Nyhet
Drikke Norges Beste Drikke kommer fra Lier!

Norges Beste Drikke kommer fra Lier!>

Egge Gård tok storeslem i årets kåring av Norges Beste Drikke. Med 1. plass i fire av ti kategorier er det ingen tvil om den kvaliteten som nå produseres på den over 300 år gamle gården.

 

 

Norges Beste Drikke er den største årlige og nasjonale konkurransen for norske drikkeprodusenter med lokal foredling av norske råvarer. Konkurransen er en symfoni av smaker bare Norge kan tilby - for i hvert glass skjuler det seg en bit av Norges sjel. HANEN har driftet konkurransen for Norsk eplefest fra 2018, som hadde sitt utgangspunkt i fruktnæringen i Telemark og Norsk eplefest på Gvarv i 2009.

 

Interessen for Norges Beste Drikke har aldri vært større! Hele 289 produkter fra 81 produsenter deltok i årets konkurranse, fordelt på ti ulike kategorier. Dette viser den imponerende bredden av norske drikkeprodukter laget på lokale råvarer. I årets konkurranse ble norsk druevin introdusert som en egen kategori, et tydelig tegn på at Norge er i ferd med å etablere seg som et vinland. Fjorårets nykommer, issider, er også blitt en fast kategori.

 

Egge Gård vant og fikk medaljer i følgende kategorier:

Issider - 1. plass og gull til Egge Gård Iseple

Eplemost - 1. plass og gull til Egge Gård Liereple, 2. plass og gull til Egge Gård Gravenstein

Fruktbrennevin - 1. plass og bronse til Egge Gård Apple Brandy

Norsk druevin - 1. plass og gull til Egge Gård One

Akevitt - 3. plass og gull til Egge Gård Kong Christian IV Akevitt

 

 

 

Egge Gård Liereple - 1. plass og gull

Liereple er et naturlig produkt, fult av vitaminer og næringsstoffer. For å bevare den friske smaken kaldpresses eplene uten å tilsette sukker eller vann. Hele eplet brukes og presses ufiltrert slik at eplemosten inneholder fruktkjøtt, som har stor betydning for smaken.

Denne eplemosten passer som allround juice til ulike typer mat og er tilgjengelig i dagligvare.

 

 

Egge Gård Gravenstein - 2. plass og gull

Gravenstein er en svært god eplesort man ikke helt vet hvor har sitt opphav. Til Norge kom denne typen allerede i 1792 og er dermed en av de eldste eplesortene i Norge. Den har forskjellig form og stil på Østlandet enn på Vestlandet hvor den også er tett beplantet.  Gravenstein er et middels fast eple, aromatisk stil og har en deilig friskhet og god sødme i smaken. Denne eplemosten passer til aperitif, fisk og skalldyr og den er tilgjengelig i dagligvare

 

 

Egge Gård One - 1. plass og gull

Denne musserende vinen har en fruktig duft av epler, sitrus og urter. Den er frisk på smak med fin syrlighet, behagelig mousse og en frukt, tørr utgang.

Den passer til aperitif, skalldyr og salater

Pris kr 399,90 BU

 

 

 

Egge Gård Iseple - 1. plass og gull

Dette er en fruktvin med tydelig innslag av norske epler, krydder og tørket frukt. Den har god og rik fylde med uvanlig syrefrisk sødme og lang ettersmak.

Den passer til oster og desserter

Pris kr 319,90 BU

 

 

 

Egge Gård Norwegian Apple Brandy - 1. plass og bronse

God brandy med aroma av modne og bakte epler sammen med noe krydder, karamell og vanilje. Den er balansert og kompleks med en lang ettersmak.

Den nytes som en god avec

Pris kr 495,00 BU

 

 

 

Kong Christian IV Akevitt - 3. plass og gull

Epleakevitt som har aroma med tydelig preg av karve, innslag av sitrus og fat. Den er ren og karvepreget med innslag av sitrus og fat og har god fylde.

Den passer til norsk tradisjonsmat.

Pris kr 465,00 BU

 

Norges første musserende vin og annen historie.

Egge Gård ligger i hjertet av den vakre og frodige Lierdalen nær Drammen. Familien Egge kjøpte gården allerede i 1702 og høsten 2022 gikk Gaia Gruppen inn på eiersiden. Fokuset er kvalitet og videreutvikle Egge Gårds spennende produkter. Egge Gård styrer i dag over 160 hektar hvor 80 dekar er dyrking av epletrær og 66 dekar er dyrking av druer

 

Jordsmonnet og klimaet i Lier-dalen er spesielt gunstig for produksjon av frukt, bær og grønnsaker. Klimaet gir friskhet i frukt og bær og jordsmonnet er preget av morene-jord fra etter istiden. Egge Gård benytter kun lokalt dyrket frukt og har i dag en omfattende produksjon av alkoholfri og alkoholholdig drikke av prisvinnende kvalitet. I tillegg destilleres det eplebrennevin, akevitt og single malt på gården.

 

 

Noe av det unike ved Egge Gård er den historiske nyskapingen av kvalitetsdrikke i Norge. All SIDER gjæres tradisjonelt hvor annen gangs gjæring skjer i flasken. Sideren ligger over 13 måneder på bunnfall før ferdigstillelse. I tillegg ble den første norske Is-sideren fremstilt på Egge Gård – ISEPLE.

Allerede i 2010 ble de første vinplantene satt i jorden på Egge Gård. 2500 vinstokker med druesorten Solaris resulterte i den musserende vinen Egge One som ble lansert i 2014. Og det til fantastisk mottakelse i norsk vinpresse.

Merete Bø i Dagens Næringsliv beskrev den som en fersk og overraskende delikat musserende vin med imponerende konsentrasjon og ga den 88 poeng.

I dag kultiveres over 21 000 vinstokker rundt Egge. Med vinimportøren Gaia Gruppen i ryggen videreutvikles vinproduksjonen og vinen er nå basert både på solaris og pinot noir, og får nå ligge over to år med bunnfall i flasken før degorgering.

Gunn-Turi Ådnegård  og Helge Steingrim 

 

I år ble innsatsen belønnet med 1. plass og GULL til Egge Gård One

 

 

Informasjon om Egge Gård – Gaiagruppen .

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev