Drikke Kung Fu Taco med Sultne Gutter

Kung Fu Taco med Sultne Gutter>

Lei den samme gamle tacoen?

 

Disse Kung Fu-tacoene med sjømat og inspirasjon fra det asiatiske kjøkken, vil garantert friske opp fredagskvelden. Server dem sammen med Kung Fu Girl, en riesling skapt for å matche asiatiske smaker.

 

Er du blant dem som holder fredagstacoen hellig, med salsa på glass og mais på boks, kan du snu her. Kjenner du derimot at det rykker litt i smaksløkene av uttrykket «Asian Mexican fusion», bør du definitivt lese videre. Du har gode ting i vente. Denne sommeren er det nemlig freshe tacoer med asiatisk preg som gjelder.

 

 

 

Det beste fra to kjøkken

Det har vært stor interesse for fusion-mat de siste årene, noen kombinasjoner mer heldige enn andre. Mexican-Asian – eller Latin-Asian, som det også kalles – har kanskje vært den mest suksessfulle kulinariske sammensmeltingen. Uten å skjære alle regioner over én kam kjennetegnes begge kjøkken av potente kryddere, friske råvarer og en forkjærlighet for streetfood. Et perfekt utgangspunkt for å lage et par kjærlighetsbarn ut av gatematen over all gatemat: Tacoen.

 

I den første tacoen finner du smaker fra sørøst-Asia. En tradisjonell tortilla med guacamole toppet med grillede scampi marinert med sesam, ingefær, hvitløk og chili. Avslutt med en teskje av den kinesiske chilioljen lao gan ma, hvis du tør.

 

I den andre tacoen er det de koreanske smakene som har krysset den meksikanske grensen. Den tradisjonelle retten bulgogi, bestående av marinert kjøtt servert i et salatblad, regnes ofte som Koreas svar på taco.

Bytt ut kjøttfyllet med en syrlig torskeceviche for en latin-amerikansk vri. Og topp med gochujang-mayo – en majones laget med en koreansk fermentert chili-paste – for å fullbyrde ekteskapet mellom øst og vest.

 

 

 

Dette drikker du til sjømat-tacoene

Det er ikke alltid lett å finne viner som kan hamle opp med de sterke asiatiske smakene. Men noen viner er faktisk skapt for drikkes til nettopp slik mat.

 

Kung Fu Girl er en frisk riesling laget av Charles Smith, en tidligere rockeband-manager som fikk sansen for god vin etter alle turnéene rundt i verden. Etter 9 år i Skandinavia flyttet han tilbake til USA der han begynte å dyrke vininteressen.

 

En kveld satt han hjemme og spiste kinesisk take-away og så på en kampsports-film. Da det dukket opp en kampscene med en kvinnelig slåsskjempe, fikk han en idé: Å lage en «killer white wine» som er skreddersydd til asiatisk mat.

 

Resultatet ble Kung Fu Girl. En klassisk 100 % riesling produsert i Washington State. Et kjølig område i nærheten av Columbia River, der jorden er preget av fragmentert basalt, grus og kalk. Dette klimaet har bidratt til å gi vinen sin karakteristiske duft og smak av epler, ananas og sitrus, med et hint av petroleum. En vin skapt for å håndtere de hardtslående smakskombinasjonene i latin-asiatiske retter.

 

Kung Fu Girl Riesling finnes også i halvflaske og magnum. Perfekt for en rolig kveld alene og en hyggelig kveld i godt lag.

 

 

 

 

Kung Fu Girl Riesling 75cl, Washington, USA, 174,90 kr (basis)

Kung Fu Girl Riesling 37,5cl, Washington, USA, 107,90 kr (BU)

Kung Fu Girl Riesling 150cl, Washington, USA, 389,90 kr (BU)

 

 

 

Maistortillas med sesam-marinerte scampi og guacamole

Blir til 5 små tacoer.

5 små maistortillas

400 g rå scampi

 

marinade

1 ts finrevet hvitløk

1 ts finrevet ingefær

½ finhakket chili

3 ss sesamolje

1 ss olivenolje

2 ss honning

2 ss riseddik

2 ss fiskesaus

1 ss soyasaus

 

guacamole

2 modne avokadoer

½ finhakket rødløk

saft fra ½ lime

2 ss olivenolje

2 ss finhakket koriander

salt og pepper

 

topping

koriander, limebåter, sesamfrø, lao gan ma chiliolje, kan droppes

 

Skrell og rens scampiene. Tørk dem lett med kjøkkenpapir.  Rør sammen ingrediensene til marinaden. Smak til om du synes balansen er god, og juster deretter.

 

Ha scampiene i en ziplock-bag og hell over marinaden. Bland godt. La scampiene marinere i minst time.

 

Ha avokado-kjøttet i en bolle. Bland sammen med resten av ingrediensene til guacamolen. Smak til med salt og pepper.  Varm maistortillaene som anvist på pakken.

 

Ta scampiene ut av marinaden og tørk dem lett. Stek eller grill dem på høy varme i cirka 2 minutter på hver side. Spre et lag med guacamole på hver tortilla. Legg på scampi. Topp med sesamfrø og gjerne litt lao gan ma.

 

Server med limebåter og koriander.

 

 

 

 

Torske-ceviche i salatblad med gochujang-mayo

Blir til 5 fylte salatblad.

400 g torskefilét, i terninger

saft fra 2 lime

saft fra 1 grapefrukt

2 ss olivenolje

1 ss honning

5 store hjertesalatblader

1 avokado, i terninger

½ finhakket chili

2 ss finhakket koriander

salt

 

gochujang-majones

1 eggeplomme

1 dl nøytral olje

noen dråper sitronsaft

2-3 ts gochujang, kan byttes ut med sriracha

salt

 

topping

grovhakkede peanøtter, koriander og limebåter

 

Bland torsketerningene sammen med saft fra lime og grapefrukt i en bolle. Dekk med plastfolie og la fisken marinere i en times tid.

 

Rør sammen eggeplomme og noen dråper sitron i en bolle. Tilsett olje litt og litt mens du visper. Start med kun et par dråper, så øker du mengden i takt med at majonesen tykner. Ha i en klype salt og gochujang. Begynn med én teskje. Smak til om du ønsker majonesen sterkere.

 

Hell ut sitrussaften fra bollen med torsketerninger. Pisk sammen olivenolje, honning og salt i en bolle og bland sammen med torsketerninger, avokado, chili og koriander.

 

Spre salatblader utover et fat. Legg en god skje med ceviche i hvert blad. Topp med peanøtter. Server med limebåter, koriander og gochujang-mayo ved siden av.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev