Nyhet
Drikke ORANSJEVIN-

ORANSJEVIN-> Moderne og gammel

Georgia blir av mange regnet som hjemstavnen til oransjevin. Det er her noen av de eldste restene av vinproduksjon er funnet, og georgierne har alltid hatt en levende tradisjon med å bruke skall og stein fra grønne druer i deres mer enn 8 000 år lange vinhistorie.

 

Likevel er det sannsynlig at oransjevin også har blitt laget i de fleste av de andre gamle vinhistoriske områdene i Asia, som Iran, Armenia, Syria og Tyrkia. Å la skall og stein fra druene være med under gjæringen var praktisk, og det gjorde vinen mer holdbar og mer smaksrik uansett om druene var blå eller grønne.

 

Nettopp Georgia var en av de ­viktigste inspirasjonskildene for Jasko Gravner i det italienske vinområdet Collio rett ved grensen til Slovenia. Han og Stanko Radikon, fra samme område, regnes som opphavsmennene til det som skulle bli den moderne oransjevinbølgen.

 

Etter en studietur til Califonia i 1987 bestemte Jasko Gravner, som allerede var en etablert vinmaker, at han ikke ville lage vin lik de vinene han hadde smakt i USA, men heller søke en annen filosofi. I 1994 laget han en liten mengde oransjevin, og i 1997 fikk han levert to georgiske leiramforarer.

 

Den ferdige vinen fra 97-årgangen ble etter mye om og men godkjent av det offentlige kontrollorganet, men da den ble lansert i 2000, kom nesten 80 prosent av vinen i retur fra vinhandlerne. Det innflytelsesrike vinmagasinet Gambero Rosso hadde nemlig gitt vinen stryk, og de stilte seg uforstående til Gravners prosjekt. Nå har pipa fått en annen låt.   

 

Les mer her > 

vinmonopolet.no/content/lar-om

 

Krasna Hora La Blanca 2021

Denne oransjevinen har litt bunnfall men med forsiktig helling går det fint.Den lukter av friske gule frukter og har et aromatisk med hint av sitrus, jordsmonn,mineraler og blomster.

Smaken har et friskt anslag men med hint av skallpreg. Vinen er rund og syrlig med god fedme og god lengde. Fargen er lys klar gulgrønn. Passer som aperitif og til skalldyr.

Pris kr 195,00

 

Radikon Oslavje Bianco 2017

Denne vinen har du duft av modne frukter og sitrus. Smaker av sødmefull frukt og mineraler .Den har bløte tanniner og lang avslutning. Fargen  er  oransje med blålig kant. Den passer til retter av fisk, lyst kjøtt og lam og sau.

Pris kr 359,90

 

Matassa Brutal Orange Maccabeu

Oransjevin som duft av fersken, mineraler og urter. Smaken er frisk, tørr og ren med godt bitt. Den er lang og kompleks. Fargen er gyllen oransje. Passer til skalldyr, fisk og retter av lyst kjøtt.

Pris kr 399,90

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev