Drikke Norsk sider holdt posisjonen på Vinmonopolet i 2022

Norsk sider holdt posisjonen på Vinmonopolet i 2022>

Salgstallene til Vinmonopolet for 2022 som ble klare denne uken, er gode nyheter for norsk sider.  De viser at norsk sider holder posisjonen med et fall på kun litt over 3 % fra 2021, i et år med en nedgang på hele 18 % i totalsalget til Vinmonopolet.  Innen salget av all sider på Vinmonopolet dominerer norsk sider med 8 norske produsenter blant de 10 største.

 

 

Norsk sider en drikkekategori å regne med

Gjennom pandemien har norsk sider vokst meget sterkt. Veksten på Vinmonopolet fra 2019 til 2022 er på hele 75 % fra 160 355 til 279 304 liter. Den totale salgsverdien av norsk sider passerte i 2021 hele 100 millioner.

Norsk sider selges ikke bare fra Vinmonopolet, men også fra produsentenes egne gårdsutsalg. En unik og viktig salgskanal.

 

Ekte norsk sider finnes i dag både i taxfreebutikkene på de større flyplassene i Norge, og i dagligvarebutikkene til MENY og Coop Ekstra, noe som legger til rette for en god videre vekst. 

 

 

Hardanger fortsatt størst, men flere produsenter fra Vestlandet markerer seg.

 Hardanger er fortsatt hovedområdet for produksjon av norsk sider og har den størst andel av salget på Vinmonopolet. Av de 10 på topp av norske sidere er 8 fra Hardanger med Aga sideri og Alde sider i spissen, men inn på 10 på topp listen har nå Apal sideri fra Ryfylke med sin Sølvsider og Gardsbrenneriet med sin Attåt sider eple og bringebær kommet.

 

De to salgstoppene fra Hardanger er Humlepung fra Aga sideri og Eplesider fra Alde sider.

 

Begge disse har hatt en mindre nedgang mens Sølvsider fra Apal sideri og sideren Vassås fra Sideriet i Telemark er de virkelig store salgsvinnerne i 2022 med en vekst på flere tusen flasker!

 

2022 - det store norske sider året

2022 ble et meget viktig år for norsk sider med gjennomføringen av Sider-VM i Bergen med gode norske resultater og stor internasjonal deltakelse. Et felles nettsted for all norsk sider er etablert i Siderlandet Norge og en egen lærebok i siderproduksjon ble utgitt.

 

 

Siderboka – frå frukthagen til ferdig produkt på flaske, er skrevet av mangeårig siderkonsulent Eivind Vangdal Den er til salgs på samme nettsted. > siderlandet.no

 

Utviklingen de siste årene viser at Norge virkelig i ferd med å bli et sider land av internasjonale dimensjoner og med solid anerkjennelse, uttaler Bernt Bucher Johannessen, daglig leder i HANEN, næringsorganisasjonen for gårdsmat og bygdeturisme i Norge. HANEN organiserer de norske sider og fruktvinprodusentene.

 

OVERSIKT

 

 

        >  hanen.no

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev