Nyhet
Drikke Ny spansk brandy med norske aner

Ny spansk brandy med norske aner > til påskekosen...

I 2024 solgte Vinmonopolet 1.086.607 liter med druebrennevin, hvorav mer enn 95% var fransk og dominert av Cognac. Spansk druebrennevin solgte til sammenligning kun 41.010 liter, dominert av Pettersen Extra Old.

 

Etter Sverige er det Spania som er nordmenns favoritt reisemål, med drøye 1,3 millioner reiser i året. Frankrike er helt nede på syvendeplass, med kun en fjerdedel av dette.

 

Hvorfor drikker da nordmenn så mye mer druebrennevin fra Frankrike enn fra Spania?

 

Det har selvfølgelig med historie og tradisjon å gjøre. Nordmenn drikker mest Cognac i hele verden og noe av forklaringen er at mange produsenter har norske aner (Larsen, Braastad, Bache-Gabrielsen m.fl.). Vårt kalde klima og mørke vinterperiode spiller også inn, og det drikkes forholdsvis mer Cognac i de nordligste fylkene.

 

Tilbake til spørsmålet om hvorfor, må det være sånn? Svaret er nok ja, men vi kan bli flinkere til å prøve noe nytt og variere.

 

Onsdag 5. mars ble Fernando de Castilla Antique Reserva lansert i Vinmonopolets basisutvalg. Med kategori 2 betyr det 324 butikker landet over.

 

Antique Reserva er fremstilt på 100% Airén. Tradisjonell metode og lagret i snitt mer enn 10 år etter solera-metoden. Det er brukt nye amerikanske fat og brukte Oloroso sherry-fat. Det unike klimaet i Jerez, Andalucia, gir en brandy med karakter og personlighet.

Fernando de Castilla Antique Reserva

Fargen er  middels dyp brun med rødgult skjær. Duften er  litt krydret og har en nyansert aroma av tørket frukt, urt, fat og sitrus, litt karamell, nøtt og kamfer. Smaken er sval med god lengde og middels fylde, preg av tørket frukt og urt, fat, sitrus, nøtt og karamell.

En salgspris på Vinmonopolet på kr. 438,60 gjør denne kvalitetsbrandyen til et meget godt kjøp, spesielt sammenlignet med Cognac av samme alder.

 

Norske aner og historie

Og snakk om norske aner; Bodegas Rey Fernando de Castilla eies og drives av nordmannen Jan Pettersen, men startet med familien Andrada-Vanderwilde i 1837. 135 år senere,

i 1972, bestemte Señor Fernando Andrada-Vanderwilde seg for å lage en brandy av eksepsjonell kvalitet, og senere ble en høykvalitets Pedro Ximénez inkludert.

 

Jan Pettersen flyttet til Spania i 1983 hvor han tidlig gjorde seg bemerket i bransjen. Etter flere toppjobber hos etablerte produsenter, bl.a. Osborne, fikk Jan i 1999 muligheten til å kjøpe Bodegas Rey Fernando de Castilla. Siden da er hans produkter blitt vanlig å se på prestisjerestauranter og vinbarer verden over. Det kongelige spanske hoff står også på kundelisten.

Fernando de Castilla er en boutique vingård, hvor alle prosesser utføres på en håndverksmessig måte, med respekt for historien og produksjonsmetodene som føres videre fra generasjon til generasjon. I tillegg til eksepsjonelle sherryer produserer de fire varianter av Brandy de Jerez.

Sammen med sin bror Thomas eier Jan også varemerket Pettersen, som i Norge har to brandyer og en gin fra Andalucia i porteføljen.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev