Drikke Hygge og cocktails i førjulsstria

Hygge og cocktails i førjulsstria> World Class-bartender Jonas Junge sine tips

Julen står for dør! Det betyr stress og mas for de aller fleste av oss. Men det er heldigvis også den tiden av året, hvor vi møtes og er sosiale. Det er tid for hygge og vi tillater oss litt mer av det gode liv.

 

 

Den norske World Class-bartender Jonas Junge har laget de perfekte jule- og nyttårscocktails som passer til høytidens arrangementer. Nå kan du skjemme bort dine gjester i desember mens snøen laver ned, duften av julekaker fyller hjemmet og Nat King Cole synger på anlegget.

Jonas Junge representerte Norge i verdens største bartenderkonkurrense, World Class som ble arrangert i Berlin i oktober der han gjorde en imponerende innsats. Nå har han laget tre deilige cocktails som du kan nyte mens Sølvguttene synger julen inn på julaften eller til årets store nyttårsparty.

Jonas lagde en varm Glühwein – et godt alternativ til den norske tomtegløggen. – Jeg lager den med rødvin, sherry og Zacapa rom, sier Jonas Junge som nøysomt varmer opp drikken. – Den må ikke ikke koke. Bare trekke, presiserer han.

 

 

Glühwein er lett å lage til mange gjester og lett å servere når alle kommer på en gang. Det er viktig at gjestene får noe å varme seg på når de kommer inn fra vinterkulden, sier Norges beste bartender.

Jonas’ andre julecocktail er en lekker variant av egglikøren. – Jeg bruker et helt egg til to drinker og det er viktig å shake drinken uten isbiter først. Dette gjør du for å få det flotte skummet i drinken. Jonas bruker Talisker i julecocktailen noe som gir en deilig og lett røyksmak. For å understreke tiden vi er inne i har Jonas brukt klementinjuice.

– Sukkerlaken som jeg har brukt inneholder de lekre julekrydderne som vi bruker i høytiden. Du lager den på fem minutter, sier Jonas.

Nyttår betyr champagne og Jonas har laget en klassiske champagnecocktail etter en 150 år gammel oppskrift. Han skyller glasset i absint, men du kan også bruke pastis eller annen anisbrennevin. Han legger en sukkerbit i hvert glass og heller et par dråper Angostura bitters på hver sukkerbit. Valget av whisky i denne drinken er nøye planlagt av Jonas. – Singelton er en whisky som den største whisky-skeptikeren vil like, sier han.

Diageo World Class er verdens største og mest prestisjefylte bartenderkonkurranse. 15 000 bartendere fra 56 forskjellige land har hittil blitt trent i konkurransen, som nå har pågått i ti år. I konkurransen blir alle bartendere testet i sine ferdigheter i mixologi og deres evne til å skape en eksepsjonell drikkeopplevelse, og dermed bringe bartenderkunsten til nye høyder.

 

 

Glühwein a la Jonas

Per 1 flaske rødvin

2 kanelstenger

5 hele nellik

Juice av 1 sitron

Juice av 1 appelsin

100-200 g sukker (spørs hvor søt du vil ha den)

2 dl søt sherry

4 dl Zacapa

 

Knekk kanelstengene i to, knus nellikene i en kasserolle og skru på medium varme. Etter et par minutter, når det begynner å lukte godt, heller du over rødvinen og tilsetter sitron- og appelsinjuicen. La dette simre, ikke koke, i 5-10 min for så å siles over i en ny kasserolle Tilsett sherry og rom, og sukker til ønsket balanse 5.Server med rosiner, nøtter og en appelsinskive

 

 

Juleflipp

4 cl Tallisker

3 cl klementinjuice med tilsatt sitronsyre (poser med sitronsyre-pulver fås kjøpt i vanlig dagligvarebutikk)

2 cl kanel- og kardemommesirup (oppskrift nedenfor)

4 dasher angostura

Et helt egg

 

Fremgangsmåte sirup og juice:

Klementinjuice med sitronsyre

Bland 1 liter klementinjuice  og 35-40 g sitronsyre. Rør til det er løst seg opp

 

Kanel- og kardemommesirup:

50 g kanelstenger og 12 g kardemommefrø, 5 dl sukker og 5 dl kaldt vann.

Knekk kanelstengene i så små biter som mulig, ha alle ingrediensene i en gryte og kok opp under omrøring. La simre/småkoke i 5 minutter, ta av plata og la stå over natta. Sil av neste dag, hell på flaske og oppbevar kjølig.

 

Fremgangsmåte juleflipp:

Ha alle ingrediensene i en shaker og shake først en gang uten is og så en gang med. Sil over i ønsket glass

 

 

Champagnecocktail til nyttår

Rens glasset i pastis/absint 1 sukkerbit dynket i angostura legges i glasset.

2 cl Singelton

Toppes med champagne

Sitron zest til garnityr

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev