Drikke Norsk eplemost og sider i flott utvikling

Norsk eplemost og sider i flott utvikling>

HANEN har gjennomført konkurransen Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2020 på vegne av Norsk eplefest den siste måneden. På tross av pandemine har bedømmelsen blitt gjennomført under strenge smittevernstiltak.

 

Rekordpåmelding – kvalitet og mangfold

I årets konkurranse deltok over 220 produkter fra 68 produsenter fra hele Sør-Norge. En vekst på over 50% fra i fjor. Størst var veksten innen sider med 110 produkter. Norge er i blitt en sidernasjon med produsenter ikke bare i Hardanger, men fra Ryfylke, Telemark og Trøndelag.

 

Norsk sider er en næring i solid vekst. Salget av norsk sider via Vinmonopolet steg med over 50 % i 2020 med en verdi på nesten 40 millioner. Sommeren 2020 ble det store gjennombruddet for gårdsalg av sider og siderturer i Hardanger. Salget av sider alene fra gårdsutsalg er beregnet til over 12 millioner. Tusenvis fant veien til de vakre fjordene på Vestlandet for også i Sogn vokser nå norsk sider. Det vokser også meget godt i Telemark rundt den Gvarv /Norsjø hvor det nå er hele 5 produsenter hvor av flere kan besøkes og en kan teste produktene selv.

 

Det har vært meget krevende å gjennomføre konkurransen under pandemien, men det har hvert verd det. For en så høy kvalitet og et så stort mangfold av norske drikke basert på norske råvarer har jeg aldri sett, uttaler daglig leder i HANEN, Bernt Bucher-Johannessen.

 

Imponerte dommere

Bedømmelsen av alle de 220 produktene ble utført av meget kvalifiserte dommere med ulik bakgrunn. Vinmonopolet og Arcus bidro med sine eksperter. Det var forskere som var spesialister på sensorik og ikke minst folk fra kjente barer og restauranter.

 

En av dommerne, Marius Lindahl, daglig leder på Crow bar i Oslo uttaler;

Jeg er meget imponert over arrangøren som i det hele tatt har fått til konkurranse på en smidig og profesjonell måte ifht. smittevern. Når det gjelder produktene har de et høyt nivå vi Norge kan være stolte av. Spesielt er jeg imponert over hvor høyt det laveste nivå er blitt. Det er sjeldent man smaker ett dårlig produkt.

 

Årets vinnere er:

Ren Eplemost: Ringi gård med Ringi Discovery og Nordre Lindheim gård (Midt-Telemark) med Eventyrmost Discovery

Eplemost Blanding: Soli fra Soli eplegård

Eplemost Fantasi: Åkre gard (Vikebygd-Hardanger) for Edel med solbær

Klassisk Norsk Sider: Gardsbrenneriet (Nordfjord) med Attåt sider eple og Helleland gard (Lofthus - Hardanger) med Heldre Discovery og Aroma

Spontagjæra Sider: Marlobobo med Circularity Wild Blueberry / Cherry

Sider Fantasi: Spildegarden med Spilde Sider Raud (Øystese – Hardanger) og Aga sideri med Humlepung

Is-sider: Bleie gard Alde Is-sider (Vikebygd – Hardanger)

Fruktvin: Bringebærlandets Isvin Bringebær (Drøbak)

Årets Nykommer: Hardangerbonden (Sekse –Hardanger)

 

Mer informasjon om produsenter av sider og eplemost finner dere på HANENs nettsider.

hanen.no/

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev