FOTO vinskribent Heidi Jaksland Kvernmo
appetitt 1/2016
Noen kaller det naturvin, noen sier naken vin, noen hater det og noen elsker det. Naturvin er laget med minst mulig innblanding fra vinmakeren. Det brukes ingen tilsetningsstoffer, selv om en del tilsetter ørlite svovel ved tapping.
Mange naturviner får lang tid sammen med skall og steiner slik at vinen får naturlige antioksidanter som beskytter mot oksidering. Vi har plukket ut fem helt naturlige favoritter man kan bryne smaksløkene på.
Oransjevin laget på ortrugo, malvasia og trebbiano fra La Stoppa i Emilia-Romagna i Italia. 30 dager skallkontakt, kun naturlig gjær og ingen tilsatt sulfitt. 12 måneders lagring på ståltank og brukte franske fat. Dyp oransje farge, lett skyet.
Dufter av nøtter, hylleblomst og appelsinskall med et lite snev av neglelakkfjerner. Frisk og syrlig vin med tydelig tanninbitt, rik, kompleks og smakfull med smak av overmodne, gule epler, fersken, apsikat og streif av syrnet smør. Kompleks vin med lang og tørr ettersmak.
La Stoppa Ageno 2010
Varenr. 8035901 i BU - Pris: Kr. 284,90
Elisabetta Foradori var bare 19 år da hun måtte ta over vingården i Trentino da faren døde i 1985. Hun i gang med en kvalitetsrevolusjon av den lokale druen teroldego ved å finne fram til bedre kloner og bedre teknikk i vinmarken.
Senere omla hun gården til biodynamisk produksjon og begynte å bruke amfora og store botti. Sgarzon er en enkeltvinmarksvin som har fått åtte måneder skallkontakt i amfora. Duft av svart pepper, gjærende plommer og kirsebær, streif av sement.
Syrlig og litt spiss vin, faste, finkornede tanniner, når den får litt luft kommer en betagende frisk kirsebærsaftighet frem. Nøtteaktig finish.
Foradori Sgarzon Teroldego 2014
Varenr. 933801 i BU - Pris: Kr. 339,99
Patrick Sullivan Bonkers er en vin laget av en salig blanding av 30 % pinot noir, 30 % gamay, 20% malbec, 10 % sauvignon blanc og 10% muscat fra forskjellige vinmarker og årganger. Naturvin-karakteristisk skyet utseende med rødoransje farge.
Intensitet og livlighet er beskrivende for Bonkers. Pent syrlig vin med saftig frukt, skogsbær, solbær, kirsebær, bringebær, aprikos, eksotiske frukter. Storsjarmør som gjerne kan nytes lett avkjølt uten mat.
Patrick Sullivan Bonkers
Varenr. 6875401- i BU - Pris: Kr. 264,90
Save our Souls er et samarbeidsprosjekt mellom australierne William Downie og Jason Searle. Begge har en filosofi om at vinene de lager skal smake av voksestedet og at de skal være interessante på en eller annen måte.
Den hvite Skin on Skin lages av chardonnay fra Mornington Peninsula. Hele klaser gjæres på tank og har får seks uker skallkontakt. Skyet utseende, fast, tørr og stram vin med duft av steinfrukt, streif av akasiehonning, fermenterte grønnsaker og misosuppe med hasselnøtter og et grønt, vegetalsk preg i finish. Spesiell stil og definitivt interessant.
Den røde er laget av sangiovese fra Yarra Valley som har fått 30 dagers masserasjon med steiner og skall. Herlig rød frukt i denne, saftig kirsebær blandet med fersk fiken og svisker med noen jordlige toner. Middels fast struktur og lekker friskhet. God lengde.
Save our Souls Skin on Skin Chardonnay 2015
Varenr. 5911601 i BU - Pris: Kr. 314,90