Julen handler om tradisjoner, og for mange nordmenn er Gilde Juleaquavit en uunnværlig del av høytiden. Hvert år bringer akevitten en unik smak, tilpasset norske ganer, samtidig som den bevarer essensen av jul gjennom sine klassiske, tidløse smaksprofiler.
Siden den første juleakevitten ble lansert i 1988, har Gilde Juleaquavit blitt en fast følgesvenn til norske julemiddager. Årets utgave av Gilde Juleaquavit er den 37. i rekken.
– Bak Gilde Juleaquavit ligger en nøye balanse mellom det tradisjonelle og det innovative. Vi tar vare på edle dråper fra alle tidligere årganger, som deretter kombineres med årets nye smaker. Hvert år tilfører våre smaksutviklere noe helt nytt, og det er dette som gjør akevitten så spesiell, sier akevittambassadør Atle Minothi i Anora.
Målet er en rik og fyldig smaksopplevelse som utfyller den norske julematen, og akevitten passer spesielt godt til juleribba. I år kommer Gilde Juleaquavit med en rund og fyldig smak med markante fattoner, avrundet kryddersmak og hint av sjokolade, karamelliserte nøtter, varm sitrus og tørket frukt.
Dekorasjoner inspirert av naturen
Da Gilde i 1988 lanserte den aller første juleakevitten, var målet å presentere en akevitt som passer optimalt til tradisjonell, norsk julemat. Gilde Juleaquavit ble umiddelbart en suksess, og er i dag Norges mest solgte. Hvert år siden lanseringen har Gilde Juleaquavit blitt laget etter samme fremgangsmåte: En andel av akevitten, Solera-andelen, bevares og danner basen for neste års særegne oppskrift. Dermed inneholder årets Juleaquavit edle dråper fra alle årganger som noensinne er laget.
Årets tema og design er inspirert av selve julebuketten, med klassiske røde juleblomster i sentrum, som julestjerne og amaryllis. På samme måte som Juleakevitten, skaper slike tidløse juleblomster en atmosfære av tradisjon og samhold, og tilfører det lille ekstra på et dekket julebord.
I den anledning har vi samarbeidet med Elis, som står bak Ro & Raff, en av Norges ledende leverandører av blomsterdekorasjoner. Inspirert av designet på årets Juleaquavit har hun satt sitt eget preg på årets julebord ved å kombinere klassiske røde juleblomster med sitt eget kjennetegn, nemlig vakre roser.
Årets flaske er dekorert med naturens egen julebukett. De klassiske røde juleblomstene som julestjerne og amaryllis spiller hovedrollen. Inspirert av designet på årets juleakevitt har blomsterdesigneren Elis Romero fra Ro & Raff satt sitt eget preg på årets julebord. Hun benytter elementer fra både norsk og venezuelansk kultur for å skape en varm og innbydende dekorasjon som reflekterer både tradisjon og fornyelse.
Elis’ beste tips for et juledekket bord
Gjør det personlig; det viktigste er at bordet viser din personlighet. Velg din favorittfarge, kombinert med dine juledekorasjoner.
Velg noe som varer litt lengre, for eksempel roser, amaryllis eller nellik. Med blomster som varer litt lengre kan du nyte dekorasjonene lenge og gjenbruke dem gjennom juledagene.Om du vil gjøre det ekstra spesielt, bruk single-vaser og plasser enkle blomster i hver vase, det beriker borddekorasjonen.
– Når vi dekorerer julebordet hjemme, handler det om å skape en stemning som får gjestene til å føle seg velkomne. Jeg mener at blomster er like viktige på julebordet som stearinlys. De bringer varme og en koselig atmosfære til måltidet, sier Elis.
For årets Gilde Juleaquavit har hun valgt å bruke tradisjonelle røde farger, kombinert med sitt personlige preg – nydelige roser som gir bordet en følelse av både tradisjon og eksklusivitet.
Et ikonisk symbol på høytiden
Med årets Gilde Juleaquavit får du ikke bare en smakfull akevitt som harmonerer perfekt med julemåltidene, men også en flaske som med sitt design og historie vil være et vakkert innslag på ethvert julebord.
– Flaskens elegante design er et symbol på høytiden og de gode samtalene rundt julebordet. Årets tema fremhever samholdet som oppstår rundt bordet – den gode samtalen, fellesskapet og de uforglemmelige måltidene som bringer folk sammen i den travle juletiden, sier akevittambassadør Atle Minothi.
Da Gilde i 1988 lanserte den aller første juleakevitten, var målet å presentere en akevitt som passer optimalt til tradisjonell, norsk julemat. Gilde Juleaquavit ble umiddelbart en suksess, og er i dag Norges mest solgte. Hvert år siden lanseringen har Gilde Juleaquavit blitt laget etter samme fremgangsmåte: En andel av akevitten, Solera-andelen, bevares og danner basen for neste års særegne oppskrift. Dermed inneholder årets Juleaquavit edle dråper fra alle årganger som noensinne er laget.
Årets tema og design er inspirert av selve julebuketten, med klassiske røde juleblomster i sentrum, som julestjerne og amaryllis. På samme måte som Juleakevitten, skaper slike tidløse juleblomster en atmosfære av tradisjon og samhold, og tilfører det lille ekstra på et dekket julebord.
Gilde Juleaquavit 2024
Smaken er rund og fyldig med tydelig fatpreg, avrundede kryddernoter og med innslag av sjokolade, krokan, varm sitrus og tørket frukt. Den passer perfekt til den tradisjonelle julematen og er spesielt god til ribbe.
Pris kr 439,90
Gilde Juleaquavit Ekstra Modnet
Dette er en årgangsakevitt som er modnet ekstra lenge på spesielt utvalgte fat. Årets utgave er en blend av sherry-, madeira-, portvin- og amaronefat. Akevitten har et velbalansert krydder- og fatpreg med god sødme og enestående avrunding etter minimum 5 år på fat - mye av innholdet er lagret enda lengre. Smaken er rik, sødmefull og har en konsentrert smak med innslag av vanilje, fløtekaramell, røstede nøtter og steinfrukt. Denne akevitten passer utmerket som avec, til oster eller dessert, og er spesielt god til multekrem og kokosmakroner. Dette er akevitten for dem som ønsker det lille ekstra!
Pris kr 549,90
Gilde`s tradisjoner
I 1953 lanserte Vinmonopolet en helt ny akevitt som med inspirasjon fra storslåtte ete- og drikkegilder fikk navnet Gilde. Helt siden den gang har Gilde fortsatt å utvikle matvennlige akevitter med ulike smaker. Fordi norsk mat er i stadig utvikling, fortsetter vi arbeidet med å lage kvalitetsakevitter som passer til sesongenes mange måltider og festbord.