Brunello di Montalcino er en DOCG-klassifisert italiensk rødvin fra Montalcino i Toscana, laget av druen Sangiovese. Vinen er kjent for å være kraftig, konsentrert, lagringsdyktig og må lagres i minst fire år. Den serveres ofte til retter som grillet kjøtt og vilt, og har typisk en aroma av kirsebær, lakris og blomster.
Montepulcianos vinhistorie strekker seg langt tilbake. I 789 har man den første kjente kilden som refererer til vinmarker i området, og i 1350 kan det dokumenteres handel og eksport med vin fra byen. De mest kjente historiske kilder er fra 1500-tallet, hvor pave Paul 3. tilsynelatende satte stor pris på vinen, og fra 1685, hvor Francesco Redi beskriver den som «kongen av alle viner». Kanskje er det beskrivelser som denne som fra midten av 1700-tallet betød at tilleggsbetegnelsen Nobile (edel) oftere og oftere ble knyttet til rødvinene fra Montepulciano. (Vinforum )
Vino Nobile di Montepulciano var blant de første områdene i Italia som fikk tildelt DOCG, men på tross av dette har det ikke helt samme status som Chianti Classico og Brunello di Montalcino.

Pian delle Querci Brunello di Montalcino 2018
Vinen dufter av moreller og kirsebær og har en fyldig bærsmak av søte moreller. Den er saftig med tanniner. Fargen er dyp rød. Den passer til storfe, lam og sau og småvilt
Pris kr 498

Dei Vino Nobile di Montepulciano 2020
Vinen har duftaroma preget av modne røde og mørke bær, litt tørket frukt, urt og fat og hint av lær og skogbunn. Smaken er litt utviklet, fast og fyldig, preg av modne røde og mørke bær, tørket frukt, urter, tobakk og fat. Fargen er dyp rød med brunskjær. Den passer til storfe lam og sau og storvilt
Pris kr 309
Du finner oppskrift på helstekt hjortefilet her >
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt/hjortefilet