Nyhet
Drikke Med lidenskap for norske epler

Med lidenskap for norske epler >

Bilde over -  Lars Rein-Helliesen - Medeier Gaia Gruppen og Helge Steingrim , Daglig leder Egge Gård og bilder av epler - foto Vibeke Glosli

 

Historien om Egge Gård 

Gården Egge ble allerede i 1702 kjøpt av familien som fremdeles eier gård og marker. Marius Egge er i dag 9.generasjon som fremdeles bor på gården.

Vi sier spøkefullt selv at Gården ble «kjøpt av Kong Christian IV», men det var staten som solgte mark tilbake til bønder i området.

 

 

Lier-dalen er unik i Norge, grunnet det unike jordsmonnet, morene-jord fra etter istiden, innlandsklima godt skjermet fra vær og vind og nærhet til sjøen. Hele Lier-dalen har en unik vekst av forskjellige grønnsaker, frukt og bær grunnet dette.

 

Egge gård plantet epler allerede på 60-tallet og har i mange år vært kjent for sine epler og jordbær. I 2005 åpnet staten mulighet for mindre produsenter og gårder til å fremstille alkoholholdige drikker.

Her har Marius Egge vært en innovatør og sørget for at Egge Gård har blitt en unik produsent i det norske markedet.

 

Først ble det reiser til Frankrike og kunnskap/hjelp ble brakt hjem til Lier. Et fransk kolonne-destillat ble bygget og montert og en eplebrennevin ble produsert. Senere er det fremstilt akevitt, Single Malt, gin og andre brennevinsprodukter.

 

 

På sider var det Egge Gård som først begynte sider-produksjon på «tradisjonell metode», som betyr at sideren gjæres to ganger hvor siste gjæring foregår i flasken. Sideren ligger siden på eget bunnfall over ett år før bunnfall fjernes. Metoden er kostbar og tidkrevende, men resultatet i flaskene blir mer elegant og komplekst. Fremdeles er Egge Gård unik ved at all sider produseres etter denne metoden på gården. De fleste norske sider produsenter gjærer to ganger i tank (Charmat-metode) eller tilsetter karbondioksid for å få bobler i sideren.    

Siderne fra Egge gård er i dag mye tørrere enn mange sidere i Norge. Tørr sider passer bedre til et godt måltid.

 

Internasjonal anerkjennelse

Egge gård har i en årrekke mottatt anerkjennelse i Norge, men også internasjonalt. Siderne fra Egge Gård har en rekke Gull og Sølvmedaljer fra blant annet den årlige  Cider-VM, «Cider World» i Frankfurt i Tyskland hvor siderier fra hele verden deltar. Også i 2023 og 2024 fikk Egge Gård medaljer her. Tørr sider fra syrefriske epler skinner i slike konkurranser.

 

Det norske eplet

Mange har et forhold til at norske jordbær smaker bedre enn jordbær fra sør i Europa. Her er det klimaet i Norge som gir en unik frisket og sødme i frukten. Dette gjelder også for norske epler.

Norge produserer svært gode epler grunnet vårt kjølige klima og mye lys i sommersesongen.  For å lage en musserende vin, over hele verden, (ref. Champagne & Sør-England) kommer de beste vinene fra områder som er for «kjølige» for druer og for normal stille rød-eller hvitvin. For en musserende vin gir det friskhet og eleganse. Norsk Sider er derfor i verdensklasse. 

 

Høsten 2022 gikk Marius Egge dessverre konkurs. Den norske vinimportøren Gaia Gruppen så raskt at Egge Gård måtte reddes grunnet sin posisjon og unike historie i norsk alkoholproduksjon.

I dag er det Gaia Gruppen som driver og eier produksjonen av alle drikkevarer på Egge Gård. Gården og alt produksjonsutstyr er modernisert og spennende kvalitet er allerede lansert i det norske markedet.

 

 

Tørr sider

Fremtiden for sider er å gå tørrere. Vi mener sider er et alternativ til tradisjonell vin når man skal ha et godt måltid. Sider passer perfekt til mange retter av hvitt kjøtt, fisk- og skalldyr. Noen sidere også ideell til fårikål og rakfisk.

Når sideren er gjæret for andre gang, er sideren alltid helt tørr. Nivået av sødme bestemmes siden av produsent og i Norge er det vanlig å benytte norsk eple konsentrat for å justere denne sødmen. Egge Gård er ikke en tilhenger av konsentrat, da dette setter uønsket preg på smak og aroma. Egge Gård benytter derfor litt ugjæret ISEPLE (søt Is-sider) som er produsert på gården. Derfor er siderne tørrere og bedre egnet til mat. Dessuten er det vår egen produksjon med epler fra Lier.

 

Hardanger

I Norge har det vært mye oppmerksomhet for sider fra Hardanger. Kvaliteten her er blitt svært god og produsentene har vært flinke til sammen og få oppmerksomhet for sine sider-produkter og regionen.

PÅ Østlandet finnes det også høy kvalitet sider, men produsentene har ikke vært like flinke til å stå sammen for å skape oppmerksomhet. Dette jobbes for øvrig med nå. Fordelen med epler fra Østlandet har et mer stabilt klima for epleproduksjon. Som for vin, er jordsmonn, klima og soltilgang viktig for kvalitet i frukt. Epler smaker forskjellig fra hvor den dyrkes.

Legg derfor merke til hvor sideren kommer fra og smak forskjeller selv.

 

 

«Som forvalter av en unik arv, har jeg helt siden jeg overtok gården sett potensialet i norsk frukt og bær. Klimaet her i nord gjør at eplene våre får et høyt syrenivå og en særlig frisk smak. Jeg er også opptatt av at vi skal ha en naturlig og bærekraftig produksjon».

Marius Egge

 

 Her er noen produkter som produseres på Egge Gård og Egge Gård One rose (rosevin) er i salg fra 1 juli.

For mer informasjon > egge.as

 

Egge Gård Ekte Sider Musserende

Denne vinen har en aromatisk og sammensatt lukt med fokusert preg av modne epler, litt krydder, gjærbakst, honning og urter. Smaken er frisk, saftig og nyansert, preget av fullmodne epler, litt urter, kjeks, nøtt og honning. Den har en kremet brus. Fargen er middels dyp gyllengul og  passer  utmerket som til aperitif og til skalldyr og fisk.

Pris kr 189,90

 

Egge gård Liersider

Liersider er frisk og søt med et flott eplepreg. Lukten har en nyansert aroma med preg av eple, blomster og svale urter. Smaken er ren, frisk og saftig med preg av epler, sitrus og urter. Den har en  svak, bitter ettersmak. Denne sideren er et godt alternativ for den som liker musserende drikke. Liersider passer  godt som aperitiff, og er også til lette forretter, salt mat, lyst kjøtt  og fisk. Den serveres kald 6–8 °C i champagneglass. Fargen er middels dyp gyllengul.

Pris kr 199,90

 

Egge Gård Iseple

Iseple har en tett og klokkeklar eplesmak og balansen mellom syre og sødme gjør Iseple til et helt unikt produkt. Iseple nytes etter en god middag, til epledesserter, is og sorbeter, kraftige oster - eller alene. Lukten har en sammensatt aroma preget av eple og sitrus, innslag av krydder og sopp. Smaken er fint konsentrert og har en frisk stil. Den har god fylde og den er søt og fargen er middels dyp oransjegul.

Pris kr 299,90

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev