Nyhet
Drikke Pinchos som i La Rioja

Pinchos som i La Rioja>

Menyen i det spanske regionen La Rioja er basert på tradisjonsretter. Grillet oksekotelett, grillede lammekoteletter, pattegris og innkokte og varmende bønne- og kjøttretter er å finne på restauranter i byer og på landsbygda. Dette er mat som går godt til vinene fra samme område.

 

La Rioja er en innenlandsregion uten kystlinje. Konservert fisk og klippfisk i forskjellige varianter er derfor mest vanlig å finne på menyen. Stjerna på matfatet er Pimiento del Cristal - en type rød paprika som man får servert til nesten alt av retter. Paprikaene grilles til skinnet er brent, så skrelles de og servers med god olivenolje og salt til både fisk og kjøtt. Pimiento del cristal og grillet kjøtt er den perfekte kombinasjonen. Vi har ikke denne typen paprika i Norge, men de røde spisspaprikene kan med stort hell brukes. Grillede og flådde paprika kan kjøpes på glass og boks, men vi vil så absolutt anbefale å gjøre det selv.

 

Logroño er en stor by i La Rioja. Den ligger på pilgrimsruten og byen er rik på historie. I denne byen finner du også Spanias lengste tapasgate, skjønt i dette området heter det ikke tapas, men pinchos (pinxtoes på baskisk). Smårettene kan nytes i gatene rundt Calle del Laurel og hvert sted har sin spesialitet. Vanligvis går man fra sted til sted for en pincho og et lite glass med vin eller øl. Noen stopper på et par steder før middag mens andre går “all in” og ender opp med å gå “Senda de los Elefantes” – elefantgangen slik man fort kan se ut etter litt for mye mat og drikke på byen.

 

I nettverket av gatene rundt Calle del Laurel kan man spise skinke et sted, stekte sjampinjonger med reker et annet sted, små brødskiver med ansjoser på et hjørne og chistorra (små og lange chorizo-pølser) på et annet hjørne. Selvsagt med noe godt i glasset.

 

 

Hva er pinchos?

Du har sikkert sett fat med små brødskiver fylt til randen med godsaker og alt holdt på plass med en cocktailpinne. Dette er turistversjonen av pinchos. Den proffe måten å bestille pinchos på er a la carte der hver rett lages a la minute. Fatene med ferdige pinchos er ment for å lokke turistene inn i elefantfella, så vær på vakt.

 

Maten i La Rioja er ikke trendy, den er tradisjonell. Men hvorfor forandre noe som fungerer. På Michelinrestauranter og mer moderne spisesteder i La Rioja vil du alltid finne de samme tradisjonelle ingrediensene, men i litt mer moderne presentasjon.

 

Vi har satt sammen et pinchosbord inspirert av La Riojas deilige ingredienser basert på det som lar seg oppdrive i Norge. Vi elsker jo tapas, så hvorfor ikke utforske litt av smakene som finnes nord i Spania. Spansk tapas kan være så mye og her finner du kanskje noen retter du ikke har smakt før.

 

 

 

Vinene vi serverer til pinchosbordet

Faustino I Gran Reserva: En fyldig og fruktig rødvin som passer perfekt til grillet lam

og okse.

 

Faustino VII: En lettere temperanillo som passer perfekt til spekemat og lettere kjøttretter samt en god del pinchosretter.

 

Faustino Cava: En deilig frisk cava som kan drikkes til retter med asparges, fisk- og skalldyrsretter og generelle pinchosretter som spekemat og ost.

 

Oster

Oster fra La Rioja er ofte laget av geitemelk. Det er ikke like lett å finne oster herfra i Norge, men en god Manchego-ost er alltids mulig å finne. Kjøp et eller to stykker Manchego som er lagret forskjellig. Skjær dem i skiver og legg på ei fjøl med skiver av moden pære og sesongens valnøtter.

 

Drikke

Du kan drikke Faustino Cava til osten, men med hell også velge Faustino VII for milde oster og Faustino I Gran Reserva for mer modnet ost.

 

 

 

Spekemat

Intet tapas- eller pinchosbord er fullkomment uten god spekemat. I la Rioja er det vanlig med forskjellige typer paprikapølser eller chorizo som vi kjenner dem bedre som. Alt fra spekete pølser med røkt smak til ferske chistorra som stekes eller grilles. Dette er tradisjonsrike pølser som du finner i hele den nordlige delen av Spania. Chorizo brukes som smakstilsetter i mange retter og det vil du kunne se i flere av disse oppskriftene.

Sørg også for å ha litt deilig spansk spekeskinke på bordet. Serrano eller Jamón Iberico er gode valg.

 

Røkt paprikapulver er mye brukt i La Rioja og passer godt til egge- og potetretter. Kjøp en boks med Pimentón og prøv deg frem.

 

Asparges

Hvite asparges spises hele året selv om sesongen kun er på våren. På grunn av den lange konserveringstradisjonen er det helt naturlig å få servert asparges fra glass eller boks og den serveres på mange måter. Majones med et dryss av røkt paprika på smaker nydelig.

 

Salat av løk, tomat, paprika og bonito del norte

Bonito de l norte er den hvite tunfisken fra Biskayabukta er delikat og eksklusiv. Unn deg en boks av denne tunfisken når du lager denne salaten.

Del gode og modne cherrytomater i biter. Gjør det samme med grillet paprika. Skjær en salatløk eller gul løk i tynne skiver. Legg dem i iskaldt vann i 15 min får å trekke ut noe av bitterheten av løken.

Sil av vannet og bland med tomater og paprika. Tilsett god olivenolje og et dryss flaksalt. Legg på et fat. Legg bonito del norte på toppen og et par grønne piparras (grønne, tynne chili) på toppen. Server Faustino Cava til.

 

Grønne chili

Pimientos de  Padrón eller Gernikako Piperrak kan med hell serveres på pinchosbordet. Disse grønne paprikaene stekes i olivenolje til skinnet bobler og så strør man flaksalt over. Men det du også bør prøve er guindilla (piparras), de små syltede grønne chiliene som man bruker i hele den nordiske delen av Spania som pinchos eller tilbehør til pølser eller kjøtt.

Du finner en variant av disse chiliene i tyrkiske grønnsaksbutikker og delikatessebutikken.

 

 

 

Patatas a la Riojana

Denne deilige potetretten er en rett i seg selv, men også utsøkt til torsk eller kjøtt.

Den består av potet, løk, hvitløk, laurbærblader, paprika og tomat.

 

4 store poteter, skrelt og delt i terninger, 2 x 2 cm

100 g fersk chorizo skåret i halve skiver

2 ss olivenolje

1 løk, skåret i tynne skiver

2 fedd hvitløk, finhakket

1 rød paprika, grillet og flådd

1 gren cherrytomater. Tomater delt i to.

2 laurbærblader

salt og pepper

 

 

Kok potetterningene i saltet vann til de er møre. Sil av vannet.

Varm en panne. Tilsett 3 ss olivenolje. Legg løkskiver og chorizo i pannen og surr på medium varme til løken er myk.

Tilsett paprika i biter og tomater.

Legg laurbærblad i pannen og tilsett potetene.

Hell på 1 dl vann og kok opp. La potetene koke seg lett melne og smak til med salt og pepper. Tilsett litt olivenolje før servering.

 

Grillede og flådde paprika

Legg hele røde langpaprika på et stekebrett og sett i ovnen under grillen på maks varme. Du kan selvsagt bruke grillen også.

Grill til paprikaene er svidd i skinnet og konsistensen på paprikaen faller litt sammen. Ta ut av ovnen og dekk til med plast i fem minutter. En plastboks med lokk er fint. Etter fem minutter kan du lett dra av skinnet og fjerne stilk, membran og frø. Skjær i passende stykker.

Server slik de er eller på et fat med god olivenolje og flaksalt.

Paprikaen er perfekt å servere til grillet kjøtt, pølser eller til potetretter samt hvit fisk som bacalao.

 

 

Kjøtt

I den nordlige delen av Spania som Baskerland og La Rioja får du alltid tilbud om et eller annet stykke grillet kjøtt. Det kan være grillet lammekoteletter eller en stor oksekotelett.

Skal du grille en “chuleta/Txuleton” bør du velge en kotelett på ca en kilo. Man får tak i god og tørrmodnet kvalitetskjøtt på flere av Oslos slaktere. Det koster litt, men det er en sjelden opplevelse å unne seg og kjøttet passer helt perfekt til Faustino Gran Reserva. Sjekk ut “Rubio Gallega”, kjøtt fra gamle kuer.

Salt og pepre kjøttet godt og sett koteletten på beinet rett på grillen på indirekte varme. La stå i fem minutter før du legger koteletten ned på siden. Grill i fem minutter før du snur den og griller like lenge. Du kan legge kjøttet på direkte varme i kortere periode for å få fin stekeskorpe.

La kjøttet ligge på indirekte varme til ønsket temperatur er oppnådd. Sjekk kjernetemperaturen og ta koteletten av når du har nådd den temperaturen du liker best. En kotelett som dette smaker aller best når kjøttet ikke er alt for stekt.

La kjøttet hvile i 15 min før du skjærer langs beinet og skjærer ut fileten. Skjær fileten i tykke siver og “sett tilbake på beinet”.

Strø litt godt flaksalt over kjøttet ved servering.

 

Mandler

Røkte mandler eller flate spanske mandler passer alltid på et festbord med spanske smaker.

 

 

 

Revuelto

Spansk eggerøre passer godt på et festbord og især slik de lager den i La Rioja. Deilige fløyelsmyke egg med chorizo.

Slik lager du det:

4 egg

100 g fersk chorizo skåret i små terninger

 

Varm en panne. Legg chorizobitene i pannen og stek dem på medium varme for å la fettet fra pølsen smelte.

Pisk eggene og hell i pannen. Rør litt før du lar eggene stå på medium minus varme for å varmes igjennom sakte. Når eggene er satt, men fremdeles “smilende” tar du dem av. Nå har du deilige gylne egg som er farget av chorizo og det smakfulle fettet.

Faustino VII eller Faustino Cava passer til denne retten.

 

Pinchos

I La Rioja heter tapas pinchos mens det i Baskerland heter pinxtos.

Noen pinchos passer best å servere på et stykke brød med en cocktailpinne gjennom for å holde fyllet på plass. Her får du forslag til to enkle og gode klassiske pinchos fra La Rioja.

 

 

Pinchos med sjampinjong og reker

Velg små sjampinjonger. Knekk av stilken. De kan brukes til noe annet.

Stek sjampinjonghattene i olivenolje på medium varme til de er gjennomvarme og gylne. Tilsett litt mer olje. Krydre med hakket hvitløk etter ønske samt tørket rosmarin og flaksalt. La soppen ligge i oljen og kraften som siver ut.

Tre en reke og to sjampinjonghatter med hulrommet opp på en cocktailpinne og fest på en skive baguette. Hell saften fra soppen over slik at brødet blir dynket. Server.

Faustino VII eller Faustino Cava passer perfekt til disse.

 

 

 

Pinchos med pølse og paprika

Det er lett å finne gode paprikapølser i Norge. I Spania ville man ha valgt chistorra, en tynn fersk chorizo, men den er ikke så lett å få tak i her. Gå til slakteren din eller se i kjøledisken etter gode paprikapølser. Stek biter av pølsen i litt olivenolje og tre dem på en skive baguette sammen en bit grillet paprika.

Faustino VII eller Faustino Gran I Reserva passer godt til disse.

 

Druer

Ikke bare smaker det godt med druer i glasset, men en fin klase med druer passer alltid på et festbord.

 

 

Spanske årgangsviner fra Bodegas Faustino

 

Hvor ofte smaker man vellagret rødvin? Vinmonopolet byr på flere eldre årganger fra Bodegas Faustino, en spansk klassiker som feiret 160 år i 2021.

 

Litt historie Bodegas Faustino er en familieeid og familiedrevet produsent i Rioja som ble grunnlagt i 1861. Ved lanseringen tok man i bruk et Rembrandt-portrett av den nederlandske handelsreisende Nicolaes Van Bambeeck, og bildet lever i beste velgående på flaskeetikettene som et ikonisk kvalitetsstempel. Rembrandt var en stor vinelsker, og orginalbildet fra 1641 henger på Koninkijk museum i Brussel.

 

Hvem var Faustino?

Navnet er svært kjent blant vinfolk, og Faustino var fornavnet til bestefaren til José Miguel Martinez Zabala, som nå er 4. generasjons eier av Grupo Faustino i Rioja. Faustino eier ca. 650 ha vinmarker i Rioja Alavesa og Rioja Baja. Vinmarker i disse områder er særdeles velegnet for tradisjonelle druetyper som Tempranillo, Graciano, Mazuelo og Viura. Faustino har nylig konvertert til miljøvennlig og bærekraftig vitikultur.

 

Gran Reserva Faustino har et av de største samlingene med gamle årganger og deres Gran Reserva Faustino I, er den mest solgte DOCa Rioja Gran Reserva i verden. Gran Reserva er en kvalitetsbetegnelse på vin med strenge krav til produksjon, kvalitet og lagring. Gran Reserva lages bare i de beste årganger og det kreves minimum to år på eikefat og tre år på flaske før vinen kan selges.

Faustino I har helt siden den ble lansert på slutten av 1960-tallet vært den mestselgende Rioja Gran Reserva i verden.

 

Utvalget på Vinmonopolet Bodegas Faustino Gran Reserva kommer i 1970, 1987, 1995, 2010 og 2011 årganger. Faktisk er det en sjeldenhet at det finnes såpass vellagrede viner tilgjengelige. Hva med å arrangere en parallell-smaking med gode venner? Det er spennende å kjenne hvordan vinstilen utvikler seg med lagring.

 

Start å samle på vin

Det å ha et personlig utvalg av viner, er en hobby stadig flere satser på. Start gjerne med å kjøpe flere flasker av samme vin, og legg de til lagring. Da lærer man hvordan vinene utvikler seg. En ung vin har mye fruktighet, en lagret vin på inntil 10 år utvikler sekundær aroma med utviklet stil og retning tørket frukt, mens eldre viner har tertiær aroma med spennende dufter fra sedertre, tobakk, sigarkasse, sopp og jordlige toner.

 

Rødviner og lagring

Skal man kjøpe inn viner for lagring, er stabil temperatur det viktigste å huske på. Har man vinkjeller eller vinskap, går temperaturkontrollen greit. Skal man finne plass til noen ekstra flasker på et velegnet sted, er 12-16 grader C. ideelt. Helst et mørkt sted, uten vibrasjoner. Unngå for sterk varme og kulde, samt direkte lys. Er lys en utfordring, la vinen ligge i emballasje som trekasse. Og flaskene bør helst ligge, ikke stå.

 

Hvorfor lagre vin?

Det knyttes forventninger til viner man har til lagring. Det å glede seg til å åpne en av de flaskene, skaper mer interesse for vinene. Hvordan har din favorittvin utviklet seg? Hvem skal du dele vinen med? Hva skal du spise til? Til hvilken anledning skal den åpnes? Et årstall kan knyttes til noe man vil feire, som en bursdag, en fødsel eller bryllupsdag. Det er bare å bruke fantasien!

 

Hva passer Faustino vinene til?

Faustino VII er en lettere rødvinstil, som står perfekt til småretter som skinke, oster, oliven og brød samt tapas i alle varianter. Passer alltid til et uhøytidelig vennelag, og som start på et lengre måltid.

 

Gran Reserva er en vellagret, fyldig rødvin på tempranillo som er nydelig til oksekjøtt og lam.

 

Faustino også har cava. Den er deilig forfriskende, passer som aperitiff, også til småretter, fingermat og tapas, samt lette fiskeretter.

 

Tips til hygge på mørke kvelder

Lag en festaften med disse klassiske vinene som mange kjenner til, drøm om sol og strender mens dere smaker spansk vin i ulike varianter.

 

 

 

Utvalget på Vinmonopolet

 

12856801 Faustino Cava Brut Reserva, Rioja, Spania, kr 139,90 (BU)

Faustino er en av få produsenter som kan produsere sin cava i Rioja, med 80% Macabeo og 20% Chardonnay druer fra egne vinmarker. Vinen gjennomgår annengangs gjæring på flaske og lagres 26 måneder før salg.

 

Klar og lys strågul farge med myke bobler. Fruktig musserende med preg av hvite frukter og eple, blomster og honning. Behagelig og balansert syre, kremaktig konsistens med lang finish.

 

 

139301 Faustino VII, Rioja, Spania, kr 129,90 (basis)

Faustino VII er den yngste og fruktigste rødvin fra Faustino, på tempranillo druen. Denne vinen skal ikke lagres, men nytes ung. Den er riktig valg for uformelle lag og måltider, og for de gangene man foretrekker vin kort fatlagring.

 

Middelsdyp rød farge. Aroma av røde bær, blomst og svale urter, innslag av fat. Fruktig og velbalansert munnfølelse med røde og mørke bær. Rund ettersmak med hint av fat.

 

 

67801 Faustino I Gran Reserva 2010, Rioja, Spania, kr 229,90 (basis)

Dyp rød med svakt brunskjær. Kompleks duft av moden frukt, krydder, tobakk, sedertre samt noe lær og fat. Utviklet og nyansert smak av røde og mørke bær, tørket frukt, urter, krydder og fat. Lang fruktig krydret avslutning med balanserte utviklet tanniner. Vinen er lagret på franske og amerikanske eikefat i minst 26 måneder.

 

13721205 Faustino I Gran Reserva Magnum 2011, Rioja, Spania, kr 549,90 (BU)

Dyp rød med svakt brunskjær. Kompleks nese med modne frukter, krydder, tobakk, cedertre med duft av lær og fat. Utviklet og nyansert smak av røde og mørke bær, tørket frukt, urter, krydder og fat. Lang fruktig krydret avslutning med balanserte utviklet tanniner. Vinen er lagret på franske og amerikanske eikefat i 26 måneder.

 

12103401 Faustino I Gran Reserva 1995, Rioja, Spania, kr 1.050 (BU)

Mørk mursteinsrød vin. Dyp, kompleks duft av modne røde bær, kanel, nellik og lett vanilje fra fat. Avrundet, elegant og balansert smak, med fasthet og fin struktur. Lang ettersmak av bær. Vinen er lagret på franske og amerikanske eikefat i 28 måneder.

 

6002401 Faustino I Gran Reserva 1987, Rioja, Spania, kr 1.500 (BU)

Dype og elegante aromaer av mørke bær, lær, sedertre og krydder. Balansert kompleks fruktig munnfølelse med noe krydder, lang finish.

Vinen er lagret på franske og amerikanske eikefat i 30 måneder og Faustino I Gran Reserva 1987 har ligget på flaske i nesten 30 år!

 

7024601 Faustino I Gran Reserva 1970, Rioja, Spania, kr 1.800 (BU)

Rødbrun farge med oransje kant. Kompleks, elegant duft med god fruktighet av mørke bær, mokka, vanilje og krydrete noter. Elegant smak, fin fruktighet, balansert syre og runde tanniner. Behagelig preg av eikelagring med litt vanilje. Lang og silkemyk ettersmak. Lagret på eikefat i 30 måneder.

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev