Høstens store matfest. Sigurd Wongraven anbefaler den perfekte drikke til fårikål.
Like sikkert som høstens inntog med vakre farger i naturen, er den deilige søte lukten av dampende kål og saftige skiver med får fra kjøkkenet. Norges egentlige nasjonalrett har fått en renessanse og er i dag en naturlig anledning til å samle familie og venner til festlig lag. Men hvordan skal vi lage fårikålen? Og hva skal vi servere av drikke til dette?
Sigurd Wongraven er vinmaker og lidenskapelig opptatt av drikke til mat både privat og profesjonelt. Vi lar Sigurd hjelpe oss til å velge den perfekte kombinasjonen.
Først litt om selve retten, og vi tar det beste først: Den er superenkel å lage. Alt vi gjør er å dampe grønnsaker og kjøtt i en og samme kjele. Sigurd sin rause oppskrift til 6 personer er som følger:
Du trenger 2 kg fårikålkjøtt, 2 kg hodekål, hele pepperkorn ca 5-6 teskjeer, salt ca 2-3 teskjeer og 3dl vann. I tillegg bruker Sigurd 1,5dl hvitvin i gryten for å sette en ekstra spiss på smaken, eventuelt øl om du foretrekker det. Den store forskjellen ligger i hvor mye salt du bruker. Dette har også stor innvirkning på valget av drikke. Mer om dette senere.
Noen salter kjøttet før det går i gryten, mens andre legger salt mellom hvert lag. Dette er en smakssak, men bruk heller litt for lite enn litt for mye. Man kan alltid tilsette salt, motsatt er dessverre mye vanskeligere.

Slik går du frem for å lage Sigurd sin fårikål:
Finn en stor kjele og bruk gjerne en damprist i bunn om du har det.
Del hodekålen i passende stykker, kutt den i to gjennom roten og skjær kålen i båter.
Legg kjøtt og kål lagvis i kjelen, legg et lag kjøtt nederst med fettsiden ned og fordel salt og pepperkorn mellom hvert lag så smakene blir jevne og fine. Pepperkornene kan selvsagt legges i en pepperholder, men som Sigurd sier, det er litt feigt, og jeg er ikke en feiging.
Hell til slutt på vann og kok opp. Følg med på temperaturen og så fort det koker heller du på vin eller øl i kjelen. Husk lokk og sjekk med jevne mellomrom at det ikke blir tørt. Sigurd lar det koke opp og deretter dampe i rundt 3 timer – med vin eller øl i kjelen blir kraften ekstra deilig.
Retten serveres med en gang, rykende varm med poteter og deilig drikke som løfter smaken og gir et komplett måltid. Her er Sigurd sine personlige anbefalinger:
Til lettsaltet, mild variant av fårikål foreslår vi Champagne Sigurd Wongraven, en av landets mest solgte og populære Champagner Her vil Champagnens rike smaker og lettsaltet fårikålkjøtt balansere hverandre godt, samtidig som vinen renser godt opp i munnen.
Til en normal til godt saltet fårikål foreslår vi Norges mest solgte hvitvin, Wongraven Morgenstern. Riesling fra Pfalz har bedre modning på frukten enn noe annet område for tørr, tysk riesling og det er nettopp den modne frukten i kombinasjon med uttalte friskheten i Pfalz som gjør seg så godt til fårikål. Vinen balanserer saltet, rensker godt opp i munnen og har en fylde som kler fårikål tallerken helt perfekt. Riesling fra Pfalz brukes gjerne lokalt til nettopp rustikk mat av den type som jo fårikål er.
Hvis du foretrekker øl til din fårikål og den er normalt til godt saltet foreslår vi Wongraven Saison. Produsert i Norge med hvetemalt, pilsnermalt og lys karamellmalt med appelsinskall og vinsyre i bryggkjelen. Vin i Pale Ale kategorien som Saison tilhører, er en mer klassisk kombinasjon. Håndverksøl kan fort bli tungt og det er her vi har forsøkt å tilføre noe nytt og personlig med å jobbe så fokusert på å løfte ølets friskhet gjennom sitrustonene på duft og smak.
Det smelter godt sammen med saltet og fettet i fårikål og tilfører smakskombinasjonene mengder av friskhet sammen med god fylde til å matche fårikålets raushet.

Champagne Sigurd Wongraven
Champagnen er ung, slank og fint kremet, preg av sitrus, eple og urter, innslag av mineraler og kjeks, god lengde. Den passer til retter av fisk og skalldyr og som aperitif.
Pris kr 389,90

Wongraven Morgenstern 2021
Dette er en ung, fruktig og slank hvitvin med preg av sitrus, eple og urter, streif av mineraler i ettersmaken. Den passer til skalldyr og fisk og som aperitif.
Pris kr 174,90

Wongraven Morgenstern 2021 3 liter bag in box
En ung, og frisk riesling med saftig preg av sitrus og fersken, litt urt, krydder og mineraler. Hvitvinen passer tilretter av fisk og skalldyr og som aperitif.
Pris kr 464,90

Wongraven Saison
Dette er et fruktig øl med god fylde. Det har smak av hvete, humle, streif av sitrus. Lett humlepreget avslutning. Prøv det til retter av fisk og skalldyr.
Pris kr 59,90
