Drikke Sesongens ultimate allroundvin

Sesongens ultimate allroundvin>

Nå er feinherb fra Mittelrheins beste vinprodusent tilgjengelig i alle større polutsalg over hele landet. Den er perfekt til både krabbe- og sushi

og til årets juletallerken når den tid kommer.

 

Mange forbinder sjømat med sol og sommer, men det er faktisk om høsten og vinteren at råvarene er på sitt aller beste.

De fleste typer fisk og skalldyr spiser seg gode og feite om sommeren og høsten for å bygge seg opp til gytingen om våren og det gjør dem ekstra saftige,

kjøttfulle og smaksrike nå i disse dager.

Når det blir kaldere i vannet forsvinner også algene, noe som gir bedre levevilkår og dermed høyere kvalitet på sjømaten som bokstavelig talt blir ekstra fast i fisken.

 

I disse dyrtider kan det dessuten være verdt å nevne at prisen på godsakene gjerne går ned samtidig som kvaliteten går opp grunnet lavere etterspørsel på denne tiden av året.

 

Og til nettopp denne maten,  serverer den med smaksrikt og litt krydret tilbehør, er det ingenting som smaker så godt som en tysk feinherb. 

Det er her Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 kommer inn i bildet.

 

Sødmefull men ikke søt

 Feinherb er en uoffisiell betegnelse for halvtørre viner som benyttes stadig mer av mange tyske vinprodusenter blant annet som følge av at navnet halbtrocken  har fått et frynsete rykte etter å ha blitt mye brukt på søtladne, ubalanserte og kommersielle viner.

 

En feinherb har typisk 10-30 g/l restsukker men uten noen fastsatt øvre grense for sukkerinnhold, i motsetning til en halbtrocken som maksimalt kan ha 18 g/l.

Denne utgaven fra Ratzenberger plasserer seg med sine 16,5 g/l restsukker altså innenfor den gamle halbtrocken-grensen,

og den vil alltid vil være en klassisk riesling med kun begrenset restsødme.

 

Med et syrenivå på 8,5 g/l er Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 en ekstremt godt balansert vin som bare har akkurat lille restsødmen som trengs for å takle chili,

wasabi og andre utfordrende smaker men uten at den føles søt.

 

Du har kanskje også lagt merke til at vinkelnere flest elsker feinherb både når de setter vinmenyer fordi vinstilen er så utrolig matvennlig og

svært fornuftig priset og når de selv bare vil ha noe leskende å drikke når de har fri.

 

 

Mittelrhein – In the middle of nowhere

I motsetning til mange andre klassiske vinstiler kan man fortsatt få høy valuta for pengene når man går for tysk riesling og har snust seg frem til et mindre kjent vinområde som Mittelrhein.

Rieslingene herfra har med sitt skiferpreg en del til felles med viner fra Mosel men samtidig er fruktigheten dypere og stilen mer muskuløs og robust.

Vinene kan minne mye om Rheingau-rieslinger.

 

 

Jochen Ratzenberger må kunne kalles Mittelrheins ubestridte ener på vinfronten, med et helt eget øye for detaljer og en imponerende langsiktighet i sitt arbeid.

Vinene hans blir bare bedre og bedre for hvert år som går, og det er hans feinherb et utmerket eksempel på.

 

I Mittelrhein er vinmarkene bratte og arbeidskrevende, og området kan sies å befinne seg nettopp «in the middle of nowhere» 

men hvorfor vinene herfra ikke er mer kjente er egentlig ikke helt enkelt å si.

Det glitret ikke av navnene Nahe og Rheinhessen heller før inntil for et par tiår siden, men i disse regionene har det skjedd store endringer i anseelse både lokalt og internasjonalt.

 

Den mest nærliggende forklaringen for Mittelrheins del er at regionen har manglet de store lokomotivene som har satt den på kartet og stemplet den som noe unikt og egenartet.

Det ligger et urealisert potensial i vinmarkene her, og regionen trenger en kreativ urkraft som kan åpne verdens øyne for hva som er mulig å få til her.

Kanskje kan dette være nettopp Jochen Ratzenberger?

Men enn så lenge er Mittelrhein en godt bevart hemmelighet noe den selvsagt nyter godt av,

all den tid vinene herfra fortsatt er svært fornuftig priset.

 

 

En utrolig allsidig vin

På generell basis er Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 en svært allsidig vin som kan brukes til koldtbord og anledninger hvor man serverer ulike retter med smaker da en feinherb fungerer til det meste.

I motsetning til mange andre viner takler den spicy mat, samtidig som den høye syren gjør at den også går til lette og friske retter.

 

Et annet godt eksempel er til taskekrabbe, som er i sesong akkurat nå om høsten.

Den passer også til annen sjømat men taskekrabben er så smaksrik at den krever en ekstra rik, fruktig og fyldig vin som samtidig har nok friskhet.

 

Vinen er også super til asiatisk mat, som crispy duck, sushi og sashimi, vårruller med svinekjøtt og retter fra det thailandske eller indiske kjøkken.

Den er bra til spekemat og myke oster, forretter som kveite-ceviche,  hvitløksmarinerte reker, bouillabaisse, laksetaco, breiflabb med chilisalsa eller stekt makrell med mangosaus, pasta med krydrede kjøttboller, kyllingwok med nudler eller gresskarsuppe.

La oss heller ikke glemme at denne vinen  er en ultimat match til  julemat, især pinnekjøtt, ribbe og lutefisk.

 

Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021

Vinen har ung, fersk og aromatisk duft av hvit fersken, gule epler, søte sitroner og flint med et hint av anis, mynte, honning og hylleblomst. 

Dette er en nyansert og saftig feinherb med leskende friskhet, nydelig balanse og en elegant smak av søtsure grønne epler og moden lime som avrundes i en lang, delikat og krydret ettersmak av skifermineraler og epleskall.

Pris kr 200

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev