Drikke økologisk og bærekraftig pizzavin

økologisk og bærekraftig pizzavin>

Bastflaske, stearinlys og innekos. Mange hadde sin første vinopplevelse med Ruffino rødvin. Basten er nå fjernet og det står Organic Wine på etikken.

 

Klassikeren lever i beste velgående der hvor Sangiovese druene dyrkes økologisk i høydedragene 250-300 moh. i Chianti, nord i Toscana. Et naturskjønt område med sypresser, valmuer og solsikker hvor vinrankene bades i solskinn.

 

Produsenten Ruffino lager en klassisk Chianti som er en av de mestselgende Chianti-viner verden over. Vinen er typeriktig både når det gjelder farge, stil og struktur. I tillegg har den blitt økologisk.

 

Historien startet med to fettere

Ilario and Leopoldo Ruffino hadde en felles ambisjon om å lage vin, og startet vinproduksjon i Pontassieve utenfor Firenze med Chianti rødvin i 1877. Noen år senere mottok de sin første gullmedalje for sin Chianti i Milano i 1881. De blir offisiell vinleverandør til hertugen av Aosta og i 1894 vinner de nok en gullmedalje i Bordeaux. Fetterne har suksess og Ruffino er fortsatt et av de mest kjente vinmerkene fra Chianti.

 

På 1950 og 60-tallet rådet “La Dolce Vita” i Italia og Ruffinos fiasco (bastflaske) nådde et høydepunkt og ble et uttrykk for autentisk italiensk livsstil som verden fikk øynene opp for. I 1984 ble Ruffino den første produsenten som mottok den nye Chianti DOCG merkingen med nummer AAA00000001. 

Tro mot tradisjonen kommer dagens Chianti DOCG i en flaske som minner om den opprinnelige bastflaskens form.

 

Grønn filosofi

Pontassieve er fortsatt i full drift og hovedsetet for gruppens syv vingårder i Toscana og to i Veneto, med totalt ni vingårder i Italia. Over 600 hektar med vinranker drives alle økologisk, miljøvennlig, bærekraftig og med fornybar energi. Biodiversitet med mangfold av plante- og dyreliv samt stor vekt på jordsmonn, vann- og luftkvalitet, står sentralt for å dyrke frem sunne, velsmakende vindruer. Det benyttes ingen sprøytemidler og Ruffino har mottatt Biodiversity Friend Certification for alle vingårdene i Toscana.

 

«Vivere di Gusto»

Filosofien til Ruffino er basert på italiensk livsstil. «Vivere di Gusto» betyr å ha en livsglad innstilling til livet og gjøre det beste ut av alle dager. Kle seg opp, oppsøke det vakre, og ikke minst nyte god mat og vin.

 

Siden året består av flest hverdager, har pizza seglet opp som en av de mest populære matrettene globalt. Pizza har lang historie, men slik vi kjenner retten er Napoli fødebyen. Pizza Margherita ble oppfunnet i Napoli i 1889 av pizzakokken Raffaele Esposito, som under kongen av Italia Umberto I sitt besøk i Napoli fikk i oppdrag å presentere en pizza til dronning Margherita av Savoy i det kongelige slottet i Capodimonte.

Han oppfant oppskriften som var inspirert av det italienske flagget, skriver Francesco de Bourcard i sin bok "Usi e costumi di Napoli e contorni descritti e dipinti" fra 1858.

En gjærdeig var dekket av revet ost, basilikumblader, tynne skiver mozzarella og tomater. Pizza Margherita smaker fortsatt utmerket den dag i dag, gjerne med et glass Ruffino Chianti.

 

 

Pizzadeig

oppskrift for 4 personer

380 g hvetemel type “00” eller “0”

266 g vann

9 g salt

9 g olivenolje extra virgin

3 g ølgjær

 

Pizzafyll

9 g olivenolje extra virgin

300 g flådde tomater

250 g mozzarella, la tørke om nødvendig

 

Tilbered deigen på vanlig måte, kna til den blir elastisk og la den hvile i 15 minutter, gjerne dekket med litt plast eller et kjøkkenhåndkle. Kna igjen i 4-5 minutter i to-tre runder med 15 minutters mellomrom for en perfekt konsistens.

 

La deigen hvile over natten i kjøleskap. Ta deigen ut i romtemperatur i noen timer før den fordeles på smurt stekeplate.

 

Trykk luften ut av eventuelle bobler. Deigen påføres tomater og litt olivenolje og stekes på plate nederst i ovnen i 10-15 minutter på høy, konstant temperatur. For å sjekke om pizzaen er ferdig, løft opp deigen.

 

Er den for fuktig, må den stekes lenger. Er den crispy, er den klar. Legg så på mozzarella og sett pizzaen høyere opp i ovnen og avslutt på max temperatur i 3-4 minutter til osten er smeltet. Pynt med basilikumblader.

 

 

 

Perfekt økologisk pizzavin

 

 

 

Ruffino Chianti 2019, Toscana- Chianti, Italia

Ren rubinrød farge med svak fiolett tone. Duften er fruktig med fiolpreg. Smaken er ren, frisk og med god syrestruktur. Litt utviklet, med preg av røde bær, urter og krydder. Myke fine tanniner. Velbalansert med kjernepreget ettersmak. Økologisk.

Pris kr 149,90 BU 

 

 

 

Santedame Chianti Classico 2018, Toscana - Chianti, Italia

Vinen har rubinrød farge med karakteristisk duft av fioler, modne kirsebær, plommer og røde bær, samt mandler, litt pepper og tobakk. På smak kjennes mørk frukt, kirsebær, plommepreg og krydder. God struktur, saftig og elegant.

Myke tanniner, god balanse mellom alkohol og syre. Lang ettersmak med litt balsampreg. Økologisk.

Pris kr 229,90 BU

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev