Drikke nydelig til smaksrik sjømat og sopp

nydelig til smaksrik sjømat og sopp>

 

Matrot Bourgogne Chardonnay 2021

Vinen har en ren, klar og elegant duft av friske gule epler, hvit fersken, Amalfi-sitroner, våt stein, smør, vanilje, flint og mandler med toner av anis, blomster og urter. En rund, konsentrert og klassisk bourgogne blanc med spenstig friskhet, rik og kremete munnfølelse og en fyldig, saftig og generøs smak av ferske sødmefulle grønne epler og moden lime med en tydelig kalkmineralsk karakter, godt integrerte eiketoner og nøtter som munner ut i en lang og krydret ettersmak

med et streif av fat.

Matrots bourgogne blanc er nydelig til smaksrik sjømat som posjert kveite med beurre blanc, timianbakt piggvar med parmachips, grillet sjøkreps med hvitløkssmør, pannestekt breiflabb med ovnsbakte rotgrønnsaker eller en fiskesuppe med laks og ørret. I tillegg hamler den ufortrødent opp med lyst kjøtt som helstekt kylling med eple-hollandaise eller svinefilet med ramsløksaus, og det er heller ingenting i veien for å la vinen bryne seg på for eksempel en skogsopprisotto med salvie eller tagliatelle med smørdampet nykål og røkelaks. Vinen er drikkeklar nå, men kan gjerne luftes litt først. Den kan også legges til side i noen år - da vil den bare gi enda mer av sin personlighet, finesse og kompleksitet.

Pris kr 348

 

Domaine Thierry et Pascale Matrot

På et blomsterfylt gårdstun i den lille landsbyen Meursault har Thierry Matrot drevet familievinhuset sammen med sin kone Pascal siden 1976, og siden 2016 er det sjette generasjon - døtrene Elsa og Adéle - som har hatt 100 prosent ansvar for driften.

 

 

Filosofi

Samtlige vinmarker har utelukkende vært dyrket etter økologiske prinsipper siden 2000, og avlingene begrenses til maksimalt 40 hl/ha. Matrot tror nemlig ikke at det er mulig å lage røde burgundere med markant regionalkarakter med utgangspunkt i avlinger over 35 hl/ha. De fastholder at pinot noir er langt mer sårbar enn chardonnay for høye avlinger, men mener også at avlinger over 40 hl/ha for chardonnay er uheldig.

 

Historikk

Domainet produserer vin fra 21 hektar vinmark fra parseller med beliggenhet i landsbyene Meursault, Puligny-Montrachet, Auxey-Duresses og Monthelie. Domainets historie kan føres tilbake til 1909, og det var Thierrys bestefar Joseph Matrot som startet opp virksomheten.

 

Jordsmonn og vitikultur

Familiens respekt for jordsmonnet og det møysommelige arbeidet som gjøres i vinmarkene gir delikate og terroirpregede viner med ren frukt - med andre ord det helt motsatte av svære, ekstroverte og manipulerte burgundere i en ekstrovert, moderne og bløt stil.

 

Matrot høster alltid fullmodne druer, noe som innebærer rundt 13 prosent alkohol. Til gjengjeld chaptaliseres ikke vinene, og i kjelleren gjøres det for øvrig så lite inngripen som mulig. Som produsent ønsker de å respektere den organiske balansen i druematerialet som grunnlag for den ferdige vinen, snarere enn å manipulere ved hjelp av sukker tilsatt i mosten.

 

Vinifikasjon

Druene presses på pneumatiske presser ved lavt trykk. Deretter renses mosten skånsomt før den kjøles ned til 15 grader og overføres til små franske eikefat for fermentering, som finner sted på 20 grader over en periode på 6-8 uker. Gjennomsnittlig opphold på eik er 11-12 måneder avhengig av årgangens karakter. Spesielt hos Matrot er at de velger å fermentere i gamle eikefat, noe som i denne sammenhengen innebærer minst to år gamle fat. Fatbruken henger igjen sammen med at at domainets viner i størst mulig grad skal reflektere sitt individuelle jordsmonn og den aktuelle årgangen. De ønsker ikke at vinene skal domineres av kraftige tekniske produksjonsspor.

 

Matrot misliker også hyppig battonage (omrøring av bunnfallet i fatene), som de sier at rører opp både godt og dårlig bunnfall, og medvirker til å gjøre vinene kraftige, tunge og uten finesse. Til gjengjeld har de et uproblematisk forhold til lang kontakt med bunnfallet, og omstikker kun én gang rundt én måned før tapping på flaske.

 

Vinstilen hos Matrot er klar, regionaltypisk, syrlig og elegant. De er opptatt av at samtlige viner i porteføljen smaker av sin opprinnelse, så det er med andre ord ikke tilfeldig at deres bourgogne blanc fra vinmarker innenfor kommunegrensene av Meursault smaker som nettopp en liten meursault - det er jo faktisk det som er vinstokkenes opprinnelse.

 

Vinmarksareal

Matrot disponerer over store parseller i to av de beste vinmarkene i appellasjonen Meursault, hele 0,9 hektar i Meursault Charmes og 0,5 hektar i Meursault Perrieres. I tillegg kommer hele 1,8 hektar i Meursault Blagny La Pièce Sous le Bois, nærmere seks hektar kommunevin og 2 hektar bourgogne blanc.

 

I Puligny-Montrachet har domainet parseller i premier cru'ene Combettes og Chalumeaux, sistnevnte hele 1,3 hektar. Av de røde er verdt å nevne de store parsellene i Volnay-Santenots og i Blagny La Pièce Sous le Bois, henholdsvis på 1,4 hektar og 2,4 hektar. I tillegg kommer parseller i mindre appellasjoner som Auxey-Duresses og Monthelie.

 

Appellasjoner

Bourgogne, Meursault, Puligny-Montrachet, Auxey-Duresses, Volnay og Monthelie.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev