Nyhet
Drikke The Anvil Shiraz – bærekraftig & etisk vin fra Western Cape

The Anvil Shiraz – bærekraftig & etisk vin fra Western Cape>

Old Road Wine Company

Litt øst mot innlandet fra Cape Town og rett sør for Paarl finner du Franschhoek- dalen. Her har du en stor andel gamle vinstokker som har bidratt til å gi vinene fra denne delen av Sør-Afrika et særegent utrykk. Dette har tatt tid, flere generasjoner faktisk til å få vinplanter over 50 år gamle eller mer. Old Road Wine Co siner viner reflekterer dette preget, særpreget du får i slike viner.

Old Road Wine Co holder til i en kjeller som står rett ved byens gamle hovedvei, midt i Franschhoek. Derav navnet Old Road Wine Company.

 

Franschhoek i seg selv betyr noe som "skyfallet" som kommer av den sør-østlige vinden som blåser gjennom Franschhoek-dalen fra fjellene. Vinden kjøler ned vinplantene på ettermiddagen og kvelden noe som bidrar til at druene oppretholder en naturlig syrefriskhet – som igjen gir seg utrykk i friskheten i vinene herfra. Ofte har rødvinene herfra et naturlig hint av "pepper" noe du få når Syrah vokser et sted med kjølige netter.

 

Ryan Puttick, hovedvinmaker hos Old Road Wine Co., vokste opp på en gård nær Hartswater, Northern Cape. Som er et godt stykke unna vinområdene i Sør-Afrika, noe som gjorde det usannsynlig at Ryan skulle velge vinmaking som en karriere. Likevel kan inspirasjon slå an hvor som helst, og det var takket være faren til Ryan at hans indre «winemaker» blomstret: «Hver søndagslunsj tillot foreldrene mine meg å lukte og smake på vinen de likte, og faren min tok seg tid til å forklare alle de spesifikke nyansene til vinene han drakk, og jeg ble fascinert,» reflekterer Ryan.

 

Etter å ha fullført sine studier ved Elsenburg Agricultural Training Institute nær Stellenbosch, tilbragte Ryan to sesonger i Tyskland. I løpet av denne tiden utviklet han en lidenskap for ukonvensjonelle druesorter, det å «blende vin» og jobbe fram stedsspesifikke viner. «Jeg er en som trives med utfordringer. Som problemløser vurderer jeg situasjonen, mulighetene mine, det optimale resultatet og handler deretter», forklarer han.

 

Ryans dyptliggende lidenskap til å jobbe med gamle vinstokker og i takt med naturen har stadig inspirert måten han jobber på. "Min filosofi er å respektere frukten som vingården har gitt deg, med minimal intervensjon." Ved å respektere hver vingård som et unikt terroir, jobber Ryan og vinproduksjonsteamet hans flittig for å sikre at vin og filosofi er synkronisert, og at terroiret og området druene kommer fra alltid er respektert.

 

For Ryan er det samspillet mellom naturen og menneskene som resulterer i store viner, det vil si om du har førsteklasses frukt. "Det er veldig spennende å være en del av Old Road Wine Co., siden målet er at terroiret må tale for seg selv» - det ultimate målet for enhver vinprodusent," avslutter han.

 

Alle viner til (DGB) Douglas Green Bellingham som eier Old Road Wine Co er etisk sertifisert via WIETA, som er tilsvarende FAIRTRADE i Sør-Afrika. WIETA ser til at arbeiderne får betalt etter tariff, at arbeiderne er beskyttet i jobben sin med riktig værneutstyr, gode instrukser og har det utstyret de trenger. Og at menneskelige rettigheter er tatt vare på, og at arbeiderne, og deres familier har et verdig liv med goder.

 

Perfekt vin til grillmaten i sommer

I Sør-Afrika er det grilling og barbecue som gjelder og de er stolte over sin helt spesielle «Braai» tradisjon. Ordet Braai er afrikaans for «grilling» og er en utbredt grillmetode i Sør-Afrika, Botswana, Namibia, Zimbabwe og Zambia. Det som er viktig er at alle venner og familie blir invitert, og at det grilles på åpen flamme av tre med rist, eller på kullgrill.

 

Her er en enkel oppskrift på å grille indrefillet av storfe over kull.

Stek først noen vanlige løk i en jernpanne med litt smør, salt og pepper. Så de blir gjennomstekt.

Så tar du fileten og kutter av overflødig sener

Nå skjærer du opp filetbiffen, slik at den blir en lengre «lefse» som senere kan rulles sammen. Deretter kan du krydre innsiden med litt barbeque salt og pepper.

Når den er krydret ferdig tar du den stekte løken skjærer den i skiver og legger den på biffen, og så legger du litt fetaost på toppen av løken. Deretter rullerer du fileten sammen så den blir «lukket». Knyt så biffen sammen med litt hyssing.

Nå må du krydre utsiden av biffen med Barbeque salt. Nå er vi klare til å sette biffen på grillen eller bålet. Se til at det er god varme på grillen, slik at det ikke tar lang tid å steke den ferdig. Om du vil at den skal være medium rare, stek i en 10 minutters tid, kommer an på tykkelsen av biffen. Snu ofte så den blir gjennomstekt men ikke brenner seg. Men kjenn på den etter hvert med fingeren at den er medium, og ikke for stekt.

To minutter før du tar den av, må du ta Barbecuesaus på kjøttet etter eget valg, om du liker det.

Når du tror biffen er ferdig, tar du den av og lar den hvile i 10 minutter. Når du er uthvilt, kan du kutte den i fine runde skiver og nyte et glass Old Road Wine Co. The Anvil Shiraz til maten.

Old Road Wine Co “The Anvil” Shiraz 2022

Vinens lukt er sval og ung med aroma av modne mørke bær, innslag av bjørnebærgelé, blomst, litt kamfer og pepper. Smaken er saftig og litt fast med god fylde, preg av mørke bær, svale urter og krydder, hint av pepper.Fargen er dyp blårød.

Pris kr 177,20

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev