Nyhet
Drikke Gullosten fra fjellet og drikke til

Gullosten fra fjellet og drikke til>

Det er sesong for den fantastiske franske osten Mont  d`Or. Når Mont d`Or varmes opp er den myk og glatt,  litt salt og ganske fet, men har milde aromaer som kan minne om ferske nøtter og moden brie. Som flere andre håndverskoster lukter den mer enn den smaker.

Den bør du unne deg og du kan lese mer om osten og tilberedningsmetoden her > appetitt.no/blogg/osten-fra-gullfjellet

Verdens beste ost er å finne i butikkene fra begynnelsen av oktober, og lages av råmelk fra kyr som beiter i fjellene på grensen mellom Frankrike og Sveits. Osten holdes sammen av en tynn hinne av hvitskimmel som støttes opp med bark av gran i en liten treeske. Du kan bestille osten her > gutta.no/products/mont-dor.

 

Drikkeforslag til Mont d `Or 

 Rødvin er vanskelig til en slik ost, her er det beste valget hvitvin, musserende vin eller øl.

 

Autolysepreget musserende vin

Fatlagret chardonnay, gjerne fra Burgund eller Jura

Vin med preg av flor fra Jura

Saison / farmhouse ale

Alkoholfri håndverkssider

 

Felles for de gode vinvalgene er at vinen må ha preg av moden frukt, god konsentrasjon og et preg av utvikling. Vinen må også ha god friskhet for å "rense opp" i rik og kremet munnfølelse.

 

Autolysepreget champagne. Aromaene fra autolyse og utvikling (nøtter, sopp, ristet brød og brioche) er en kjempematch til osten. Friskhet og bobler er en flott kontrasterende munnfølelse. Det må ikke være champagne, men vinen bør være fyldig og rik, gjerne med litt dosage, vi tenker at dette er hensiktsmessig her til alt det salte.

 

Bermepreget chardonnay fra Jura er et klassisk valg. Fat- og bermelagring gir også aromaer av nøtt, toast og voks. Chardonnay fra hele verden kan fungere, men den må ha god friskhet og god konsentrasjon.

 

Slørvin er vin som har vært lagret under flor. Dette laget av sopp gir spennende aromaer av noe osteaktig, rå champignon, nøtter, og lønnesirup. I denne kategorien finner man alt fra hvitviner med et lett florpreg til intense sterkviner som og Vin Jaune.

 

Disse vinene kan være vanskelig å finne, så spør gjerne på Vinmonopolet. Det kan være uforsterket hvitvin fra Jerez, savagnin fra Jura eller tørr Tokaji Szamorodni fra Ungarn.

 

Til den salte og fete ostemassen har kullsyre en forfriskende og rensende effekt, og en krydret fruktighet som finnes i mange gjæringspregete øl er et godt tilbehør. Unngå for mye bananfrukt (estere fra gjæring) og de bitreste ølene. Prøv gjerne en belgisk tripel, saison eller annen farmhouse ale til.

 

Slik serverer du mont d'or

Skjær et kryss i toppen av osten og varm den i ovnen på 180 grader i 25 minutter. Server med syltede grønnsaker, salt skinke / spekemat, kokte poteter og krutonger. Bruk gjerne restene av osten (hvis du har) på pizza eller i potetmos.

 

I Jura lager de en helt spesiell type hvitvin som smaker uvanlig og er krevende å lage. Den blir kalt franskmennenes sherry.

Mer informasjon  finner du her >

verdt-a-vite-vin-jaune

Kilde : Vinmonopolet

 

Et norskt alternativ

Det er ingen direkte norsk erstatning for den tradisjonelle franske Mont d'Or, da sistnevnte er en sesongbasert ost laget av upasteurisert melk i en granbareske. Imidlertid kan norske «rødkittoster» som Himmelspannet Raudberg og Gangstad Granstubben fungere som alternativer, spesielt hvis de tilberedes på samme måte ved å varmes i ovnen, og da få en lignende myk og smørbar konsistens.

Ha en fin ostehelg!

 

Gutta på Haugen fører mange fantastiske oster og du kan bestille dem her her >

gutta.no/products/mont-dor

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev