FOTO Henrik Holthe, Reflektor
desember 2024
Har du noen gang vurdert å kombinere ost og whiskey? Selv om det kanskje ikke er den første pairing du tenker på, er det faktisk en perfekt match!
Mens whiskey ofte kombineres med sjokolade eller østers, er det færre som vet at whiskey og ost utgjør en fantastisk og uventet kombinasjon. Med sitt brede spekter av smaker og teksturer, gir ost kombinert med whiskey både spennende og nydelige smaksopplevelser.
Med lidenskap for ost
Morten Ramsdal og Michal Lech Partyka, to av de erfarne ansatte på Maschmanns Matmarked i Oslo, er begge lidenskapelig opptatt av ostens verden. Maschmanns er et velrenommert ferskvaremarked som er kjent for sitt brede utvalg av kvalitetsråvarer, og for de ansattes store entusiasme og ekspertise. Ramsdal og Partyka er intet unntak. Begge er dypt fascinert av ost, et produkt som, på samme måte som vin, påvirkes av sesonger og omgivelsene rundt seg.
En ost dør aldri, den skifter bare karakter. Jobber du med ost blir du aldri utlært. Det er alltid noe nytt å oppdage, og du blir stadig overrasket. Nordmenn er ofte på jakt etter de klassiske ostene som Gruyère og Brie, men vi ser at det er i ostedisken kundene er mest åpne for innspill, sier Ramsdal, som er utdannet innen varehandel og har jobbet på Maschmanns i elleve år.
Smakfull og uventet match
Michal Lech Partyka er nå på femte året hos Maschmanns. Med bakgrunn som sommelier har han alltid interesse for å utforske nye smakskombinasjoner. Nå har han funnet en ny favoritt.
Jeg trodde lenge at det var ost og vin som var den ultimate kombinasjonen, men etter å ha prøvd ost og whiskey forstår jeg at det er dette som er vinnerkombinasjonen, sier Partyka.
– Min personlige favorittkombinasjon er Råblå ost med Bushmills 16. Det er fascinerende hvordan smaken av whiskey og ost påvirker hverandres karakter, og at begge deler får nye smaker. Whiskyen fremstår mer kompleks, med flere smaksnoter, mens osten blir mildere og får en søtere smak, forteller han.
Ramsdal og Partyka påpeker at det finnes mange oster som passer godt sammen med whiskey. Likevel er det én ost de kanskje ville ha unngått.
Cottage cheese, selv om det er trendy, ville jeg kanskje holdt unna whiskyen, ler Ramsdal. - Men min egen favoritt er Etivaz-ost sammen med Bushmills 10. Her løftet whiskyen osten til et høyere nivå, med en fantastisk balanse mellom smakene.
Sammen med Johan Bengtsson, merkevaresjef for Bushmills i Norge, gir Maschmanns-gutta deg en håndfull anbefalinger på hvordan du kan kombinere forskjellige typer ost med whiskey for å få den beste smakopplevelsen:
Bushmills Black Bush – Pairing med Lein norsk ost. Rødkittost fra Rueslåtten gård. Rik på smak og egner seg godt til smelting. Alternativ Munkeby. Den norske versjonen av Citeaux oster. Laget av franske munker i Levanger, Trøndelag. Whiskyen var rund og fin, men nådde et nytt nivå med pairing av disse ostene.
Bushmills The original – Pairing med Mothais sur feuille. Rik og kremet chevre. Sesongen er best på våren, men du får også tak i den over sommeren og tidlig høst. Norsk ost alternativ er Rueslåtten chevre. Tilgjengelig og best på våren. Laget på geitemelk fra nabogården til Rueslåtten. Den kortreiste og gode melken gir fantastiske resultater på osten. Det var litt skummelt å skulle tenke chevre til whisky, fordi denne osten er delikat, men kombinasjonen her ble ganske unik. Veldig positivt overrasket over hvordan de utfylte hverandre.
Bushmills 10 – Pairing med Etivaz. Alpageost lages på høyfjellet av sommermelken, og lagres i minst 20 måneder. Morten sin favoritt, hvor whiskyen løftet osten til et nytt nivå. Osten er hans ‘all time favorite’, så det var kult at dette ble en fantastisk match.
Bushmills 21 – Pairing med Brillat Savarin. Meget fyldig, mild og kremet ost fra Normandie og Burgund, Frankrike. Denne osten er veldig fet, vi kaller den for triple cream cheese. En fet ost med en såpass moden whisky var ganske imponerende og kult. Selve osten oppleves veldig kremet, og mens du pairer den med whiskyen oppleves osten faktisk ennå mer kremet, noe vi ikke trodde var mulig.
Bushmills 16 – Pairing med Råblå. Blåmuggost fra Grindal ysteri i Trøndelag. Lager ost på upasteurisert melk, noe som gir en kompleks smak. Alternativ kan være Fønix eller Kraftkar. Råblå ost med Bushmills 16 er Michals favoritt – en kombinasjon som åpner noen helt nye smaksopplevelser der whiskey og ost påvirker hverandre: Whiskyen blir mer kompleks og osten mildere og søtere.