Drikke Hverdagsluksus med bobler fra Pongracz

Hverdagsluksus med bobler fra Pongracz>

Interessen for musserende viner er økende. Hva med å prøve en variant fra Sør-Afrika?

 

Vinlandet Sør-Afrika har fått status blant kjennere. Spesielt chenin blanc på hvitvinssiden og cinsault på rødvinsfronten har oppnådd nesten kultstatus. Sør-Afrikas nye generasjon med vinmakere lager moderne vinstil, med friskhet og uten for høy alkohol tilpasset europeisk smak.

 

Bobler som stemningsskaper

Vi går inn i en tid hvor vi feirer og da er bobler med på å løfte stemningen. Mange unner seg også luksus til hverdags, og det å bli kjent med musserende vin fra Sør-Afrika er et velsmakende, prisgunstig alternativ.

 

Pongracz Brut lages med samme druer som i Champagne, nemlig håndplukkede druer av pinot noir og chardonnay, som presses skånsomt i hele klaser og fremstilles etter tradisjonell metode med annengangsgjæring på flaske. Vinen får delikat smak og aroma med fin og klar friskhet, elegante små bobler og presenteres i en stilfull flaske som pynter opp på bordet.

 

Mye vin for pengene

Vinmonopolet informerer at nordmenns foretrukne musserende vin under koronaperioden har vært fransk crémant og champagne, og liknende viner laget på tradisjonell metode og litt opp i pris. Dette på bekostning av for eksempel prosecco fra Italia. Sørafrikansk Méthode Cap Classique ser ut til å treffe godt i dette «hjemmebobler»-segmentet, med en kombinasjon av god kvalitet til en bra pris. Sørafrikanske musserende har økt +271% i 2021 sammenliknet med samme periode i fjor. Det er nå tre sørafrikanske musserende viner i basisutvalget, med priser fra 150 til 185 kroner hvor Pongracz er bestselgeren.

 

Kvalitet fra sør

Pongracz Brut lagres 2 år på flaske, noe som faktisk er lengre enn champagnestandarden på 18 måneder. Det betyr en ekstra konsentrasjon på smak og fin kvalitet. Sukkernivået er 8 gram pr liter som er en ekstra tørr stil, og faktisk under hva mange brut champagne varianter inneholder. Kategorien brut tillater opptil 12 gram sukker pr liter, mens Extra Brut inntil 6 gram pr liter.

Den friske stilen til Pongracz Brut betyr at den er helt ideell til aperitiff, hver gang man har lyst på et glass med bobler, til hverdags og fest. Fin konsentrasjon gjør den også matvennlig til småretter, forretter, salater, fisk, skalldyr og sushi/sashimi.

 

 

 

Om Cave de Pongracz 

Desiderius Pongracz grunnla Cave de Pongracz i Sør-Afrika. Etter mange år preget av krig og tortur, fikk han muligheten til å returnere til sitt hjemland Ungarn. Ungarn var i disse tider kontrollert av Sovjet, så han valgte å søke lykken i Afrika. Etter noen år i Namibia kom han i 1958 til vinområdet Stellenbosch. Han jobbet mange år med jordbruk og vitikultur, og med hans visjoner, nye ideer og kunnskap ble han en viktig del i utviklingen av Sør-Afrika som vinland. Han startet med å plante chardonnay, pinot noir og sauvignon blanc, var en pioner på nye teknikker og skrev flerfoldige bøker.

4651901 Pongrácz, kr 159,90 (basis)

 

Farge: Lys gul farge med små fine bobler. Duft: Aroma med fint preg av eple og sitrus, innslag av kjeks og mineraler. Stor og utviklet aroma med deilig frukt og gjæraktig champagnelignende karakter. Smak: Fyldig smak med innslag av eple, gjær og nøtter. Vinen har en fin balanse med syre og frukt. Avsluttes elegant med en lang og kremet ettersmak. Druer: Pinot Noir 60%, Chardonnay 40% Passer til: Aperitiff, fisk, lyst kjøtt, skalldyr og sushi

 

Faktaboks

Brut Nature, Zero Dosage, Brut Nature, Brut Zero: 0-3 gr sukker/liter (ikke tilsatt sukker)

Extra Brut: 0-6 gr sukker/liter

Brut: 0-12 gr sukker/liter

Extra dry: 12-17 gr sukker/liter

Dry: 17-32 gr sukker/liter

Demi Sec 32-50 gr sukker/liter

Doux: 50+ gr sukker/liter

 

Tradisjonell metode er mest anerkjent i vinverdenen når det gjelder bobler, og de som satser på kvalitet lar vinblandingen ligge ekstra lenge på gjærcellene. Da utvikles kompleksitet kalt autolysekarakter samt umami, også kalt den 5. smaken.

 

Tradisjonell metode, tidligere kalt champagne metoden står for annengangsgjæring på flaske. Metoden benyttes i Champagne, på Crémant, Cava, i Sør-Afrika (kalt Méthode Cap Classique) og i Italia, spesielt i området Franciacorta og kalles der for metodo classico.

 

Prosecco er laget på tank metoden (charmat) hvor annengangsgjæringen foregår på tank og ikke på flaske. Prosecco vil være mer fruktdrevet på smak, mens tradisjonell metode vil gi en høyere grad av kompleksitet og gjerne mer syrepreg.

 

DRUER

Champagne: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier

Crémant og Méthode Cap Classique: Mange druer er tillatt, men Chardonnay og Pinot Noir brukes hyppig.

Prosecco: Glera

Cava: Macabeo, Xarel-lo og Parellada.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev