FOTO matbilde/ stian Broch
pressemelding 3 Januar 2017
Start det nye året med et nytt bekjentskap – med en helt spesiell stil. Selv om du kanskje ikke har smakt vinen før, er vinhuset den kommer fra – med sin over 500 år lange og begivenhetsrike historie – alt annet enn nytt. I 1772 ble det legendariske vinområdet dette vinhuset tilhører dessuten en av verdens første geografisk opprinnelsesbeskyttede appellasjoner – 83 år før Bordeaux ble offisielt klassifisert.
På sørsiden av det majestetiske Tokaj-fjellet nordøst i Ungarn, 20 mil øst for Budapest, eier Hétszölö de beste vinmarkene med de beste vinplantene hvorav samtlige tilhører appellasjonen Tokay Premier Grand Cru. Vinmarkene har en perfekt sørvendt soleksponering, og jordsmonnet utgjøres av vulkansk stein med et tykt topplag av løss. Her har man jobbet etter økologiske prinsipper i vinmarkene siden tidenes morgen, men fra og med i fjor har samtlige av Hétszölös 55 hektar også vært økologisk sertifisert.
I dette området møtes elvene Tisza og Bodrog, noe som gir et perfekt mikroklima for utvikling av botrytis. Mens edelråte oppstår stadig sjeldnere i andre vinområder som følge av global oppvarming, er denne soppens tilstedeværelse i Tokaj like stor nå som for 500 år siden.
Det er summen av alle disse gunstige forholdene – kombinert med det strålende arbeidet som gjøres i vinmarker og kjellere – som gjør Hétszölös viner så eksepsjonelt flotte.
Med ungarsk historie i veggene
Vinhuset har en spennende historie en roman verdig, og ble etablert allerede i 1502, da Garai-familien valgte ut og samlet de syv beste parsellene i området (derav navnet – hét szölö betyr rett og slett ”syv parseller”). Siden har det blant annet vært eid av en ungarsk reformasjonsforkjemper, en transylvansk prins og opptil flere kongelige familier. Etter en periode hvor eiendommen ble fullstendig neglisjert ble den i 1991 kjøpt opp av et fransk selskap, som oppgraderte både kjellere og vinmarker. For åtte år siden skiftet Hétszölö igjen eier, og tilhører nå Michel Reybier, som blant annet også eier Château Cos d’Estournel.
Eiendommens sjel er dens kjellere, som ble gravd ut fra løss på begynnelsen av 1400-tallet, og siden altså har vært i både konger, fyrster, prinser og generalers besittelse. Kjellerne utgjøres av en underjordisk labyrint av ganger, rom, haller og aulaer med vegger fulle av ungarsk historie. Det største rommet har en lengde på 35 meter, og i tillegg til vinifikasjons- og modningsrom huser kjellerne blant annet et tokaj-museum og en vinbar.
Perfekt til tapas og fingermat
Hétszölös Dry Szamorodni kommer fra de sørvendte vinmarkene Hétszölö og Nagyszölö, og kan minne om en slags krysning mellom en hvitvin og en sherry. Vinen lages ved at delvis botrytiserte druer presses forsiktig og gjæres på eikefat, som deretter modnes under flor i to år på eikefat. Før vinen ble sluppet på markedet har den til slutt fått tre år på flaske.
Vinen er perfekt til tapas og fingermat med harde oster og spekemat, men kan også være en super match til rike skalldyrretter som hummerbisque, kamskjell med sherrysaus eller smaksrike paellaer, samt til tradisjonelle norske fiskeretter som gravlaks og rakfisk.
Hétszölö Tokaji Dry Szamorodni 2009
Varenummer: 9626002
Bestillingsutvalget
Pris: 139 kroner (50 cl)
Vinen har en rik og sammensatt duft av nedfallsepler, tørket aprikos, honning, flor, mandler, sitrus og eksotiske tretoner, og er en fyldig, saftig og pent utviklet vin med stor konsentrasjon, flott friskhet og en nyansert og florpreget smak av modne aprikoser, tørket fiken og sopp som ender i en lang, kompleks og fruktig finish. Om du ikke finner en passende anledning i nærmeste fremtid er det for øvrig ingen grunn til panikk – dette er en vin som fint kan glemmes i kjelleren i minst et tiår.