Når Gassier Garrigues nå kommer i den ypperlige 2022-årgangen er det også med splitter nytt design, som gir flasken et enda mer stilrent uttrykk. Gassier-familien har vært vinbønder i Costières de Nîmes i det sørlige Rhône i fire generasjoner, og gården drives i dag av Michel og kona Tina. Her ønsker de å lage viner som både uttrykker sitt terroir og demonstrerer det store potensialet i appellasjonen de tilhører.
GARRIGUES – MER ENN BARE ET NAVN
Navnet Garrigues henspiller på det duftende landskapet av busker og ville urter i Costières de Nîmes. Denne vegetasjonen slynger seg mellom Gassiers vinmarker og bidrar til vinens middelhavsaktige aromaer – og det er nettopp dette som har gitt opphav til illustrasjonen på den nye etiketten.
Garrigues-vegetasjon er et viktig habitat for en rekke ulike dyr, inkludert en del sjeldne og truede arter, og anses derfor som svært verdifull for det biologiske mangfoldet i området. Den nye etiketten fremhever tre av de viktigste garrigues-plantene som gir bier, humler og sommerfugler betydelige mengder av både pollen og nektar, som begge er viktige ettersom de fyller ulike funksjoner i en blomsts reproduktive syklus.
De tre plantene er følgende:
Salvie – bidrar i stor grad til den distinkte aromaen i garrigues-landskapet, gir både mat og ly til en rekke ulike dyrearter i økosystemet og brukes ellers til både matlaging, medisin og parfyme.
Santolina – kjent for sine aromatiske blader og små, gule, knappelignende og velduftende blomster, og brukes både som medisinplante og naturlig insektmiddel, ettersom dens sterke duft virker frastøtende på en del skadedyr.
Søtvier – en vinplantelignende vekst med små lilla og gule blomster som har blitt brukt som medisinplante i hundrevis av år.
SPESIALUTVIKLET FOR NORGE
Gassier Garrigues består hovedsakelig av syrah med en dæsj grenache, og er en spesiallblend som i sin tid ble utviklet av Michel Gassier og Christopher Moestue eksklusivt for Norge. Vinen er selvsagt fortsatt økologisk sertifisert, og kommer som før i lettvektsflaske.
I denne klimasmarte flaska finner vi en vin med friskhet og fruktighet i bøtter og spann, hvilket gjør at den med glans sklir rett inn i kategorien drikkevin, samtidig som den har en høstlig duft og flott fylde som gjør at den hamler opp med selv kraftige kjøttretter – kanskje servert rundt bålet etter en lang fjelltur, med eller uten jaktlag.
Gassier Garrigues går altså like godt til grillmat som til høstens viltretter, for eksempel en perfekt stekt reinsdyrfilet med ovnsbakte rotgrønnsaker og soppsaus. Og har du brukt litt for mye penger på den staselig viltmiddagen, kan du trøste deg med at det ikke er vinen som velter budsjettet!
TIL FEST OG HVERDAG
Gassier Garrigues 2022 har en dyp og mørk rubinrød farge, og en sval, intens og elegant duft av modne bjørnebær, kjøttfulle sorte moreller, ferske solbær, søte blåbær, nykvernet pepper, hengt kjøtt, fioler, lyng, lavendel og skogbunn med et hint av blodappelsin, vanilje, blyant og kamfer.
Dette er en ung, ren og rik vin med lette, fine og lange tanniner i en frisk, sjarmerende og fløyelsmyk munnfølelse og en kompleks, dyp og tett smak av saftige plommer, sødmefulle røde og mørke kirsebær, lakris, lær og mynte og en lang, fast og rødbærsfruktig avslutning med innslag av rabarbra.
Vinen er like anvendelig til festmat som lam, vilt og storfe som er stekt, grillet eller puttet i langtidskokte gryter som til hverdagsretter som ovnsbakt kylling, pizza, pasta eller taco. Den hamler også opp med godt krydret mat og varierte ostefat. Det er de silkemyke tanninene kombinert med den høye friskheten og modne fruktigheten som gjør den så anvendelig til ulik mat.
Michel Gassier Garrigues 2022 er tilgjengelig i kategori 4 i basisutvalget til en pris på 166 kroner.
Vinen kan utvilsomt nytes umiddelbart med en serveringstemperatur på 16-18 grader, gjerne etter en tur på karaffelen, men den kan også fint lagres i fem til syv år.