Drikke Eplesider

Eplesider > «godkjent av min far»

Den siste tirsdagen i september hvert år er det Epledagen. I år er det 30 år siden Epledagen ble etablert i Norge, og vi feirer de norske eplene med Alde Eplesider.

 

Det handler om norsk sider og har du ikke smakt det ennå er det på tide å gjøre noe med det nå. Det kommer nemlig så steike mye bra ut av sursøte, norske råvarer som kombineres med tradisjoner og nytenkende eplebønder. 

 

Alde Sider kommer fra Bleie gård innerst i Hardangerfjorden. Her har Olav Bleie 50 mål epler, plommer og moreller. Navnet Alde er det gamle navnet på frukt i Hardanger, og det var Olavs far som fant det på. På flasken står det da også «godkjent av min far». 

 

Alde Sider er laget på eplesortene Gravenstein, Discovery og Aroma. Eplene blir presset til eplemost og fylles i store tanker sammen med litt sukker og gjær. Når gjæringen er godt i gang settes temperaturen ned. Sideren får godgjøre seg fram til våren og gjære i rolig tempo for å beholde smak og frisk eplekarakter. Deretter blandes sider fra de ulike tankene og litt kullsyre tilsettes for å få sideren perlende. 

 

Jeg har smakt denne i flere årganger og i 2019-årgangen er den bedre enn noensinne. Delikat og frisk eplearoma, saftig smak. Det er som å spise modne, norske epler, bare bedre. Fin syrlighet og helt uten det noe emment gjærpreg som ofte kan anes i sider, kun en anelse i ettersmak, litt som ettersmaken av øl. Helt tørr, her er det kun 6 gram sukker per liter, noe som er en del mindre enn andre sider. Suveren norsk sider som kan brukes som en frisk aperitiff, eller serveres til spekemat og salater. 

 

 

Alde Eplesider 2019

Varenr. 5895501 – Kr 159,90

Sukker: 6 g/l

Syre: 7 g/l

 

 

 

I GLASSET  iglasset.no/

 

Heidi Jaksland Kvernmo

 

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.  

 

Bloggen iglasset.no/ har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev