Vin til rakefisk er ikke den enkleste kombinasjonen av mat og vin. Vinen bør ha syre, et streif av sødme og være smaksrik slik at ikke rakefisksmaken tar helt overhånd. Smaken bør dog ikke være så utpreget at vinen overdøver fisken. Musserende vin eller en riesling med litt sødme er sikre valg. Jeg har tidligere også skrevet om å bruke oransjevin til rakefisk, og det står jeg ved. Det er en ypperlig kombinasjon hvis man liker den spesielle vinstilen oransjevin.
Dom. Huet Vouvray Pétillant Brut 2014
Varenr. 169701 i basis – Kr 283,80
Frankrike, Loire, 100 % chenin blanc. 36 måneder på bunnfallet. Gule plommer, sitrus, kjeks og sopp på duft. Fyldig vin med delikate bobler og stor smaksrikdom. Helt tør, men smaken gir et sødmefulle inntrykk likevel. Her er det honning, gule plommer, appelsin, kandisert frukt og hylleblomst-saft på smak. Flott syre. 89 poeng.
Oppskrift på sprø røsti med rakfisk, wasabirømme og vårløk >
appetitt.no/matmerk/fisk-skjell-
I GLASSET iglasset.no
Heidi Jaksland Kvernmo
Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.
Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.
Bloggen iglasset.no har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».