Drikke Rosèviner fra Syd Frankrike

Rosèviner fra Syd Frankrike>

Aix rosévin produseres i Provence distriktet i Frankrike, en times kjøretur fra den historiske byen Aix-en-Provence. 

 

Vinen lages dels med saignée metoden og dels ved direkte pressing. Saignée  er den eneste godkjente metoden for rosévin i Europa og består i at druemosten fra blå druer får gjære med skallet en kort periode, fra 2 timer opptil 2 dager, slik at det trekkes ut akkurat nok farge til å gi vinen dens karakteristiske rosa farge.

 

Direkte pressing er samme metode som brukes ved fremstilling av hvitvin, da presses vinen og skallet skilles umiddelbart fra mosten for å unngå at vinen tar farge.

 

I den klassiske Provence-blenden som består av Grenache, Syrah og Cinsault har Aix også tilsatt ørlitre Carignan. 

 

2019 startet med en uvanlig hetebølge i februar, men kalde måneder i april og mai som forsinket blomstringen.

Heldigvis var sommermånedene varme og stabile, og august hadde passe kjølige kvelder som bidro til å skape en fin balanse i vinen med livlig syre og høy fruktintensitet. Innhøstingen foregikk siste halvel av august.

 

Vinen er lys lakserosa, frisk og livlig, med aroma av vannmelon, fersken, roseblader, sevillaappelsiner og provenceurter.

Tørr, lett, og forfriskende, og anvendelig til alt fra salater og mixed grill, til asiatisk og spicy mat, og kjøtt eller fisk.

Pris kr 209,90

 

Blant oaser av naturlig kildevann, sypresser og gamle steinvillaer ute på landsbygda i AIX-en-Provence, finner vi det 130 år gamle vinhuset Maison Saint AIX. Her lot kunstnere som Cezanne og Van Gogh seg inspirere til sine mest kjente malerier.

På den tiden var AIX en trøffelfarm, men ble lagt om til vindyrking tidlig på 1900-tallet.

 

 

 

La Croix des Roses Tavel 2019

Tavel er en liten landsby som ligger på høyre side av Rhône-elven og på motsatt side avChâteauneuf-du-Pape.

Dette området fikk AOC appellasjon allerede i 1936 og var således den første AOC rosévinen i Frankrike.

Tavel er en Rhône Valley Cru og ansees som en av de beste roséene i verden.

 

Vins de Terroirs Selections er en del av Cave de Tavel, den ledende produsenten i området. Produsenten holder til i hjertet av Tavel og lager 50% av appellasjonens viner.

 

Dyrkerne som tilhører dette kooperativet er alle dedikert til å produsere de beste druene, og dyrkingen tilpasses hvert individuelle terroir og med en maksimum avkastning på 44 hl/ha.

 

Vinen er laget på 50% Grenache, 15% Cinsault, 20% Syrah, Mourvèdre, Carignan, 8% Clairette, 7% Picpoul og Bourboulenc.Kalkholdig jordsmonn med løss, store steiner og sand sørger for både konsentrasjon og eleganse i vinene. Druene kommer fra 35 år gamle Gobelet vinstokker som ligger rundt Tavel landsby. 

 

 

 

Vinen er medium rosa farge. Lagvis og kompleks nese av jordbær og røde friske

bær. Fyldig og smaksrik rose med friskhet og kompleksitet. 

 

Den passer til fisk, skalldyr, kylling, salat, sushi og terrassevin, men   også til smaksrike retter som and, lam og grillmat. Indisk, tyrkisk og asiatisk mat. Dette er en tørr og fruktig vin som passer til  terrassen.

Pris kr 177,50 kr.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev