På toppen av den tidligere amerikanske ambassaden finner du nå den helt nye Eero Rooftop Bar, oppkalt etter den finske arkitekten som tegnet bygget. Barsjef Pål Bagge Skar gir deg tips om sommerlige drinker basert på vodka, og vodkaen må selvsagt være finsk.
Har han sommerens fineste arbeidsplass? Den erfarne barsjefen Pål Bagge Skar skuer utover Slottsparken og Oslofjorden mens han mikser klassiske og kreative cocktails til sommerglade gjester. Etter 20 år i bransjen er han nå helt i høyden av Oslos uteliv, rent praktisk. Eero Rooftop Bar ligger på toppen av Ambassaden; befolket av amerikanske diplomater fra 1959 til 2017, pusset opp for en milliard kroner og huser nå restauranter, barer, kafeer og kontorer. De nye eierne har bevart mye av hovedverket til den finske arkitekten Eero Saarinen. Den nye takbaren hedrer ham med finske, edle dråper.
En finsk munnfølelse
– Vi ønsket å bruke en vodka som kunne representere Eeros finske opphav, samtidig som Koskenkorva har en veldig bra munnfølelse, jeg liker den. Koskenkorva har i tillegg en stor og god portefølje av både smaksatte vodkaer og likører, sier Pål Bagge Skar.
Koskenkorva Vanilla lanseres på det norske markedet denne sommeren. Vanilje er blitt en populær smak på vodka, og helt utmerket i sommerdrinker. Skar mener det er fordi vanilje er en så tilpasningsdyktig smak.
Vennlig vanilje
– Vanilje passer med kaffe, med blomster, med frukter og i iskrem. Det er en allsidig smakstilsetning som gir subtil sødme. Derfor er Koskenkorva Vanilla så fin å bruke. Ikke for søt som det ofte kan bli og så er den prisgunstig, mener barsjefen.
Hans oppfatning er at nordmenn foretrekker at det ikke er så sterk spritsmak. Vodka er dermed lett å ty til når man skal mikse drinker – også på sommeren.
– Vodka er perfekt på sommeren, for det er noe styrkende i noe som er leskende. Et tips kan være å lage drinken uten vodkaen først for å balansere alle smaker og deretter tilsette vodka for å se om den matcher smakene. På vaniljevodka kan du gjerne bruke smaker som kaffe, nøttesmak fra amaretto eller Piña Colada, foreslår Skar.
Hvilke smakstrender ser du på cocktails for sommeren i år?
– Røde og fruktige drinker. Noen mener kanskje limoncello spritz er en trend, men jeg mener man lager limoncello bedre selv. Jeg er veldig glad i å smaksette vodka på sommeren, forteller barsjefen.
Det er ikke vanskelig: Finn en blomst du synes lukter godt, og putt den i Koskenkorva. Legg for eksempel syrinblomster fra hagen din i Koskenkorva vodka en halv time, så har du din egen syrinvodka. Ved å infusere blomster i Koskenkorva Vanilla får du også en subtil vaniljesmak som går svært naturlig sammen med de fleste blomster.
Du skal servere den ultimate sommerdrinken, basert på Koskenkorva Vanilla. Hvilken velger du?
– Da ville jeg servert vår Sea Breeze som er å få på menyen her på Eero eller en variant av spritz, for eksempel Sprudlende Epler. Lag en balanse på en drink og topp med en musserende vin, anbefaler Skar.
Sea Breeze
4 cl Vanilla Vodka Koskenkorva
3 cl Tranbærjuice
3 cl Granateplejuice
3 cl ferskpresset appelsinjuice
1 cl Bringebærsirup (bringebær kokt opp med vann og sukker)
Denne kan kastes så den blir luftigere og friskere. Da fyller du opp en shaker eller mugge om du vil heller den frem og tilbake mellom beholderne. Til slutt i et highball glass med is som du kan garnitere og pynte med alle de røde fruktene du kan finne
Sprudlende Epler
2 cl Vanilla Vodka Koskenkorva
2 cl Epleslang likør
1 cl sitron
1 simple sirup
top of med prosecco
pynt med sitronskall eller epleskive
Bruk et vinglass, mål opp alle ingrediensene og hell i glasset, fyll opp med is og rør godt rundt. Så topper du med musserende og rør lett et par runder til, garnish kan legges på toppen av drinken så pent og pyntelig du ønsker selv
Hvis du er helt nybegynner på drinkmiksing, men har ei flaske Koskenkorva Vanilla; hva gir størst effekt for å imponere gjestene?
– Finn en blomst du liker hjemme i hagen, infuser i Koskenkorva. Sitrus, litt sukker og cava så har du en blomsterspritz. Infuser i (maksimalt) 30 minutter ellers blir det fort for mye. Sitt i parken, ta med Koskenkorva og litt champis. Du får en liten add on med vaniljesmak om man bruker Koskenkorva Vanilla i stedet, anbefaler Pål Bagge Skar. Og til slutt kommer barsjefen med et par smakfulle klassikere.
Vagroni
4 cl Vanilla Vodka Koskenkorva
2 cl søt Vermouth
2 cl Campari
Ta alle ingrediensene i et rørbeger med is og rør til det er kjølt, sil over i et Old Fashioned glass og server med en appelsinzest
Espresso Martini
4 cl Vanilla Vodka Koskenkorva
3 cl Espresso
1 cl Chambord
1 cl Tia Maria cold brew coffee
1 cl simple sirup
1 cl Eggehvitte (eller annen frote)
Bland alt i en shaker uten is først og rist slik at du kan få godt skum i drinken. Så fyller du opp shakeren med is og rister igjen. Sil over i et coupette glass og pynt gjerne med noen kaffebønner som er den klassiske stilen.