Drikke Øl og rein!

Øl og rein!>

Det er tid for reinsdyrkjøtt, og landets største produsent, Finnmark Rein, leverer også i år ferske råvarer til dagligvarebutikker. Da er det bare å slippe fantasien løs og lage spennende retter av en av landets lekreste og mest eksklusive råvarer.

Men hva skal du ha i glasset?

 

 

GÅ FOR ØL

Mange tenker rik og fyldig rødvin når de skal velge drikke til reinsdyrkjøtt. Men det kan være minst like godt og enda mer spennende å begi seg inn i ølets verden når denne lekre og eksklusive råvaren kommer på bordet, mener Hans Ingi Tryggvason. Han er øl- og matekspert og daglig leder for Ringnes Brygghus, og mener øl på mange måter åpner for mange flere smaksopplevelser sammen med god mat enn det vin kan.

 

 

DET TRADISJONELLE

Mange er vant å spise reinsdyr i litt større stykker, som biff eller medaljonger, og gjerne med en litt fet saus til. Da er det godt med et mørkere øl med litt sødme. En Frydenlund Juleøl eller Bayer til reinsdyrmedaljonger med tyttebærsaus er en klokkeren kombinasjon, ifølge Tryggvason. Som alkoholfritt alternativ anbefaler han Munkholm Bayer.

 

 

FRUKTIGE SMAKER

Men det er utrolig mange andre spennende måter å servere reinsdyr på. Hans Ingi Tryggvason anbefaler å prøve quesadilla med reinsdyr og multesalsa. Fruktighet i multebærene vil gå svært godt med en fruktig IPA som Frydenlund Juicy IPA, eller en Munkholm Fruktig IPA hvis du velger alkoholfritt. IPAen er også med og renser gangen, klar for en ny bit.

 

 

KREMET PASTA

En annen vri som Tryggvason anbefaler er å servere skivet reinsdyrfilet på pasta med kremet sopp og kål-saus. Prøv en blond ale som for eksempel Grimbergen, som elegant omfavner smakene i kålen og soppen uten å overdøve viltsmaken. Alkoholfritt alternativ: Munkholm Fatøl.

 

 

SMØRBRØD MED FINESSE

Reinsdyr behøver ikke være middag – det kan gjerne serveres på ristet brød til lunsj eller kanskje en ekstra god bit kveldsmat. Stek noen reinsdyrbiffer og server dem oppskåret på ristet brød med kremost, pære og fiken. Til dette kan du prøve et ekstra spennende øl som E.C. Dahls Passion Fruit Sour, som plukker opp frukten helt perfekt. Det samme gjør en alkoholfri Kronenbourg 1664 Blanc, mener Tryggvason.

 

REINSDYRSKAV OG HONNING

Reinsdyrskav, eller souvas, kan raskt og enkelt stekes og brukes i wraps, pitabrød eller på pizza. Reinsdyrskav er det eneste produktet fra Finnmark Rein du ikke finner som ferskvare. Det er fordi det blir best når det stekes i halv-tint tilstand. Stekt reinsdyrskav sammen med chili, ingefær, finkuttede grønnsaker og honning-glaze er både enkelt, spennende og eksklusivt. Her ville Hans Ingi Tryggvason valgt en Brooklyn Lager, som et svært velbalansert øl som går godt med både heten fra chilien, sødmen fra honningen og viltsmaken. Alkoholfrie Brooklyn Special Effects er også et supert valg her, mener han.

 

 

Reinmedaljong med tyttebærsaus

Oppskrift fra reineier Mikkel Mathis Mikkelsen Eira

Foto Jon Marius Nilsson

  

1 flatbiff av rein, ca. 600 g

1 brokkoli

4–6 poteter

Salt og pepper

 

saus

3–4 ss rørte tyttebær

6 dl viltkraft

 

Forvarm stekeovnen til 125 °C. Vask og kutt brokkoli i buketter og potetene i skiver.

 

Stek potetene på middels ­varme i en stekepanne med olje. Imens bruner du kjøttet i olje i en ­annen panne. Krydre med salt og ­pepper, og etterstek i ovnen med steke­termometer. Kjerne­temperaturen skal ideelt være 62–65 °C. La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det opp.

 

Kok ut pannen og sil av så du får mest mulig stekesjy.Bland den sammen med tyttebær og viltkraft. Kok inn til ca. 2 dl på middels varme under omrøring.

Smak til med salt og pepper. Kok opp en kjele med vann, slå av platen og la brokkolien trekke til den er mør.

Server flatbiffen med poteter, brokkoli og skysaus.

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev