FOTO vinskribent Heidi Jaksland Kvernmo
10 februar 2017
Noen kaller det naturvin, noen sier naken vin, noen hater det og noen elsker det. Naturvin er laget med minst mulig innblanding fra vinmakeren. Det brukes ingen tilsetningsstoffer, selv om en del tilsetter ørlite svovel ved tapping. Mange naturviner får lang tid sammen med skall og steiner slik at vinen får naturlige antioksidanter som beskytter mot oksidering. Vi har plukket ut fem helt naturlige favoritter man kan bryne smaksløkene på.
Oransjevin laget på ortrugo, malvasia og trebbiano fra La Stoppa i Emilia-Romagna i Italia. 30 dager skallkontakt, kun naturlig gjær og ingen tilsatt sulfitt. 12 måneders lagring på ståltank og brukte franske fat. Dyp oransje farge, lett skyet. Dufter av nøtter, hylleblomst og appelsinskall med et lite snev av neglelakkfjerner. Frisk og syrlig vin med tydelig tanninbitt, rik, kompleks og smakfull med smak av overmodne, gule epler, fersken, apsikat og streif av syrnet smør. Kompleks vin med lang og tørr ettersmak.
La Stoppa Ageno 2010
Varenr. 8035901 i BU - Pris: Kr. 284,90
Elisabetta Foradori var bare 19 år da hun måtte ta over vingården i Trentino da faren døde i 1985. Hun i gang med en kvalitetsrevolusjon av den lokale druen teroldego ved å finne fram til bedre kloner og bedre teknikk i vinmarken. Senere omla hun gården til biodynamisk produksjon og begynte å bruke amfora og store botti. Sgarzon er en enkeltvinmarksvin som har fått åtte måneder skallkontakt i amfora. Duft av svart pepper, gjærende plommer og kirsebær, streif av sement. Syrlig og litt spiss vin, faste, finkornede tanniner, når den får litt luft kommer en betagende frisk kirsebærsaftighet frem. Nøtteaktig finish.