Nyhet
Drikke Prisvinnende eplesider i ny drakt

Prisvinnende eplesider i ny drakt>

Åkre Gårds flaggskip feirer 10-årsjubileum i år, og lanseres i basisutvalget med oppdatert blend og splitter ny etikett.

 

 

Hardanger-siderhuset Åkre Gård er i dag ikke bare en av Norges, men også en av verdens mest anerkjente siderprodusenter. Gården har vært i familien i ti generasjoner (hvor av åtte har dyrket frukt), og drives i dag av Arita og Gjermund Åkre. Den første sideren som ble laget på gården bærer navnet Edel Klassisk Sider, og har siden lanseringen i 2015 vunnet en rekke priser både her hjemme og utenlands, deriblant gull i sider-VM i San Sebastián. I tillegg serveres den i dag på flere Michelin-restauranter, deriblant Geranium i København.

 

ET BEDRE ALTERNATIV

Men også vi nordmenn drikker altså norsk eplesider som aldri før. Hele vår oppfatning av hva eplesider i det hele tatt er har gjennomgått en enorm transformasjon i løpet av bare noen år – for det er jo ikke lenge siden de fleste nordmenn utelukkende forbandt ordet eplesider med det man får kjøpt på boks i butikken – som strengt tatt bare er brus med eplesmak og alkohol. Så mens det for bare ti år siden knapt ble solgt en flaske norsk eplesider på polet, gikk det unna hele 430 000 liter i fjor (hvorav over 80 prosent var norsk)!

 

Økt produksjon og tilgang på norsk kvalitetssider har gått som hånd i hanske med trender i tiden – nordmenn blir som kjent bare mer og mer opptatt av lokal, kortreist og bærekraftig mat og drikke, samtidig som NoLo-bølgen brer om seg, hvor stadig flere ønsker å drikke produkter med lite (eller null) alkohol. Og her er jo norsk eplesider den perfekte match!

 

Edel Klassisk Sider har kun 6,5 prosent alkohol, og er dermed et bedre alternativ for både helsen og miljøet. Sideren passer perfekt til alle anledninger hvor du ønsker å holde deg skjerpet, samtidig som du på ingen måte går på akkord med smaksopplevelsen. Med sin friskhet, eleganse og komplekse smaksprofil har den også rent aromatisk mer til felles med vin enn sidere fra mange andre siderregioner.

 

 

HARDANGER – NORGES CHAMPAGNE!

Mange vil mene at verdens beste epler vokser i Hardanger – her får de blant annet mer syre og mindre sødme enn i andre siderregioner. Gården på Åkre er perfekt plassert for epleproduksjon i de bratte fjellsidene på vestsiden av Sørfjorden i Ullensvang, hvor de høye fjellene sørger for at eplene får mindre direkte sollys, men mye indirekte lys som følge av de lange norske sommerdagene.

 

Hardanger-klimaet innebærer også varme dager og kjølige netter (samtidig som Golfstrømmen sørger for at verken netter eller vintre blir for kjølige), noe som sørger for langsom modning og aromautvikling. Epletrærne står i morenejord (isbreavleiringer), som har et variert næringsinnhold med mye mineraler og god drenering, ikke minst når det kombineres med at epletrærne er plantet i bratte fjellskråninger – som også sørger for topp soleksponering og god luftgjennomstrømning. Fjellene fungerer i tillegg som et regnskjold.

 

Her kan vi med andre ord snakke like mye om terroir som vi gjør i anerkjente vinregioner – og Hardanger-terroiret gir altså eplesidere med en rik, konsentrert og kompleks smaksprofil med mineralske undertoner og nydelig balanse mellom syre, sukker og aromastoffer.

 

 

EN SIDER UTENOM DET VANLIGE

Åkre Gård lager imidlertid ikke sider som de fleste andre i Hardanger. Deres Edel Klassisk Sider består av en blanding av de klassiske eplesortene som Hardanger-regionen er kjent for, og det som kalles siderepler.

 

I Hardanger som andre steder i verden har man tradisjonelt plantet eplesorter for konsum, mens det var eplene man ikke kunne selge som gikk til videre foredling. Siderepler er altså en form for villepler som man ikke spiste, og som det selv i dag er uaktuelt å satse på for konsumeplebønder.

 

- Til tross for navnet brukes siderepler faktisk sjelden til siderproduksjon i Norge, og det trigget vår interesse. Da vi ble nærmere kjent med disse eplene oppdaget vi at de har en rekke spennende aromatiske kvaliteter som virkelig fortjener å komme frem i lyset, forteller Arita Åkre.

 

Arita sammenligner siderepler med vindruer:

 

- Vindruer er jo ikke det samme som spisedruer – og akkurat slik er det også med siderepler og spiseepler. Siderepler gir mer av alt – aromatisk kompleksitet, kropp, struktur, skallpreg og ikke minst en mer intens smaksrikdom – og det gjør også at disse eplesortene passer perfekt til fermentering.

 

Alle eplene som brukes i sideren er dyrket på gården, så Arita og Gjermund har full kontroll på at alle eplene holder topp kvalitet.

 

 

 

VINØS OG MATVENNLIG

Edel Klassisk Sider 2022 inneholder rundt 30 prosent siderepler, og den tradisjonelle aromaprofilen er den samme, men den har fått ekstra friskhet og kompleksitet med krydrede toner fra de eksotiske sidereplesortene.

 

- Vi ønsket å lage en vinøs sider med mer kompleksitet og mindre sødme, ikke bare eplemost med alkohol – og da er råvarene alfa og omega. Vi lar eplene ta lederrollen, slik at de kan bli til den sideren de ønsker å være. I tillegg er vi opptatt av å tilsett minst mulig sukker, slik at vi får en sider hvor den rene eplefrukten får skinne i all sin prakt, sier Arita Åkre.

 

Den økte andelen siderepler gjør også at Edel Klassisk Sider 2022 passer til enda flere matretter enn tidligere. En tørr og fruktig sider som dette passer vanligvis til hvit fisk og sjømat generelt, og ellers mat med mye umami. Men som følge av strukturen og fruktprofilen i den nye blenden går årets utgave også utmerket til rikere retter med fet fisk, kremete sauser og spicy mat.

 

NY ETIKETT SLÅR AN TONEN

Hardanger er ikke bare kjent for eplehager og vakker natur – Edel Klassisk Sider 2022 er utstyrt med en splitter ny etikett som er en hyllest til regionen den kommer fra. Hardingfela er med sine detaljerte utskjæringer og dekorasjoner som et kunstverk i seg selv, og er kjent som selve symbolet på Hardangers kulturarv. Både hardingfela og tradisjonell siderproduksjon handler om håndverk med dype røtter, og etiketten skal nettopp signalisere at denne sideren er et resultat av kjærlighet for detaljene og respekt for regionens tradisjoner.

 

 

Hardingfela er også mer enn bare et musikkinstrument – den er hele Norges stolthet og musikalske signatur, som med sine resonansstrenger gir en klangbunn som kan minne om ekkoet fra de dramatiske fjordene og fjellene i Hardanger – som også kan symbolisere den komplekse strukturen i Edel Klassisk Sider. Og dessuten tas jo hardingfela gjerne i bruk i festlige lag – som jo er en setting hvor også sideren hører hjemme.

 

Navnet Edel symboliserer både de edle dråpene i flasken, samtidig som det er et kvinnenavn som skal hylle alle kvinnene som har jobbet på Åkre Gård i tidligere generasjoner. I tillegg har navnet en tredje referanse – nemlig edelgrisen, som var hovedbeskjeftigelsen til gårdens forrige generasjon, Gjermunds foreldre.

 

Det er heller ikke uten grunn at denne sideren har fått navnet Klassisk – her har vi nettopp en klassisk og elegant hardangersider, som samtidig er distinkt og minneverdig med eksotiske toner. Den består i 2022-utgaven av seks ulike eplesorter – to sidereplevarianter, en «bakeeplesort» og tre spiseeplesorter – som alle er klassiske i hver sin kategori.

 

 

TIL HVERDAGS ELLER FEST

Edel Klassisk Sider 2022 har en klar og lys gulgrønn farge med gylne toner, og en lett krydret, frisk og floral duft av ferske grønne epler, søte pærer og moden steinfrukt med innslag av mineraler, honning, vanilje og eplepai. Dette er en ung, slank og vinøs sider med fyldig og kremet skum med fine og delikate bobler, leskende friskhet, fast munngrep og en ren, saftig og elegant smak av sødmefulle røde epler, eplekjerner, epleskall og sitrus med toner av salt og grønne urter som munner ut i en tørr, lang og eplepreget finish.

 

Her har vi altså en særdeles allsidig sider som passer til alt fra enklere «tygg» og forretter som gravlaks, fenalår, spekepølser, norske oster og aspargessalat til rikere retter som for eksempel sennepsmarinert laks, grillet kveite med kremet saus og gryteretter. Den er også super til mer eksotiske og krydrede retter som sushi, ramen og asiatisk svineribbe – samt til lyst kjøtt som kalkun med gresskarpai. Den er ikke minst også perfekt som aperitiff eller utover kvelden i ethvert festlig lag!

 

Edel Sider er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget til Vinmonopolet til en pris på 186,10 kroner.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev