Oransjevin er en type hvitvin som er flere tusen år gammel, men for mange norske forbrukere er det nytt og ukjent. Oransjevin er en uoffisiell gruppe hvitviner laget på tilnærmet rødvinsmåten. Det vi si at druemosten ikke siles av like etter at druene er blitt knust. Mosten trekker da ut mye smak og aroma, og de får en farge som kan være fra intens okergul til en dyp oransjegyllen alt etter hvor lang tid denne prosessen løper.

Med oransjevin mener man hvitvin laget med utvidet kontakt mellom druemost og drueskall. Det settes ikke krav til antall dager med skallkontakt, men vinen skal sensorisk bære tydelig preg av å være produsert med utvidet skallkontakt i form av farge, tannin og/eller aroma. Oransjevin har farge som går mot oransje, dyp gul eller rosa.
Aromabildet bærer typisk preg av maserasjon avskall og evtuelt stilker: tydelig innslag av balsam, urte-/teaktig, kandisert/tørket frukt, gjerne tydeligere bæraroma enn i hvitvin. Munnfølelsen kan være snerpende.
Her kan du lese mer om oransjeviner >
vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-vin/hva-er-oransjevin
Kilde: Vinmonopolet

Cazes Macabeó 2021
Denne oransjevinen har en frisk lukt med preg av sitrus, hvite blomster, aprikos, sort te og appelsinskall. Smaken har rikt anslag preget av sitrus, sjasmin, appelsinskall og sitronverbena i avslutningen. Fargen er lys oransje. Den passer til retter av fisk og grønnsaker og som aperitif
Kr 229,00