Drikke Slik velger du riktig champagne til jul og nyttår!

Slik velger du riktig champagne til jul og nyttår! >

Champagne er for mange en tradisjon på årets siste dag, men bobler kan også være et sprudlende innslag til julens mange festligheter. Hvordan unngår du de klassiske feilene og velger den riktige champagnen til jule- og nyttårsmiddagen? Her får du ekspertene fra Moët & Chandon sine beste tips til hvordan champagne kan piffe opp selskapet. 

 

Klokken tolv den 31. desember går vi inn i nok et nytt år, og vi kan legge et år med lite sosial aktivitet og sammenkomster bak oss. Hva er vel ikke bedre da enn å poppe champagnen? Når flasken skal velges til jule- og nyttårsmenyen kan selv den erfarne vertinnen bli utfordret. En av de klassiske feilene som mange begår, er å servere en tørr champagne til en søt kake. Dette vil få champagnen til å fremstå sur og skremme vekk de aller fleste, ifølge Katrine Guldager, Nordic Consumer Engagement Manager i Moët & Chandon. 

 

- Det er en viktig huskeregel når du skal sette sammen jule- eller nyttårsmenyen med den rette champagnen. Søte retter som dessert eller kransekake bør kombineres med en søt champagne. Mindre søte forretter eller hovedretter passer best med en tørr champagne, sier Guldager.  

 

Forrett:

Aperitiff og forrett er ofte lette og salte retter, eksempelvis fisk eller skalldyr, hvor en tørr champagne komplimenterer rettene best. Guldager anbefaler den klassiske Moët & Chandon Brut Impérial med fruktige noter av eple, pære og sitrusfrukter – samt mineralske og ristede toner. 

 

Hovedrett:

Hovedretten har ofte flere og kraftigere smaksnyanser som krever en kraftigere champagne. Til middagsselskapene I julen eller på nyttarsaften anbefaler Guldager en Moët & Chandon Impérial Rosé. Champagnens livlighet, intensitet og noter av dype røde frukter passer godt til intense retter med både lyst kjøtt og fisk. Kanskje det er noe å prøve til lutefisken, kalkunen eller ribba i år?  

 

Dessert:

Alle de søte dessertene vi får servert i juletidene passer best med en Demi Sec (en halvsøt champagne). Her er Moët & Chandon Nectar Impérial en innertier ettersom champagnens eksotiske fruktighet går hånd-i-hånd med dessertens sødme. En søt champagne er definitivt prikken over i-en til kveldens siste og søte rett. 

 

Hva gjør en musserende vin til en champagne? 

En champagne kan ofte bli feilaktig anvendt og satt i kategorien musserende vin, men i virkeligheten er det en rekke strenge krav for at en produsent kan kalle det en champagne. En champagne skal først og fremt fremstilles i Champagne-områder i Nord-Frankrike, og dyrkes med et bestemt utvalg av druesorter. De tre mest alminnelige er den hvite duren Chardonnay, og de to blå druesortene Pinot Noir og Pinot Meunier. Sammensetningen av de tre druesortene har stor betydning for champagnens smaksnyanser, farge og aroma. 

 

En champagne som utelukkende er laget på den hvite druen Chardonnay, kalles Blanc de Blancs (det hviteste an det hviteste), mens champagne kun fremstilt av de mørke druene kalles Blanc de Noir (det hviteste av de mørke).

 

Nyttige champagnebegreper til nyttårsverten: 

·       Brut Nature: Ekstrem tørr

·       Ekstra Brut: Meget tørr

·       Brut: Tørr

·       Ekstra Sec eller Tres Sec: Tørr

·       Sec: Halvtørr

·       Demi Sec: Halvsøt

·       Doux: Meget søt

 

Ny Moët & Chandon Brut Impérial Limited Edition gaveeske 

Moët & Chandon har i mer enn 270 år brakt champagne til de store begivenhetene og festene - og om ikke lenge kan vi endelig samles for å ønske det nye året velkommen. Med et glass champagne fra Moët & Chandon får du et fyrverkeri av smaksnoter, som også kommer til utrykk på årets gaveeske.  

 

Moët & Chandon Impérial Brut Limited Edition gaveeske er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg.  

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev