Bilder over er av de nye flaskene
Onsdag 5 juli lanserer Atlungstad Håndverksdestilleri 3 eksklusive produkter på bestillingsutvalget: en Cognac fra Grande Champagne området, en Armagnac og en Arac. Disse 3 produktene ble kjøpt inn av AS Vinmonopolet på 80-tallet. Opprinnelig, var ikke disse toppkvalitetsprodukter beregnet til salg som eget merket, men ble brukt som «topp-dressing» til firmaets egne cognac- og armagnacmerker, mens Aracen var basen til den populære arac-punschen. Produktene holdt derfor høy alkoholstyrke.

Dette er bilder av de gamle flaskene
Cognacen er fra Cognacs beste område, Grande Champagne. Det står lite info om Armagnacen som mistet etiketten på den originalen flasken, men det er antakelig en veldig gammel armagnac fra Bas-Armagnac. Arac-en, som er en slags rom-type, kommer fra Indonesia, eller Batavia som området het før.
Dette partiet har stått urørt i mange år først hos Vinmonopolet på Hasle, og deretter hos Arcus på Gjelleråsen. Atlungstad har nå fått anledning til å lansere disse unike historiske produktene i vanlig drikkestyrke og i nye flasker. Det er veldig begrenset antall flasker tilgjengelige: ca 800 flasker Cognac, 250 flasker Armagnac og 84 flasker Arac. Prisen er 890,- for Cognac og Armagnac, mens Arac vil koste 690,- Dette er virkelig unike produkter både når det gjelder innhold og historie.

I juli lanserer også Atlungstad Håndverksdestilleri et nytt historisk produkt: Christoffer Hammer Gylden aquavitlikør. Produktet er basert på den originale oppskriften av Christoffer Hammer, som også er kjent som "akevittens far". Gylden aquavit ble først beskrevet i Christopher Hammers bok "Afhandling om Norske akevitter" i 1776. I denne boken oppfordret han norske bønder til å destillere spriten sin selv.

Bladgull og safrantinktur, sammen med en rekke krydderier og aromaer fra spritdestillasjonen har gjort Gylden Aquavitlikør til en enestående representant blant de virkelige gamle norske akevitter.

I tillegg har vi benyttet vann fra den samme kilden som Christoffer Hammer selv brukte på Hadeland, for å sikre at produktet er mest mulig autentisk i henhold til den gamle oppskriften.

I henhold til dagens regelverk er det ikke tillatt å tilsette bladgull i akevitt, men det er tillatt i likører. Derfor ble produktet lansert som en likør med 100 g sukker per liter, noe som er minimumskravet for å kunne kalle det en likør.

På Christoffer Hammers tid ble akevitt ofte søtet med honning, så her er en tolkning av produktet som sikkert ikke er langt fra originalen. Produktet vil være tilgjengelig i bestillingsutvalget fra onsdag 5. juli, og det vil kun være 300 flasker tilgjengelig i første omgang. Pris: kr 419,90 varenummer: 15712702