Helgen 28. til 30. september arrangeres Norsk Akevittfestival. Den populære festivalen på Gjøvik har blitt landets største arena for norsk matkultur, med tradisjon og historie knyttet til akevitt.
Gjøvik har en lang og spennende historie knyttet til brennevinsproduksjon som går mange hundre år tilbake. Når poteten kom til Norge opplevde også brenneriene en kraftig vekst og tidlig på 1800-tallet var det langt flere brennerier enn kirker i landsdelen. Nesten hver eneste gård hadde sitt eget lille brenneri. I dag lages fremdeles 99% av norsk potetsprit på Gjøvik. På Vinmonopolet på Gjøvik finnes det rundt 200 ulike norske akevitter i hyllene, men den lokale akevitten Gammel Opland er fortsatt den mest populære – faktisk over hele landet.
Akevittfestivalen i Norges akevitthovedstad
En skål med Halvor Heuch, også kalt den moderne norske akevittens far, på Falkehjørnet i Gjøvik i 2011 markerte starten på akevittfestivalen. Festivalen har vært i stadig utvikling siden den gang og målet er å formidle den fantastiske mat- og drikkekulturen Norge har å by på. I dag er akevittfestivalen vertskap for over 30 000 mennesker som deltar på en rekke arrangement, både for de som vil spise og drikke, men også for de som ønsker faglig påfyll.
Allsidig program
Festivalens hjerte er Smakshallen. Her samles over 30 akevittprodusenter seg for å vise frem sine edleste dråper, som publikum kan smake.
– Festivalen viser frem nasjonalbrennevinet vårt fra sin beste side. Servert i riktige glass, riktig temperatur, til mat eller i spesialkomponerte cocktails lagets av bransjens beste bartendere. I mange år stod kampen om å få akevitten ut av fryseren og ut av shotteglasset. Siden da har vi tatt sjumilssteg, sier Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.
På Jernbanetorget er tre av Norges beste mikrobryggerier vertskap for smittende festivalstemning med lokalt øl, akevitt, lokal håndmat og musikk. For de som ønsker å utforske akevitten på et mer faglig plan, finnes det foredrag, smakinger, «paint`n`sip», historiske vandringer og mye mer.
Marianne Aashaug var en av tre initiativtakere til festivalen i sin tid, og har de to siste årene vært festivalsjef.
– Det har vært en glede å se hvordan Gjøviks befolkning har trykket festivalen til sitt bryst, og er oppriktig stolte av hva vi får til her på Gjøvik. Jeg er også stolt av at nesten 40 prosent av de besøkende er tilreisende fra alle ender av Norge. Stadig flere oppdager denne perlen av en festival på Gjøvik og vi ønsker alle velkommen, avslutter Aashaug.
Programmet kan du lese her > akevittfestivalen.no/festivalprogram2023
