Nyhet
Drikke Gullmunn helårsakevitt

Gullmunn helårsakevitt > inspirert av nordisk sommer

Historien bak Gullmunn Akevitter

Alle historier har en begynnelse og Gullmunn og prosjektet Gullmunn Spritfabrikk begynte med at en ung jente ved navn Marthe Bøhn fra Vormsund i Akershus dro til Frankrike og Cognac i 1996. Med seg i skreppa hadde hun sikkert både nysgjerrighet, ungdommelig mot og livslyst. Det var her historien startet og veien staket ut videre for hennes norske akevitter.

 

 

Fascinerende håndverk

Helt siden hun kom til Frankrike første gang, og etter hvert startet å jobbe hos Braastad Cognac, har Marthe Bøhn hatt en fascinasjon for ekte brennevin og det tilhørende håndverket. I 2007 tok hun fagbrev som destillatør, og som læremester og mentor hadde hun Masterblender Richard Braastad.

 

Hennes erfaring er lang og hun har arbeidet hos Arcus, holdt utallige foredrag og smakinger om brennevin og vin, tatt sommelierutdanning og Diploma of Wine-utdanning og jobbet hos Robert Prizelius som vinansvarlig.

Siden 2019 har hun satt sammen sine egne akevitter hos Oslo Håndverksdestilleri.

 

 Ideen til Gullmunn-akevitt kom i 2018.

– Jeg ønsket en mildere akevitt med lavere alkoholstyrke. Kanskje litt mer feminin  og uten tilsetning av sukker og farge der krydderne skulle være en blanding av norsk natur og klassiske akevittkrydder som karve og stjerneanis. Derfor er det både mjødurt, ryllik, lyngblomst, johannesurt, kamilleblomst, løvetann og borremynte sammen med karven i akevittene.

 

Norsk akevitt er en beskyttet betegnelse og det kreves at det brukes potetsprit fremstilt i Norge av minimum 95 % norske poteter, modnet i eikefat i minimum 6 måneder, og den må inneholde karve og eller dillfrø.

 

 

Juleakevitt i begrenset opplag

Den første juleakevitten fra Gullmunn så dagens lys i 2019. Gullmunn Juleakevitt kommer i ny årgang på Vinmonopolet hvert år, og med ulikt særpreg, og i begrenset opplag på 4000 flasker (4 fat). Gullmunn juleakevitt er en ren, delikat og mild akevitt basert på norsk potetsprit, utvalgte norske urter og røtter, toppet med tørkede eksotiske innslag som appelsinskall, stjerneanis og muskatnøtt. Dette er en norsk, fatmodnet akevitt med alkoholstyrke på 38 volumprosent, noe som gir en mild stil, og akevitten er destillert, modnet og tappet på Oslo Håndverksdestilleri. 

  

Inspirert av Nordisk natur

Marthe Bøhn forener på en måte norsk natur og franske håndverkstradisjoner i sine akevitter. Der juleakevitten har preg av julens tradisjonsrike dufter og smaker som muskattnøtt, stjerneanis og hint av kryddernelikk er Gullmunn Helårsakevitt 2023 friskere og svalere i duft og smak som gir fornemmelser av nordisk sommer.

 

 

 

Hennes akevitter skiller seg ut både på duft og smak men hun har også en sans for helhet. Så den vakre flasken er dekorert med iris - selveste junistauden og setter et personlig og feminint preg på flasken.

 

– Flasken er et kunstverk i seg selv; en italiensk kunstner har tegnet illustrasjonen på baksiden, og denne er silketrykket på glasset. Flasken heter Oslo Apothek og er en kopi av en gammel apotekerflaske forteller Marthe.

 

Nå er den her!

Gullmunn Helårsakevitt ble lansert nå i mai 2023 og lanseringsfesten ble holdt i Chat d `Or sine lokaler med gjester fra fjern og nær.

 

 

Marthe Bøhn er den eneste norske kvinnelige destillatøren. Hun elsker brennevinets historie og dens muligheter og tilpasning til dagens livstil.

Den lyse nordiske sommeren skal nytes og der er Marthes akevitt en selvskreven gjest.

 

 

Godt oppsummert

Gullmunn Helårsakevitt er en godt avrundet og anvendelig norskprodusert, fatmodnet akevitt som passer til mange anledninger og årstider. Den er basert på bourbon-modnet akevitt og 20% rommodnet akevitt. De fine integrerte fattonene er fra flere års fatmodning på gamle bourbonfat

og utvalgte fat til ettermodning og det kan være rom, cognac, portvin eller hetvin. Det er bare brukt rundt 2 gram brunt sukker pr liter. Fargen er kun fra fatene og fra sukkeret og er derfor litt lysere enn andre akevitter.

Stilen er mild og behagelig, men med fint bitt som en akevitt jo skal ha. 

Dette er en ren, delikat og mild akevitt basert på norsk potetsprit og utvalgte norske urter som karve, anis, svale urter, nellik og forskjellige blomster. Gullmunn har en alkoholstyrke på 38 volumprosent, noe som gir den en mild stil. Akevitten er destillert, modnet og tappet på Oslo Håndverksdestilleri.

 

Til mat og avec

Smaksprofilen til Gullmunn passer godt til all slags spekemat, torsk, skalldyr, silderetter, grillmat og modne oster. Akevittens milde fataromaer gjør at den også egner seg godt alene.

 

 

Drinker & cocktails

-Jeg har forsøkt ut noen drinker i anledning vår og sommersesongen også, og landet på at det aller beste drinken er simpelthen Gullmunn på isbiter og toppet med Fever Tree tonic naturell. Da kommer urter og røtter til sin rett, og drinken blir forfriskende og passe bitter anbefaler Marthe.

En flaske Gullmunn Helårsakevitt koster kr 379,90

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev