Kombinasjonen er perfekt for den som kjenner til Riesling-druens magiske egenskaper og uttrykk. Ikke minst spiller rekene en viktig rolle i dette delikate samspillet. Her skal vi snakke litt mer om nettopp; Reker og Riesling.
Riesling – hva er det?
Noen vil muligens hevde at dette er et merkelig, elementært spørsmål. Vi som kjenner druen vil likevel mene at dette er et meget godt spørsmål, spesielt når man tenker på druens variasjoner og forkledninger.
Tyskland er nok mest kjent for Riesling, men denne druen er viktig også i Alsace i Frankrike, Australia, New Zealand, Ungarn og USA. Dette betyr blant annet at riesling-druen har like mange beskrivelser av smak som det finnes jordsmonn – der den dyrkes nær sagt på to verdenshalvkuler.
Riesling – hvordan beskrives druen?
Riesling-druen er vanskelig å kategorisere fordi klima og voksested påvirker smaken. De fleste synes den alltid er frisk og fruktig med tydelige aromaer som kan minne om epler, blomster, fersken og sitrus. Den kan smake stålaktig, mineralsk, jordaktig og hint av diesel – noe som ofte kalles petroleum. Den gir som oftest et crispy, leskende og friskt førsteinntrykk med munnhulen.
Reker og Riesling
Reker er enkelt og greit. Mye alternativ drikke kan passe til reker, men det er først og fremst viktig at det man velger harmonerer med rekene. Til reker har man ulikt tilbehør. Vanligvis er dette majones og sitron, men også aioli er deilig. Dill og loff gir nøytrale smaker, så dette trenger du ikke ta hensyn til ved valg av vin.
Smaken på reker er delikat og forsiktig og da er det viktig at drikken ikke tar mye plass og heller fremhever med friskhet.
Med litt sitron på rekene blir det viktig med en vin som er litt syrlig. Her er to gode anbefalinger som passer spesielt godt til reker.
Trimbach Riesling 2017
Pris kr 210,-.
Trimbach Sélection de Vieilles Vignes Riesling 2017
Pris kr kr. 319,90 BU
Om Trimbach
Jean Trimbach begynte å produsere vin i Alsace i 1626. Firmaets populære rykte bevares fra far til sønn, takket være et utmerket vindistrikt og viner med strålende kvalitet. Siden 1898, det året hvor Frédéric Emile Trimbach presenterte sine viner på den internasjonale vinmessen i Brussel og fikk beste utmerkelse, har navnet Trimbach blitt kjent som en av de store i Alsace.
Beliggende i Ribeauvillé har vinhuset utviklet seg etter den samme tradisjon gjennom 13 generasjoner, og drives nå av brødrene Pierre og Jean Trimbach samt Pierres datter Anne. Trimbachs filosofi er renhet, fruktighet og konsentrasjon. De er kompromissløse når det gjelder stilen på vinene; alltid tørre og stramme med mineralitet, og uten bruk av eik. Trimbach produserer årlig rundt 1 million flasker og Norge er deres fjerde største eksportmarked.