OMA lanserer Armagnac og Colheita og målet er å gjenta samme øvelse i samarbeid med begge produsenter til samme tid hvert år.
Quinta do Noval Special Edition by OMA Colheita 2005
Ole Martin Alfsen forteller:
- Jeg er veldig glad i Portugal som vinland, med det også portvinene. Jeg drikker gjerne hvit portvin med gin – som en Port-tonic, jeg kan henfalle til meditative tilstander med en utviklet og moden Vintage i glasset, samtidig som jeg fascineres av kvaliteten på en vellaget LBV og hvordan de gode produsentene som Noval bl.a annet lager LBV´er som lagrer lenge og godt.
- Men innerst i hjertet er jeg nok en «Colheita-mann”. Den fløyelsmyke, elegante og komplekse vinstilen som vokser frem gjennom fatlagringen, synes jeg er spesielt tiltalende og delikat.
- Quinta do Noval er en av få produsenter som lager både flaskelagrede og fatlagrede portviner av toppkvalitet. Derfor er det fantastisk å ha fått til dette samarbeidet med denne historiske eiendommen. Den særdeles høye kvaliteten Quinta do Noval leverer år etter år, skyldes selvfølgelig et møysommelig, grundig og kvalitetsbevisst arbeid og fokus på detaljer.
- Men mye av storheten skal også tillegges vinmarken som bærer eiendommens navn. Novals toppviner lages utelukkende fra eiendommens egne vinmarker, og kun i gode år.
To perioders vinhøst
- 2005 var et varmt og tørt år, det ga små druer med høy konsentrasjon. Vinhøsten gikk over to perioder. Første periode allerede i august til begynnelsen av september. Mange som høstet her, opplevde ubalanserte druer med mye struktur, tidvis grønne tanniner og druer som ikke hadde oppnådd optimal modning pgs stress. Så kom det et etterlengtet regn i starten av september som pauset innhøstingen.
18 september ble det åpnet for innhøsting igjen og Noval høstet da fra 19 sept til 19 okt. Med regnet fikk den ellers svært konsentrerte avlingen en forfriskende vintamininnsprøytning og bedre modning som ga vinene spenst og ikke minst høyere syre enn vanlig og viser i dag fantastisk balanse.
Resultatet
Special Edition by OMA Colheita 2005 er tett, konsentrert, frisk og delikat med god fylde og fløyelsmyk munnfølelse, og viser fremdeles et lite tanninbitt i finish ved åpning. Kan med fordel luftes en time i karaffel om den skal nytes allerede i dag, men vil også «lande» litt utover høsten da vinen er nytappet. Laget på druer som Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Sousão og Tinta Roriz.
Ole Martin Alfsen opplyser at med den lange tiden vinene ligger på fat, skulle det godt gjøres å få laget en egen blend å få tappet sin egen Quinta do Noval Colheita. Blenden på vinen er satt allerede for mange år siden, og modningen foregår på 640 liters fat og tappes først fra det tidspunkt Noval mener vinen er klar. Fra da tappes den ved behov og på bestilling.
Så da han skulle få sette sitt preg på sin «egen» Colheita, var Noval villig til å sende prøver fra enkelte fat, slik at han kunne selektere og tappe sin favoritt. Resultatet har blitt 600 flasker tappet fra et enkelt fat.
Special Edition by OMA Colheita 2005 tappes i Novals klassiske Colheitaflaske. Den tappes med solid kork, som gjør at vinen også kan lagres videre.
Det sies at en Colheita skal drikkes 1 år etter tapping men han er ikke nødvendigvis enig i det og sier at en god Colheita vil utvikle seg positivt over flere år. Special Edition by OMA Colheita 2005 er definitivt en slik vin, med sin tette frukt og struktur, og det har de tatt høyde for med en slik kork.
Quinta Do Noval Special Edition by OMA Colheita 2005
Den kan bestilles gjennom BU og har V-nr 12426601
Pris kr 555,-.
Darroze Special Edition by OMA Domaine de Bachala 2002
Ole martin sier at en god Armagnac har alltid fasinert han og Darroze stiller i en helt særegen liga når det kommer til kvalitet. Derfor var det svært gledelig at Darroze umiddelbart var så positiv til å la han selektere og tappe sin egen utvalgte skatt fra hans rikholdige bibliotek av en kjeller.
Han forteller videre:
- I første omgang smakte jeg alle tilgjengelige produkter i Norge de listeførte på polet pr i dag, men også alle de som har vært tilgjengelig i bestilling, spesialbestilling og horecaprodukter de siste år i Norge.
- Jeg lagde så en beskrivelse til Darroze på hvilken retning og stil jeg ønsket på mitt produkt, samt en presisering på at produktet måtte ha en form for eksklusivitet i form av begrenset opplag og kvantitet, slik at samme produkt ikke kan dukke opp i en annen sammenheng senere.
Marc preparerte så en serie prøveflasker som ble tappet og sendt, så han kunne smake blindt her hjemme.
- Valget falt på Domaine de Bachala 2002. I dag ligger det en 1988 Chateau de Lahitte tilgjengelig på Vinmonopolet. Dette er nok også en mer «vinkelner armagnac» fremfor en tradisjonell «armagnacdrikkers armagnac» i det at det er ganske lyst, lett og transparent i frukten. Et delikat og elegant destillat med lagvise aroma i stort monn.
Det han personlig falt for med denne Armagnacen er den kompleksiteten og differensierte duft og smaksprofilet det har. Det er en Armagnac som fremdeles er godt forankret i «ungdommen» samtidig som det viser tegn til utvikling og har definitivt ristet av seg valpeflesket, konstaterer han.
Sluttproduktet
Det dufter tydelig av opphavet som gir en mer primær frukt, det har delikate grønne toner som nesten trekker mot mynte, fattonene er friske og gir mye delikat krydder, samtidig som de ligger en sødmefull frukt som trekker mot bakt eple – og eplekake.
Munnen gir et kremet og rundt anslag, den bærer sine 47% mesterlig og fremstår delikat, fruktig og kompleks med et veldig pent fatpreg også i munnen med forsiktige tanniner. Munnen bekrefter nesen og bidrar også med florale- og honningaktige toner, med en lang, strukturert og saltaktig, mineralsk finish. Drikker overraskende bra som det er, alkoholprosenten tatt i betraktning, men vil også kunne «brekkes» med et par dråper vann.
Druene er dyrket hos Domaine de Bachala som ligger i Le Bourdalat, en av de 10 historiske villagene som tidligere utgjorde «Grand Bas Armagnac» og er fremdeles anerkjent som det beste området av Armagnac. Destillert på gården, med Alambic til 53%.
Morsom funfact er at Hr Bachala var tidligere løvetemmer på sirkuset i Beaune – Zavatta Circus – før han trakk seg tilbake på 70 tallet. Den er laget på 100% Baco som av mange er uglesett fordi det er en hybrid, men elsket og anerkjent som den beste druen til kvalitetsarmagnac av kjennerne og eksperter.
Darroze Special Edition by OMA Domaine de Bachala 2002

Den kan bestilles gjennom BU og har varenummer V-nr: 12426401
Pris kr 1110,-.