Bildet over > Varm cider - varm, bitter og krydret
Akevitt er godt til julematen, men den norske nasjonaldrikken er også en gave til deg som vil eksperimentere med nye drinker. Bartenderne på Poppy i Oslo gir deg inspirasjon til hvordan du kan imponere med julecocktails i festlige sammenkomster.
Akevitt har lenge vært en del av norsk kultur, men ofte begrenset til tradisjonelle sammenhenger. Eierne av Poppy, en pulserende cocktailbar i hjertet av Oslo, har gitt det klassiske norske brennevinet en moderne makeover. Thomas og Xuseen Ramse-Miskell mener julecocktails med akevitt er perfekt for høytidens festligheter.
– Denne norske klassikeren kan skinne i moderne cocktails. Her hos Poppy er hver drink et resultat av kjærlighet, og vi bruker gjerne sesongens ingredienser. Som for eksempel akevitt, som mange selvsagt forbinder med julen, sier Thomas og Xuseen.
Til sammen har de 17 års erfaring i cocktailbransjen og bruker sin unike bakgrunn og lidenskap for å skape uforglemmelige opplevelser for kundene sine. Thomas gjorde et betydelig karriereskifte fra helsesektoren til servicebransjen etter å ha møtt Xuseen.
Overgangen til bartenderyrket er dels resultat av et ønske om å komme i kontakt med mennesker og dels en stor entusiasme for håndverkscocktailer. Xuseen var en erfaren bartender i årevis i den livlige barscenen i San Francisco før han flyttet til Oslo i 2015. Og for ett år siden åpnet de dørene til sin nye bar.
– Vi ønsker at Poppy skal være et sted hvor historier deles og nye vennskap formes. Ved å introdusere akevitt i våre cocktails, feirer vi norsk kultur samtidig som vi skaper noe nytt og spennende som vi håper våre kunder setter pris på, sier de to Oslo-bartenderne.
Her får du nydelige forslag til jule-cocktails fra Thomas og Xuseen Ramse-Miskell på Poppy.
Pomander Gimlet - frisk, bitter og krydret
4 cl Gammel Opland Juleaquavit
3 cl syrejustert appelsinjuice*
2 cl nellik og appelsinsirup**
Tilsett alle ingrediensene i en shaker, tilsett is og rist. Dobbelt sil (bruk både sil og strainer) drinken i et avkjølt glass, gjerne et glass med stett.
Syrejustert appelsinjuice
30 g cl appelsinskall
27 g sitronsyre
3 g eplesyre
500 g vann
Start med å skrelle 30 g appelsinskall. Sett de skrellede appelsinene til side for senere. Legg skallet i en beholder. Tilsett 27 g sitronsyre til skallet. Tilsett 3 g eplesyre til skallet. Bland for å dekke skallet. La det hvile i 2 timer. Ha skallet (sammen med eventuell juice og syre fra beholderen) i en blender og bland med 500 ml/g vann. Juice appelsinene og tilsett blandingen. Rør sammen. Sil blandingen gjennom en finmasket sil til flasker.
TIPS: Syrejustert appelsinjuice kan erstattes ved å blande to deler appelsinjuice og en del limejuice.
Nellik og appelsinsirup
500 g sukker
500 ml appelsinjuice
20 nellik
1 kanelstang
1 stjerneanis
Tilsett alle ingrediensene i en kjele og varm opp. Kok opp lett og senk varmen. La det småkoke og dekk til. La småkoke i 20 minutter og slå av varmen. Avkjøl til romtemperatur. Sil sirupen og flasken. Avkjøl til nødvendig.
Varm cider - varm, bitter og krydret
3 cl Gilde Juleaquavit
1cl Amaretto, f.eks Disaronno
Toppes med varm ciderblanding
Tilsett juleakevitt og amaretto i et glass eller krus som tåler varme. Topp deretter med den varme sideren. Pynt med eple og krydder.
Varm siderblanding
1 liter ufiltrert eplejuice
300 ml appelsinjuice
100 ml sitronjuice
4 kanelstenger
15 hele nelliker eller ½ ts malt nellik
0,7 g (1/2 ts) malt ingefær
0,6 g (1/2 ts) malt muskat
12 g (1 ss) lyst brunt sukker
Tilsett alle ingrediensene i en kjele og ved varme. Kok opp lett og senk varmen. Dekk til med lokk og la det småkoke i 20 min. Deretter er den klar til å serveres.
Jule Negroni - bitter og alkoholsterk
3 cl Lysholm Høytid Juleaquavit
3 cl campari tilsatt tyttebær, appelsinskall og julekrydder
3 cl søt vermouth, f.eks Cocchi Torino
Tre dasher appelsinbitter
Appelsinzest eller tyttebær til pynt
Tilsett alle ingrediensene i et mikseglass. Tilsett is og rør 20 ganger. Sil deretter over i et steinglass med is. Pynt med appelsinzest eller tyttebær hvis du har.
Krydderinfusert Campari
700 ml Campari
250 g tyttebær
100 g sukker
Skall av en appelsin
2 kanelstenger
10 nellik
1 stjerneanis
3 grønne kardemomme
Tilsett alle ingrediensene i en ren krukke og lukk lokket. Oppbevares på et kjølig mørkt sted i en uke. Vend den et par ganger om dagen. Test om ønsket smak er der. Sil, men ikke press tyttebærene. Sil deretter gjennom et kaffefilter. Hell på flaske og oppbevar i kjøleskap til den skal brukes.
Multekrem Sour - kremete og frisk
3 cl Løiten Juleaquavit tilsatt multebær*
1 cl multebærlikør
2 cl multebærsirup**
2 cl sitronjuice
2 cl Gryr Vegansk Matfløyel
Multebær eller sitron zest som garnityr
Tilsett alle ingrediensene i shakeren, deretter is. Rist til avkjølt. Sil deretter dobbelt over i et avkjølt glass, gjerne med stett. Pynt med multebær og eventuelt sitron zest på toppen.
Løiten juleaquavit infusert med multebær
700 ml Løiten Juleaquavit
250 g multebær
1 ts vanilje
Tilsett alle ingrediensene i en blender. Bland på høy hastighet i omtrent ett minutt. Hell deretter i en lufttett beholder og avkjøl i 24 timer. Ta ut av kjøleskapet og sil gjennom en finmasket sil og deretter gjennom et kaffefilter. Helles på flaske og oppbevar i kjøleskapet til den skal brukes.
Multebærsirup
1,5 dl vann
250 g multebær
300 g sukker
Tilsett alle ingrediensene i en kjele. Skru på middels varme og kok opp mens du hele tiden rører. Når det begynner å koke, senk varmen og la det småkoke i 20 minutter. Dekk til med lokk og la avkjøles til romtemperatur. Sil deretter gjennom en finmasket sil, hell over på flaske og avkjøl til den skal brukes.