Nyhet
Drikke Norsk drikke mot nye høyder

Norsk drikke mot nye høyder>

I Oslo denne uken arrangert HANEN konkurransen Norges beste drikke. Konkurransen har tidligere bare omfattet eplemost, sider og fruktvin, men inkluderte fra i år også øl på norske råvarer og norsk akevitt. 275 produkter fra 82 produsenter ble bedømt av velkvalifiserte dommere fra hele Norge.

 

Norsk drikke på norske råvarer

Årets konkurranse hadde som fokus å få enda flere norske drikke produkter av høy kvalitet på norske råvarer fram i lyset. Dette gjaldt spesielt tre kategorier øl, hvor minimum 70 % måtte være av norske råvarer. Dette var norsk malt, humle, gjær og frukt.

 

Norsk akevitt er også en meget viktig kategori, og også i den kategorien er konkurransen opptatt av å fremme fokus på norske råvarer.

Norsk drikke, både som alkoholholdig og alkoholfritt basert på norske råvarer, er vinnere på Vinmonopolet.

 

I 2022 falt totalsalget på Vinmonopolet med over 18 %, mens f.eks norsk sider er marginalt ned med 2 % og skal en tro på tallene for salget av norsk sider i årets to første måneder, ligger norsk sider godt an med en vekst på henholdsvis 4 % og 7 % i januar og februar.

 

Norsk drikke på norske råvarer er i vekst og er viktig for både norsk landbruk og gastronomi. Vi kan være stolte over denne utvikling når tenker på hvor få år det har tatt. Spesielt når en vet hvilket meget høyt kvalitetsnivå mange av produktene holder, noe vi ser på resultatene de oppnår i internasjonale konkurranser, uttaler daglig leder i HANEN, Bernt Bucher - Johannessen.

 

Veien til superfinalen

Av et korps av meget solide dommere fra restauranter, forskning, Vinmonopolet, Stiftelsen Norsk Mat, NorgesGruppen/MENY, sommelierer m.fl ble de enkelte produktene bedømt etter en standard med gull (poeng 20-18) sølv (poeng 17-16) og bronse (poeng15-14). For eplemost ble det valgt litt andre poengintervall for de ulike standardene (gull (20-17), sølv (16-15) og bronse (13-14)).

 

Nåløyet for å komme til superfinalen var trangt og etter flere omdømminger ble det funnet fram til de beste med de høyeste opprinnelige poengsummene. Disse fikk delta i superfinalen og ble bedømt av noen av Norges mest kvalifiserte smakere med Espen Smith, mangeårig ølsommelier, og Trine Wiik-Lehmann, sommelier og drikkeanmelder i DN, i spissen.

 

Jeg er også deres drikkeminister!

Overrekkelsen av prisene til vinnerne av Superfinalen ble foretatt av landbruks og matminister Sandra Borch og før hun samvittighetsfullt delte ut de mange prisene, uttalt hun til stor jubel fra de mange fremmøte, at hun også er, Norges drikkeminister!

 

Sider

Eplemost Alkoholfritt Fruktvin

Norsk fruktøl Mjød Fruktbrennevin Akevitt

 

Issider

Vinnere Superfinalen Norges Beste Drikke 2023

NeRø Frukt og Sider Inderøy Mosteri Villbrygg Sidergården Lindheim Ølkompani Mjøderiet AS Balholm AS

Det Norske Brenneri Egge Gård

NeRø Økologisk Pet Nat Elstar

ENG 01

 

Moltevin

Sour Cherry - Farmer's Reserve Zombee

Balestrand plommedram Arvesølvet 24 mnd

Iseple Egge Gård

 

Norges beste drikke skjer i samarbeid med Norsk eplefest, Digital Etikett, MENY, Stiftelsen Norsk Mat, Rampen bar og Norsk restaurantskole.

 

Mer om konkurransen finner en på HANEN nettsider > 

hanen.no/tema/prosjekter-og-priser

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev