Nå er det høytid og feststemning - jul og nyttår skal feires med både drikke og god mat. Det er lite som kan måle seg med en champagnecocktail, varmende drink eller gløgg. Her serveres det gode saker i alle kategorier!
BOURBON MANHATTAN
Myten tilsier at Manhattan-drinken ble gjort berømt på Manhattan Club i New York en gang på 1880- tallet. Den ble da visstnok ble laget til Lady Rudolph Churchill, moren til selveste Winston Churchill.
Etter nærmere gransking har det vist seg at dette skulle forbli en myte da Lady Randolph Churchill gikk gravid med Winston på dette tidspunkt og befant seg i England. Samtidig hevdes det i boken «Valentine’s Manual of New York» fra den samme tiden, at drinken ble oppfunnet av en mann ved navn Black som bodde ti dører nedenfor Houston Street.
Dessverre kan ikke opphavet til Manhattan-drinken bekreftes, og det hele forblir et mysterie. Kanskje er det nettopp denne mystiske siden av drinken som gjør den mer appellerende?
Dette er en bittersøt nostalgisk cocktail med tre tradisjonelle hovedingredienser som kan hentes ut fra de fleste norske barskap.
4 cl. bourbon whisky gjerne Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky
2. cl. Søt vermut
5 dråper Angostura bitters
Pyntes med kirsebær og/eller appelsinzest
Ha rikelig med is i et røreglass og tilsett bourbon, vermut og bitters. Røres rundt i ca. 20 sekunder til det blir skikkelig nedkjølt. Sil så over i et tumbler- eller coupa-glass. Kan toppes med et kirsebær og/eller appelsinzest.
EPLEGLØGG MED HINT AV VANILJE
Med duft som kan minner om eplerankene på Vestlandet gir denne gløggen deg lyst til å hoppe i havet i tillegg varmer den kalde kropper gjennom de vintermånedene. Siden gløgg-basen lages separat kan denne gløggen også enkelt serveres alkoholfri.
Deilige søte epler i kombinasjon med krydder og et alternativt hint av karamell og vanilje.
4 cl. bourbon whisky, gjerne Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky
2 cl. vaniljelikør f.eks Galliano Vanilla
1 l. eplejuice av god kvalitet
3 kanelstenger
1 ss nellikspiker
1⁄2 sitron i skiver
Ha eplejuice, kanelstenger, nellikspiker og skivet sitron i en kjele. Varm opp til det begynner å ryke og skru ned varmen. La dette stå å trekke i 15- 20 minutter. Per servering tilsettes bourbon og likør denne eplegløggen i en kopp før det røres lett sammen. Pynt gjerne med en kanelstang på toppen.
STJERNESKUDD!
En glitrende champagnecocktail for å skåle inn et nytt år eller en aperitiff for å ønske velkommen til selskapet. Denne champagnecocktailen er en smaksopplevelse og en fryd for øyet.
Champagne og gjerne Piper-Heidsieck Brut
4 cl. bourbon whisky, gjerne Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky
2-3 dråper Angostura bitters
Sukkerbit
Spiselig glitter eller strøsukker
Fukt kanten av et champagneglass med en liten bit sitron. Vend den våte siden i en liten skål med spiselig glitter (ev. vanlig strøsukker) for å få en festlig og smakfull kant på glasset. Plasser en sukkerbit på en serviett og drypp på 2-3 dråper med bitters. Ha bourbon i champagneglasset og legg oppi sukkerbiten. Toppes til slutt med champagne.
God morgen, Marilyn!
Marilyn Monroe skal ha sagt:
«I go to bed with a few drops of Chanel No5, and I wake up each morning to a glass of Piper-Heidsieck; it warms me up!»
Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky
Maker’s Mark® ble kreert av Bill Samuels og er en myk bourbon med lett avslutning. Den destilleres i små batcher i National Historic Landmark distillery in Loretto, Kentucky. Bruksområdene er mange – enten i cocktails, longdrinks, alene eller med is.
Pris kr 509.90,-
Piper-Heidsieck Brut
Dette er vår mest kjente champagne, og er en rund ikke-årgangs Cuvée Brut. Blendes av champagne fra rundt 100 vingårder i området.
Pris kr 439.90,-