Nyhet
Drikke Lettøl og alkoholfritt er ikke det samme

Lettøl og alkoholfritt er ikke det samme>

Kan du forskjellen på A) alkoholfritt øl og B) lettøl?

 

De to svakeste ølklassene våre – A og B – har mye til felles, men er likevel unike på hver sin kant. Klasse B har lenge vært en «Askepott», men nå satser landets største bryggeri virkelig på å få lettølet opp og frem etter storsuksessen med alkoholfritt øl.

 

 

 

EN KLASSE FOR SEG

Øl i klasse A kan ha en alkoholstyrke på opptil 0,7 %, og er det vi kaller alkoholfritt øl. Dette kan du kjøpe både i dagligvarebutikken og i stadig flere kiosker. Øl i klasse B – tradisjonelt kalt «lettøl» – har en øvre grense på 2,75 % alkohol, men kan selges fra de samme stedene som alkoholfritt øl. I begge klassene finner du friske sommerøl, og det er også lov å drikke både klasse A og B på offentlige steder som i parker og på stranden.

 

 

SMAK OG UTVALG

Den største forskjellen på de to klassene er smaken og – i hvert fall foreløpig – utvalget, forklarer Henrik Lund, ansvarlig for alkoholfritt og lavalkohol-øl hos Ringnes. Alkohol bidrar til å forsterke andre smaker og bidrar selv med en litt søtlig smak. Derfor vil en 2,5 % pils vil smake ganske så tett opp mot en ordinær pils på 4,6 %, samtidig som den oppleves som veldig lys og frisk.

 

SYV ULIKE TYPER

Når det gjelder utvalg, er det fremdeles alkoholfritt øl som rår. I dag finner du også omtrent alle øltyper i klasse A-varianter. Du kan for eksempel kjøpe syv ulike typer av Norges desidert største alkoholfrie ølmerke Munkholm, som tilbyr alt fra pils og bayer til IPA og hveteøl. Til sammen har Ringnes 12 ulike typer alkoholfrie øl i sitt utvalg. Dette betyr også at du enkelt kan kombinere øl i klasse A med alle typer mat.

 

 

Øl klasse A

Kjent som alkoholfritt øl

Kan ha en alkoholstyrke på opptil 0,7 %

Produseres som mange ulike øltyper

Har økt voldsomt i popularitet

 

Øl klasse B

Kjent som lettøl

Kan ha en alkoholstyrke på opptil 2,75%

Kan selges fra butikk og kiosk på linje med klasse A

Gis i 2021 et oppsving av landets største bryggeri

 

ØLETS ASKEPOTT

Det har skjedd mye med alkoholfritt øl i det siste, og veldig mange flere drikker øl i klasse A nå enn for bare få år siden. Store og små bryggerier har jobbet mye for å gjøre smaken på alkoholfritt øl bedre og mye mer lik øl med mer alkohol. Mens øl i klasse A har vokst i både utvalg og popularitet, har øl i klasse B vært litt som en Askepott i det norske øluniverset. Til nå har det ikke skjedd så mye med hverken utvalget eller salget, forteller Henrik Lund.

 

OPPSVING FOR KLASSE B: Men akkurat som Askepott skal øl i klasse B nå virkelig få sin fortjente tid i rampelyset. Både i Norge og ellers i Europa er det en klar trend spesielt blant yngre mennesker å drikke mindre alkohol. Det er en av grunnene til at landets største bryggeri har valgt å satse tungt på øl i klasse B med to versjoner – en Lysholmer Lys Pils 2,5 % og Lysholmer Sitron Radler Lite 2,5 %. Ringnes har som mål at innen 2025 skal 10 prosent av alt øl vi selger i Norge være alkoholfritt øl eller øl med lite alkohol.

 

Tre grunner til å velge alkoholfritt

 

Stort utvalg av ulike øltyper

Sunt og godt, færre kalorier enn skummet melk

Kan matches til all slags mat

 

Tre grunner til å velge lettøl

 

Tett opp mot ordinær pils på smak og aroma

Lar deg beholde kontrollen

Kan nytes i parker og på stranden

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev