinfandeldruene trenger varme og kan produsere store avlinger. I svært varmt klima kan zinfandel/primitivo bli heit i alkoholen, ha lav syre og smake syltetøy. Hvis druene ikke plukkes straks de er modne blir de fort til rosiner. 

De virkelig gode zinfandelvinene kommer fra områder der det ikke er altfor varmt. 

 

Tirsdagens vintips kommer fra vinmarken Saint Georges. Den ble plantet i 1922 og ligger på østsiden av Santa Cruz Mountains. Det gjør at druene får morgensol og ettermiddagssol, men slipper unna den varmeste solen på dagtid. Den friske havluften kjøler ned druene om natten. Druene får en langsom modning og utvikler frisk og god fruktsmak uten det tunge, søte rosinpreget. 

 

Birichino Saint Georges Zinfandel Old Vines 2016 er spontangjæret og modnet på nøytrale fat. Dufter og smaker av modne blåplommer, bjørnebær og krydder. Rund, bløt og saftig, deilig frukt, frisk og moden, sødmefull og krydret. God konsentrasjon. Deilig zinfandel med en livlig syre som gjør så godt i en så rik og smakfull vin. 89 poeng

 

Den heiteste grillsesongen er på hell, men dette er en superb vin til godt grillet kjøtt, gjerne storfe eller lam, med stekeskorpe og en god grillsaus. Etterhvert som vi går inn i viltsesongen er dette også en velsmakende vin til både hjort og rype som begge trives med bløte tanniner og fruktsødme. 

 

 

 

 

Birichino Saint Georges Zinfandel Old Vines 2016

Varenr. 10027101 i bestillingsutvalget - kr 299,90

Sukker: < 3 g/l

Syre: 5,9 g/l

 

 

 

God lengde med fruktsmak hele veien.

Chile forbindes ofte med rimelige mainstram-viner laget av kjente druer som cabernet sauvignon, chardonnay og sauvignon blanc. Det er vel og bra, men Chile er så mye mer bare man leter litt. En av produsentene som gir en smakebit på hva Chile har å by på er De Martino.

 

De Martino-familien kom til Chile fra Italia i 1934 og har hele veien jobbet med å lage klassiske viner med finesse og friskhet som reflekterer vinmarkene der druene dyrkes. 

 

Denne vinen kommer fra Itata, et av de sørligste vindistriktene i Chile. Vinmarken med cinsaut ble plantet i 1982, druestokkene er plantet som frittstående busker (gobelet) og står på egne røtter siden Chile ikke er plaget med vinlusa phylloxera og derfor ikke har behov for å pode planten på amerikanske rotstokker.

 

Det vannes ikke i vinmarken og i kjelleren foregår vintilvirkningen på tradisjonell måte med spontangjæring med stedegen gjær og ingen lagring i nye eikefat. 

 

Gallardia Cinsaut 2018 har lys rød farge og en nydelig duft av kamfer, blomstrende lyng og lavendel, blåbær og et snev av røyk. Middels fyldig med flott frukt. Her er det flust med knuste røde bær; rørt rips og bringebær, jordbær og kirsebær. Lette tanniner som bare gir et hint av tørrstoff i kinnene og en forfriskende syrlighet som gjør bærsmaken ekstra saftig.

God lengde med fruktsmak hele veien. Flott vin! 89 poeng

 

Dette er langt unna treliterne med bløte, sødmefulle viner man finner i polhyllene, og de som liker disse kan nok bli skuffet. Dette er mye lysere og lettere. I matveien passer det derfor med lyst kjøtt, gjerne kylling eller kalkun. Vegetarretter med linser og bønner passer også godt.

 

 

De Martino Gallardia Itata Guahilihue Cinsault 2018

Varenr. 1514001 i Bestillingsutvalget - kr 189,90

Sukker: < 3 g/l

Syre: 5,7 g/l

 

 

 

Langt unna søtsuppa!

Dagens tirsdagstips er en hvitvin i blå flaske. Skeptisk? Det er det ingen grunn til å være. Mar de Frades er langt unna søtsuppa som mange forbinder slike blå flasker med. 

 

Vi er i Rias Baixas i Spania, et av mine favorittområder. Alt er grønt der! Grønne slyngplanger snor seg oppover frodige, grønne trær eller velter seg over murer. Undervegetasjon i alle bladformer og grønnsjatteringer kryper fram mellom busker og trær. Ikke en bar jordflekk er å se, unntatt i små bakhager der firkanter er harvet opp til tomater, bønner, turnips, kål og alt en bondefamilie måtte trenge.

 

Et synlig tegn på at Galicia i det nordvestlige hjørnet av Spania er et område rikt på fuktighet og gunstige vekstvilkår. Dette er hjemmet til albarino, en frodig og aromatisk drue det er lett å bli glad i. 

 

Da jeg besøkte Mar de Frades for noen år siden skrev jeg at vinene var gode, men kanskje litt kjedelige og nesten for «perfekte». Det var det jeg forventet nå også, men jeg syns den hadde mye mer dybde og personlighet. En positiv endring.

 

Sitrus, grapefrukt, blomster og skoldet mandel på duft. Veldig typeriktig albarino-duft. Fyldig og rund med fet struktur og en flott syrlighet som brer seg utover. Smak av sitrus, saftige, grønne epler og lime. Lang, fruktig ettersmak som har en sitrusaktig karakter lenge etter vinen er svelget. 88 poeng

 

Rias Baixas er et område med fantastisk sjømat, og albarino er en utmerket vin til både reker, blåskjell og med sitt lille sødmeinnslag syns jeg den også passer godt til krabbe. Sushi er også en mulighet i matveien

 

 

Mar de Frades Albarino 2018

Varenr. 9921801 i bestillingsutvalget - Kr 200, 60

Sukker: 3,7 g/l

Syre: 4,6 g/l

 


Til thai og indisk mat

Calvente er drømmeprosjektet til Horacio Calvente som jakter på gamle og glemte vinmarker i det sørlige Spania. Vinene herfra er håndverksviner, vinstokkene er gamle og avkastningen svært lav. 

 

La Guindalera ligger i Sierra del Chaparral-fjellene i Granada-provinsen, nær fjellkjeden Sierra Nevada. Vinmarkene ligger mellom 700 og 1000 meter over havet. Området er solrikt med 3000 soltimer i året, avkjølende bris fra Middelhavet og beliggenheten i fjellene sikrer en lang, jevn modning.

 

Vinmarkene med muscat d’Alexandria har vinstokker som er 50-120 år gamle. Det dyrkes også cabernet sauvignon, merlot, syrah og tempranillo her, men disse vinstokkene er yngre, mellom 20-45 år. 

 

Guindalera Mountain Wine er laget på 100 % muscat d’Alexandria. Gjæret på ståltank og åtte måneder på bunnfallet. Svært aromatisk og floral duft, appelsinblomst, jasmin, stikkelsbær, aprikos. Delikat og innbydende. Pent fyldig, helt tørr, men det tropiske fruktpreget gir en markant sødmefull karakter.

 

Smak av ananas, fersken, lichi. Frisk syrlighet som leker hele veien, eksploderer mot slutten og løfter fram syrlig grønn frukt ala knasende, grønt eple. Lang og herlig ettersmak. Passer godt til indisk og thai-inspirerte retter. Reker passer også godt. 89 poeng 

 

 

Calvente Guindalera Mountain Wine Ecological 2017

Varenr. 10892201 i bestillingsutvalg – Kr 243,90

Sukker: < 3 g/l

Syre: 5,7 g/l

 

Calvente Guindalera Tinto Crianza 2016 er laget på 37 5 Cabernet sauvignon, 36 % tempranillo, 14 % merlot og 3 % syrah. Vinen er gjæret med naturlig gjær og har fått 12 - 14 måneder på ny, fransk eik. Deretter 12 - 15 måneders flaskemodning.

 

Her er det mye duft av plomme, morell og mokka, kokos og vanilje og masse krydder fra fat. Sødmefull og bløt frukt, myke tanniner, fin syrlighet. Konsentrert på smak med solbær, plomme, bjørnebær, lakris og vaniljestang.

 

Fatpreget og hele 15 % alkohol gjør den litt tørr og varmt i avslutningen. Savner litt mer frukt her. Likevel, en god grillvin som er ypperlig til lammekoteletter og spareribs. 88 poeng

 

 

 

Livlig og frisk!

Det er litt eventyr over en vin som henter druer fra et sted som heter Tumbarumba i Snowy Mountains, er det ikke? I mitt fantasidrevne hode blir druene plukket av alver, overlevert i kasser til staute dverger og brakt til vinkjelleren der vinen lages av mystiske trollmenn. 

 

Slik er det selvfølgelig ikke. Bak Bin 311 står nemlig Penfold’s, en av Australias mest anerkjente vinprodusenter som blant annet står bak det som regnes som Australias beste vin, Penfolds Grange. En vin som koster 4000 kroner i Norge.

 

Bin 311 er en såkalt cool climate-chardonnay. I tidligere årganger har alle druene til Bin 311 kommet fra det kjølige distriktet Tumbarumba i New South Wales.

 

Fra 2017-årgangen er det i tillegg hentet inn druer fra Adelaide Hills og Tasmania. Stilskiftet i 2017 inkluderer også bruk av litt ny eik (25 %) i den åtte måneder lange modningsperioden på fat.

 

Tidligere har vinen kun vært lagret i brukte franske fat. Peter Gago, sjefsvinmakeren for Penfolds, sier det er en villet endring og kaller det en «stylistic crossroad». "Det er ingen intensjon om å forlate Tumbarumba og Adelaide Hills og Tasmania er også kjølige regioner.

 

Bruk av ny eik er for å få enkelte regional uregelmessigheter til å henge bedre sammen. Bin 311 er gjenoppfinnelse, gjenfødsel, oppstandelse!"

 

Jeg synes det er en positivt endring. Den har mistet litt sitruskarakter på duft, men har en tydeligere lime-preget smak som gir et piff. Ny eik gir mer kompleksitet uten å overdøve. 

 

Bin 311 2017 lukter som et fruktfat med oppskjært frukt: epler, appelsin, mango, ananas og honningmelon. Vanilje, krydder og smørtoner fra fatet er fint integrert. Fyldig vin med en nesten oljete konsistens som smører munnhulen. God frukt som tar opp det samme som i duften, men det kommer også en tydelig limekarakter fra midten og utover i ettersmak.

 

Det frisker opp og gir en livlig karakter. Tydelig syre gir en pekepinn mot druenes kjølige opprinnelsested. Pent fatpreg, bare et dryss av krydder og vanilje. God lengde. 90 poeng

 

Dette er en matvin i min gane. Jeg ville drukket den til laks eller annen fet fisk, gjerne med en smørsaus. 

 

 

Penfolds Bin 311 Chardonnay 2017

Varenr. 9678601 i bestillingsutvalget - Kr 279,90

Sukker: < 3 g/l

Syre: 6,7 g/l

 

 

Fantastisk til kjøtt!!

Det er ofte malbec det handler om i Argentina og ukens tirsdagstips fra bestillingsutvalget er en av de beste malbec’ene i min verden.

 

Colomé Estate holder til i Salta i Argentina og ble etablert allerede i 1831. Vinmarkene her er noen av de høyest beliggende i verden og ligger mellom 2300 og 3100 m.o.h. Dette gir en langsom modning og en helt super syrlighet i druene.

 

Alle som har vært på fjellet vet at sola tar godt i høyden. Sol og UV-stråler gjør at skallet på druene blir tykkere. Det blir dermed mer farge og tanniner, men disse tanninene får en mykere karakter og er slettes ikke så barske som man skulle tro. 

 

Hoveddelen av druene til Colomé Auténtico Malbec kommer fra vinstokker som er over 100 år gamle og som vokser på 2500 meters høyde. Vinen har ti måneder modning på ståltank og deretter ti måneder på flaske. Her er det ikke benyttet noe eikfatlagring slik at malbec-druens autentiske egenart kommer fram, samtidig som det viser terroiret i Upper Calchaquí Valleys tydeligere.

 

Tett fiolett farge, som blekk. På duft en miks av mørk frukt; bjørnebær, moreller, blåbær og krekling, streif av krydder og mokka. Fyldig, tett og rik, flott frukt i munnen, solid konsentrasjon, finkornede tanniner som bare flosser litt på tunga, smak av blåbær, solbærgelé, syltede moreller og lakris. Livlig syre gjennom hele smakskurven som bærer fram frukten hele veien helt til det stopper i en tørr, varm avslutning. Flott vin!

 

Auténtico Malbec 2018 er ung og kan godt lagres noen år for å utvikle mer kompleksitet og et mer nyansert fruktbilde, men den kan like gjerne drikkes nå mens den ungdommelige frukten er på topp. Ditt valg. 91 poeng

Til et solid kjøttmåltid av saftig, marmorert storfekjøtt, grillet eller stekt, er dette helt fantastisk. 

 

 

Colomé Auténtico Malbec 2018

Varenr. 7919801 i Bestillingsutvalget - Kr 379,90

Sukker: 3,5 g/l

Syre: 6,6 g/l

 

 

 

 

 

 

 

 

I GLASSET   iglasset.no 

 

Om Heidi Jaksland Kvernmo

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.  

 

Heidi har skrevet fast om vin og drikke for APPETIT siden 2012. Du finner bloggen hennes også på vår menylinje.

 

Bloggen iglasset.no har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden.

 

Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

Du finner bloggen hennes også på vår menylinje.

 

Tirsdagstipset er vin fra bestillingsutvalget. Vinene i torsdagstipset er fra basisutvalget.

 

 

 


TIRSDAGSTIPSET

Dagens tirsdagstips er en hvitvin i blå flaske. Skeptisk? Det er det ingen grunn til å være. Mar de Frades er langt unna søtsuppa som mange forbinder slike blå flasker med. 

 

Vi er i Rias Baixas i Spania, et av mine favorittområder. Alt er grønt der! Grønne slyngplanger snor seg oppover frodige, grønne trær eller velter seg over murer. Undervegetasjon i alle bladformer og grønnsjatteringer kryper fram mellom busker og trær. Ikke en bar jordflekk er å se, unntatt i små bakhager der firkanter er harvet opp til tomater, bønner, turnips, kål og alt en bondefamilie måtte trenge. Et synlig tegn på at Galicia i det nordvestlige hjørnet av Spania er et område rikt på fuktighet og gunstige vekstvilkår. Dette er hjemmet til albarino, en frodig og aromatisk drue det er lett å bli glad i. 

 

Da jeg besøkte Mar de Frades for noen år siden skrev jeg at vinene var gode, men kanskje litt kjedelige og nesten for «perfekte». Det var det jeg forventet nå også, men jeg syns den hadde mye mer dybde og personlighet. En positiv endring.

Sitrus, grapefrukt, blomster og skoldet mandel på duft. Veldig typeriktig albarino-duft. Fyldig og rund med fet struktur og en flott syrlighet som brer seg utover. Smak av sitrus, saftige, grønne epler og lime. Lang, fruktig ettersmak som har en sitrusaktig karakter lenge etter vinen er svelget. 88 poeng

Rias Baixas er et område med fantastisk sjømat, og albarino er en utmerket vin til både reker, blåskjell og med sitt lille sødmeinnslag syns jeg den også passer godt til krabbe. Sushi er også en mulighet i matveien 

 

 

TIRSDAGSTIPSET

Dagens tirsdagstips er en hvitvin i blå flaske. Skeptisk? Det er det ingen grunn til å være. Mar de Frades er langt unna søtsuppa som mange forbinder slike blå flasker med. 

 

Vi er i Rias Baixas i Spania, et av mine favorittområder. Alt er grønt der! Grønne slyngplanger snor seg oppover frodige, grønne trær eller velter seg over murer. Undervegetasjon i alle bladformer og grønnsjatteringer kryper fram mellom busker og trær. Ikke en bar jordflekk er å se, unntatt i små bakhager der firkanter er harvet opp til tomater, bønner, turnips, kål og alt en bondefamilie måtte trenge. Et synlig tegn på at Galicia i det nordvestlige hjørnet av Spania er et område rikt på fuktighet og gunstige vekstvilkår. Dette er hjemmet til albarino, en frodig og aromatisk drue det er lett å bli glad i. 

 

Da jeg besøkte Mar de Frades for noen år siden skrev jeg at vinene var gode, men kanskje litt kjedelige og nesten for «perfekte». Det var det jeg forventet nå også, men jeg syns den hadde mye mer dybde og personlighet. En positiv endring.

Sitrus, grapefrukt, blomster og skoldet mandel på duft. Veldig typeriktig albarino-duft. Fyldig og rund med fet struktur og en flott syrlighet som brer seg utover. Smak av sitrus, saftige, grønne epler og lime. Lang, fruktig ettersmak som har en sitrusaktig karakter lenge etter vinen er svelget. 88 poeng

Rias Baixas er et område med fantastisk sjømat, og albarino er en utmerket vin til både reker, blåskjell og med sitt lille sødmeinnslag syns jeg den også passer godt til krabbe. Sushi er også en mulighet i matveien 

 

 

TIRSDAGSTIPSET

Dagens tirsdagstips er en hvitvin i blå flaske. Skeptisk? Det er det ingen grunn til å være. Mar de Frades er langt unna søtsuppa som mange forbinder slike blå flasker med. 

 

Vi er i Rias Baixas i Spania, et av mine favorittområder. Alt er grønt der! Grønne slyngplanger snor seg oppover frodige, grønne trær eller velter seg over murer. Undervegetasjon i alle bladformer og grønnsjatteringer kryper fram mellom busker og trær. Ikke en bar jordflekk er å se, unntatt i små bakhager der firkanter er harvet opp til tomater, bønner, turnips, kål og alt en bondefamilie måtte trenge. Et synlig tegn på at Galicia i det nordvestlige hjørnet av Spania er et område rikt på fuktighet og gunstige vekstvilkår. Dette er hjemmet til albarino, en frodig og aromatisk drue det er lett å bli glad i. 

 

Da jeg besøkte Mar de Frades for noen år siden skrev jeg at vinene var gode, men kanskje litt kjedelige og nesten for «perfekte». Det var det jeg forventet nå også, men jeg syns den hadde mye mer dybde og personlighet. En positiv endring.

Sitrus, grapefrukt, blomster og skoldet mandel på duft. Veldig typeriktig albarino-duft. Fyldig og rund med fet struktur og en flott syrlighet som brer seg utover. Smak av sitrus, saftige, grønne epler og lime. Lang, fruktig ettersmak som har en sitrusaktig karakter lenge etter vinen er svelget. 88 poeng

Rias Baixas er et område med fantastisk sjømat, og albarino er en utmerket vin til både reker, blåskjell og med sitt lille sødmeinnslag syns jeg den også passer godt til krabbe. Sushi er også en mulighet i matveien 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev