Nyhet
Drikke Spennende portugisere med helt egen identitet

Spennende portugisere med helt egen identitet>

Maria Pato kommer fra en av de mest utmerkede vinprodusentene i hele Portugal. Faren hennes, Luis Pato, er kjent som kongen av Baga og bidro til å bringe internasjonal oppmerksomhet til både Baga-sorten og vinregionen den kommer fra, Bairrada. Hennes eldre søster, Filipa, har blitt like kjent og lager noen av de mest terroirdrevne vinene på vestsiden av Iberia. Hun jobber også med Baga og bidro til å avsløre hvor transparent og allsidig sorten kan være. Så det er ingen overraskelse at Maria gikk først inn i Baga-produksjonen.

 

Akkurat som søsteren før henne, har hun klart å skjære ut sin egen identitet. Prosjektet hennes Joao Pato aka Duckman er oppkalt etter stamfaren som startet hennes bestefar Joao som levde fra 1920 til 1986. Målet hennes er å bygge bro mellom fortid og nåtid. Hun gjør dette ved å produsere håndverksmessige, håndlagde, bærekraftig oppdrettede viner i små mengder laget med urfolksdruer dyrket av henne og familien hennes.

 

Kjellerpraksisen hennes er avgjort gammeldags, med nøytrale kar av sement og eik samt noen ståltanker. Det brukes kun urfolksgjær, og vinen får svært lite svovel om noe i det hele tatt. Musserende viner er laget ved å bruke metoden ancestral (Pet-Nat) eller metode tradisjonell, som er hoveddelen av produksjonen hennes. Hun utelater både seg selv og regionens navn fra etiketten og tror at hver vin taler for seg selv og sin opprinnelse uten noen ekstern veiledning. Vanligvis utsmykket med en pop-art-and i forskjellige fargetoner og mønstre, er kunstverket like imponerende som selve vinene.

 

Alle de tre Patos arbeider med en mengde urfolk Barriada-varianter, men i likhet med faren og søsteren hennes henger Maria hatten på Baga. Som vi sa før, egner Baga seg til å lages på flere måter. Det tynne skallet gjør at den kan lages til deilige musserende viner, både hvite og roséviner, samt alle røde stiler under solen. Naturlig høy surhet holder den sprø og frisk mens dens karakteristiske frukt, fylt med surkirsebær og roseblad, egner seg til et bredt spekter av strukturer. Her er et utvalg av vinene.

 

Maria Gomes Espumante

Vinen dufter av eple, blomster og innslag av aprikos og smaken er frisk med god fruktkarakter og fin syrestruktur. Den har lette bobler. Fargen er lys strågul. Den passer til aperitiff, lette retter av skalldyr.

Pris kr 199,90

João Pato Maria Duck Pet Nat

Dette er en pet nat som dufter av gjærbakst, løv og eplekart med hint av underskog. Den er fersk og ren i anslaget med smak av friske gule frukter med fin mousse og fyldig og syrlig avslutning.

Fargen er uklar og dyp strågul. Vinen passer til aperitiff, lette sommerretter, pasta og kylling eller uten følge av mat.

Pris kr 249,90

João Pato Kite Duck

Vinen har intens duft med toner av tranebær, aprikos og syrlige grønne epler og den har en medium fyldig smak med frisk syre og en mineralsk avslutning.Fargen er uklar oransje. Den passer til lyst kjøtt, fugl og grønnsaker.

Pris kr 239,90

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev