Nyhet
Drikke Møt sommeren med portugisisk sangria og deilige småretter

Møt sommeren med portugisisk sangria og deilige småretter>

Sangria. Tenker du på Spania da?

 

Portugal har også lang tradisjon med å servere aromatisk vin med is og masse frukt. For oss nordmenn er det nok aller mest vanlig å drikke den avkjølte vinen i glass helt fra store kanner med vin og en mengde oppkuttet frukt. Det er den perfekte aperitiffen eller det deilige glasset når man sitter i solen og koser seg.

 

Kvaliteten på det man får servert på Sydens strandbarer kan være ymse og noen har kanskje puttet vel mye futt i drikken for å få turistene ekstra blide. Det er det som kan være litt skummelt med de hjemmelagde variantene som også inneholder sprit i form av brandy, hetvin og vin.

 

Syden strekker seg i kjent stil også østover til Portugal. Også her er det populært å servere et glass med avkjølt aromatisk vin og masse frukt. Både den røde og hvite varianten er populære. Den røde er den klassiske og søte, mens den hvite er lett perlende og frisk. Hvilken type er du?

 

Europaparlamentet vedtok i januar 2014 at det kun er spansk og portugisisk aromatisk vin som kan kalles sangria.  Den kjente drikken lages ofte av hvit eller rød vin, brandy og noen ganger musserende vin. I Portugal er det vanlig å bruke portvin i tillegg til rød eller hvit vin.

 

Drikken har faktisk vært populær siden romertiden da drikkevannet var av tvilsom kvalitet og vin var et tryggere valg. Sangria er den perfekte drikken nå solen titter frem og man har lyst til å sitte i solveggen å nyte et glass og en matbit med eller uten gode venner.

 

 

 

Hva slags mat passer til portugisisk sangria?

 

Småretter som tapas, men den portugisiske varianten som heter petisco. Du vil kjenne igjen oliven, spekeskinke, spekepølser, oster og godt brød. Også småretter med fisk og skalldyr er vanlig å se på et petisco-bord.

 

Rettene nytes ved at man plukker litt her og der av de tingene man liker uansett om det er rød eller hvit sangria man drikker. Men en regel man kan følge er at hvit sangria går best til sjømatretter og rød sangria går best til kjøttbaserte retter. Vegetarretter går til begge. Nedenfor får du oppskrifter på noen petiscos lager med ingredienser kjøpt i Norge.

 

 

Hvordan servere man sangria?

 

Fyll piknik-kurven med nok isbiter, stettglass og bokser med oppkuttet frukt. Appelsin, jordbær og lime er gode valg til rød sangria, mens lime, jordbær og sitron smaker godt til hvit sangria. Du kan med hell også bruke epleskiver i sangriaen. Og når det er sesong for kirsebær og fersken kan du variere pynten med disse deilige fruktene.

 

Tenk også en varm sommerkveld med frosne vannmelonterninger i sangriaglasset. Når den norske sensommeren står for tur kan du også teste ut sangria med blåbær, bjørnebær og bringebær. Her er det bare fantasien som setter grenser.

 

Casal Garcia Sangria er en portugisisk alkoholsvak ferdigblandet sangria som finnes i rød og hvit variant. På grunn av alkoholinnholdet på 8 % er vinen også rimelig i pris. Når du tilsetter isbiter og frukt vil du kunne nyte sangria hele kvelden. Spis frukten med en cocktailpinne eller lignende.

 

 

 

Ferdigblandet portugisisk sangria

Casal Garcia Sangria og Casal Garcia White Sangria fra Quinta da Aveleda koster kr 99,90 på Vinmonopolet. Dette er ferdigblandet portugisisk sangria som kun inneholder 8 % alkohol, noe som gjør den egnet til å nyte over flere timer med is og frukt. Du finner to varianter på Vinmonopolet:

 

 

 

Casal Garcia White Sangria (8346801) fra Quinta da Aveleda (kr 99,90). Den har en frisk og fruktig smak av sitrus- og tropisk frukt med litt urter.

 

 

Casal Garcia Sangria (7610201) fra Quinta da Aveleda (kr 99,90) har frisk og fruktig smak av kirsebær og jordbær.

 

Begge sangria-variantene er produsert av Aveleda som er blant Portugals eldste, største og mest berømte vinprodusenter. Det er mye takket være denne produsenten at Vinho Verde har markert seg på verdenskartet. Vinen Casal Garcia er den mest kjente ambassadøren for Vinho Verde og eksporteres i dag over hele verden. Vinen lages og tappes på Quinta da Aveleda, vinprodusenten som har vært familieeid de siste 325 årene. Vinmarkene er på om lag 120 ha og huset er kjent for prisgunstige viner.

 

 

Petisco – portugisisk tapas

Petisco er portugisernes svar på tapas. Smårettene nytes gjerne med et glass vin, øl eller sangria. Portugal er kjent for å være storkonsumenter av norsk klippfisk og sjømat som blekksprut, reker og sardiner.

 

 

  

Det er ikke uvanlig å få servert en boks sardiner, litt brød og en sitronskive til drinken din, så se etter god boksemat med portugisiske sardiner, ansjoser og tunfisk i delikatessebutikken Maschmanns på Skøyen i Oslo har et imponerende utvalg portugisisk boksemat.

Å servere konservert fisk på denne måten har blitt trendy på flere av Oslos vinbarer og ikke minst i København, der det har tatt helt av.

 

Petisco kan være hva som helst. Du kan kjøpe noen gode skinker, spekepølser, forskjellige oster, godt brød, oliven, hvitløksmajones og du har det du trenger. Men du kan også lage noen retter inspirert av Portugals atlanterhavskyst.

 

 

 

Piri-piri-kylling er en portugisisk klassiker. Den hotte kyllingen egner seg som deilig mat i parken eller på stranden. Retten stammer fra de portugisiske områdene i Angola og Mozambique. Du kan hive dem på grillen eller lage dem ferdig hjemme og holde dem varme i folie til du skal spise dem.

 

Mariner 500 g kyllingvinger i dette:

1/2 sitron, saften

4 hvitløksfedd, knust

2 ts flaksalt

 

Piri-pirisaus

3 chili, i skiver

2 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver

1 sitron, saften

1,5 ts flaksalt

1 ts paprikapulver

1/2 dl olivenolje

2 ss Casal Garcia Sangria

mynte til pynt

 

Mariner kyllingen i 1 time. Tørk av marinaden og bland sammen piri-pirisausen. Pensle sausen på kyllingvingene og grill dem gylne eller grill dem under grillen i ovnen.

 

 

 

Portugisisk rekesalat

Dette er en rett der man ofte bruker kokt og avkjølt blekksprut. Vi har byttet ut blekksprut med norske, nypillede reker

 

250 g ferske reker

5 ss god extra virgin olivenolje

1 dryss flaksalt

Pepper etter smak

2 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver

frisk koriander

Bland alt og la rekene marinere 15 minutter før servering. Server med godt brød til. Retten skal ikke varmebehandles

 

Potetsalat

200 g småpotet, delt i fire

1 løk, skåret i tynne båter

2 fedd hvitløk, skåret i skiver

1 lang paprika, skåret i biter

Salt og pepper

4-6 ss god extra virgin olivenolje

1 rød chili, i skiver

 

Kok potetene møre. Stek løk, hvitløk og paprika i pannen med olivenolje til grønnsakene er myke. Bland inn potetene og salt og pepre. Server som smårett.

 

 

 

Rødbeteegg

4 egg

1 rødbete

 

Kok egg til plommen er smilende, 5-6 minutter. Skrell dem når de er varme og legg dem i en bolle med finrevet rødbete eller rødbetesaft. La eggene ligge til hinnen er fin og lilla. Del i to og server med flaksalt på. Så godt til fisk på boks eller rekesalat.

 

 

 

Bifana

Dette er den ultimate fastfood-retten i Portugal. Hver by har sin variant og i Porto er det Conga sin versjon som er mest populær. Tynne skiver av svinekjøtt trekker i aromatisk kraft før de legges i midten av et rundstykke og nytes med et glass med noe godt i. Det er den perfekte snacken til et glass avkjølt sangria med frukt i.

 

Slik lager du bifana:

400 g renskåret svinekjøtt skåret i tynne strimler

4 ss olivenolje

3 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver

1 løk, skåret i tynne skiver

1 ss paprikapulver

2 ss sterk chilisaus

1 laurbærblad

2 dl svinekraft eller kyllingkraft

1 dl Casal Garcia Sangria (rød eller hvit)

 

Kok opp alle ingrediensene og tilsett finskåret svinekjøttet. Senk temperaturen og la kjøttet trekke på medium temperatur i væsken i ca 40 minutter. Smak til med salt og pepper. Varm ciabatta eller rundstykker og server bifana-kjøttet i brødet.

 

 

 

Butterdeigspai med ost og tomat

Butterdeig er en velbrukt og populær ingrediens i Portugal. Du kan lage små terter og fylle dem med det du måtte ønske. Gode forslag er reker, tunfisk, ost, skinke, salami.

 

Vi har laget små butterdeigsterter av vanlig butterdeig fra frysedisken. Du kan bruke ferdig utrullet paideig og forme små terter i en muffinsform eller små, runde former.

 

Fyll butterdeigen med noen osteterninger og en halv tomat. Strø over litt urter, basilikum er digg og stek paiene i ovnen på 220 grader til de er sprø.

 

 

 

 

Men det kan jo være du har lyst til å lage portugisisk sangria selv?

 

Slik gjør du det:

 

Hvit sangria

1 flaske Casal Garcia Vinho Verde

1/2 liter 7-up eller kullsyreholdig vann

1 dl hvit portvin

1 dl ferskenjuice

1 dl valgfri søt likør med lys farge

masse frukt som epler, sitron, fersken, lime

2 kanelstenger

isbiter

pynt gjerne med mynte

 

Rød sangria

1 flaske Casal Garcia Douro Red

1/2 liter 7-up eller kullsyreholdig vann

1 dl portvin

1 dl ferskenjuice

1 dl eplejuice

1 dl valgfri søt likør

masse frukt som appelsin, lime, jordbær

2 kanelstenger

pynt gjerne med mynte

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev