Nyhet
Drikke norskdrevne Château Bastoney

norskdrevne Château Bastoney > med jubileumsvin

Norge fyller 1150 år og vi på Chateau Bastoney gratulerer og velger å markere denne begivenheten ved å promotere den gamle vintypen Clairet i en jubileums utgave fordi Clairet’en har sin opprinnelse fra denne tid, cirka 1000-1100 år tilbake. Den gang var det andre nordmenn, bedre kjent som vikinger, som befant seg i områdene rundt Bordeaux, en by de inntok i år 848, og hvor de seilte videre opp Dordogne rett forbi Chateau Bastoney på vei til Périgueux og andre spennende områder.

 

 

Produsenten forteller: 

- Det er ikke sikkert at datidens vikinger, om de var svenske, danske eller norske var like populære den gang som nå. Men vi vet fra historien i Orange fantes det mange flotte, gode vikinger som medvirket

i det lokale samfunn. I dag smiler naboene og kaller  oss «dagens norske vikinger» der vi er engasjert i og samarbeider med lokalmiljøet, andre vinprodusenter, gårdsbruk og naboer for å bevare naturmiljøet siden vi befinner oss i et natur-reservat, samt dyrke og lage vin så bærekraftig som mulig. De er nå både HVE og Terra Vitis godkjent.

 

 

 

- Den kjente norske billedkunstneren Jarle Rosseland, oppvokst på Ekely, kunstner kvarteret i Oslo, står for designet på innpakningen/esken, med et av sine bilder fra norrøn tid. Det kjente bilde med «Sverdet» godt plantet i Jorden, symboliserer viktige ting for oss.

 

- Jorden som vi arbeider med hver dag og som på fransk heter Terroir, har mange fasetter. Det dreier seg om sammensetning av jordsmonnet, nedbør, vindretninger, temperatur, stedegnethet, fuktighet, soldager, lysforhold mm. Samt å bevare jorden for fremtidige generasjoner. Slagordet er, fra Jord til Vin. God vin er helt avhengig av hvilken terroir, både arbeidet som foregår før vinifiseringen, og så de spennende måneder eller år med å lage og lagre god vin.

 

- Sverdet som ord, hva vi taler, når og med hvilke motiv. Sverdet er kjent fra flere tusen år siden i mange skrifter som Ordets våpen. Sverdet hevdes å være symbolet på militær ære og anspore den som bærer det til å vise rettferdighet og etterstrebe dyd og ære. Det er symbolet på frihet og styrke. I middelalderen var sverdet ofte benyttet som et symbol på ordet for Gud.

 

- Mang en krig kunne vært unngått med visdom i bruk av ord. Det starter alltid med hver og en. Man kan med hell velge både sine ord og vin med tanke på å skape gode stunder for andre, men også i deilig stillhet.

 

Jarle Rosseland har med sin kunst og utallige utstillinger, både med permanent plass i museer og utstillinger i store deler av verden, gitt den gamle norske norrøne historie et ansikt utad. Hans verker favner vidt fra malerier, grafikk, skulpturer og billedvev. Hans historie og natur interesse kommer til utrykk i kunsten som strekker seg over mange hundre år, fra vikingetid til samtid, og fanger spesielt det norske lyset og naturens mangfold på en enkel måte med spennende fargekombinasjoner.

 

Clairet har både historie, og en klar skinnende rødfarge, i dag mer lik en spennende rose, med friskhet og fruktsmak fra naturen og en fylde som Rosselands bilder også er preget av. Det enkle, men gode for de mange anledninger. En av de tidligste blir det fortalt, var ved bryllupet til Eleanora av Aquitaine og Henry den 2 allerede i 1151, og seinere ble Clairet som de engelske kalte Claret, værende ved det engelske hoff i mange århundrer. England var som kjent «eier» av denne delen av Frankrike gjennom mer enn 300 år, som ble avsluttet ved 100 års krigen og det siste slag i Castillon, som ligger bare noen kilometer fra Chateau Bastoney. Årlig settes det opp et stort skuespill utendørs over det gamle slaget.

 

 

Og om noen skulle ønske å finne en stemning som likner litt på hva de gamle vikinger så og opplevde langs den store floden Dordogne, er de velkomne å ta turen sydover til det gamle Bordeaux, og oppleve naturens perler og vandring langs flodens meandrering. Og fange lys, lukt og farger, eller kan hende være der du er, lukke øynene, og nyte et glass Clairet å tenke på hvordan historien og livene våre ble bundet sammen i det gamle Europa. Går det bra for en, et menneske eller nasjon går det bra for de andre også. Det heter i den eldgamle boken, god, gammel, klaret vin.

 

Chapelle Bastoney Bordeaux Clairet 2019

Vinen dufter av Jordbær, rips, moreller, krydder. Smaken er tørr og frisk med balansert, frisk og fruktig ettersmak. Fargen er mørk rosa. Passer til retter av fisk og grønnsaker og som aperitif.

Kr 179,90

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev