Ved mjøskanten i Stange Vestbygd ligger Atlungstad Brenneri i idylliske omgivelser, kun en hyggelig sykkeltur fra Hamar. Atlungstad Brenneri er et unikt kulturminne hvor du får oppleve norsk industriarkitektur, brennerihistorie og norsk akevittproduksjon de siste 150 år. Her kan du følge prosessen fra poteten kommer inn i bygget og til de edle dråpene er tappet på flasker. Her brukes alle sanser i autentiske omgivelser og skaper gylne opplevelser.
I september lanserte Atlungstad blant annet disse akevittene i tillegg til «Grom»-akevitten, den offisielle akevitten til Akevittfestivalen i Gjøvik som kommer i et begrenset antall. Alle passer bra til høstens deilige tradisjonsmat men også alene.
Grom akevitt er laget med lagrede akevitter som smaksmessig hører hjemme i Trøndelag, Opland og Hedmark. Det er en kompleks akevitt med smaksbidrag fra spansk kjørvel fra Gjøvik, grønn koriander fra Vestfold pluss alle de vanlige krydderne du finner i de gamle klassiske akevittene. En stor porsjon nye sherryfat gir akevitten toner av eik, vanilje, samt noe sitrus.
Pris kr 549,00
Tresnittet "duft"
Trykket "Duft", formgitt av Nico Wideberg, og som vises på forsiden av Grom er et håndtrykket tresnitt som er tegnet, skåret og trykket for hånd av kunstneren selv på hans atelier på Myrens Verksted i Oslo.
Tresnittet er laget spesielt til festival-akevitten og er inspirert av denne. Motivet er inspirtert av natur, med eng og åker og karveblomster. Men, også drikkekultur, hvor man bruker duftsansene før man smaker. Akevitten kan også gå deg til hodet! Fargene er også inspirert av grønn natur; potetåker, blått; livets vann og gule karveblomster.
Tresnittet er skjært ut i bjørkefinér og det er brukt to plater. En underplate hvor fargene og formene blir definert, mens detaljene og tegningene kommer fram i platen som trykkes over. Dette er samme metode som Edvard Munch brukte. Tresnittene er trykket på fint fransk bommulspapir i et eksklusivt opplag på 30 stk.
Atlungstad med Gulløyepotet er en akevitt der de eksklusive gulløyepotetene fra Nord- Norge først er brent på Sundnæs Brenneri i Trøndelag. Deretter ble de sendt til Gjøvik for en ytterligere destillasjonsrunde. Den resulterende Gulløyespriten ble deretter modnet over en lengre periode i store, eldre sherryfat.
I tillegg er det benyttet en nøye utvalgt potetsprit fra Atlungstad med en krydderprofil inspirert av lokale tradisjoner fra Trøndelag og Hedmarken. Denne spriten har blitt lagret på nyere sherryfat, der sherry, eik og vanilje er en del av smaksbildet. Resultatet er en god og smaksrik akevitt med en aning sødme.
Gulløye er Nord-Norges egen gourmetpotet og er kjent og kjær blant potetvenner over hele landet. Det er betegnelsen på potet av sorten Gulløye som er dyrket nord for polarsirkelen. Poteten har vært dyrket i Nord-Norge i mer enn hundre år. Det spesielle nordnorske klimaet med lys døgnet rundt i vekstsesongen er med på gi Gulløye fra Nord-Norge sitt særpreg.
Atlungstad Gulløyepotet
Fargen er mørk gyllen og lukten har et sammensatt krydderbilde med karve, og anis. Smaken er fyldig med karve og anis, sherrysødme og lett innslag av fuselaromaer
Den passer til kraftig tradisjonsmat
Pris kr 539,90
Atlungstad Brut er en norsk akevitt laget med respekt for gamle tradisjoner, og som skiller seg ut med sin tørre smak. Produktet er ikke tilsatt sukker, men har en naturlig og balansert sødme fra modning på eikefat, tidligere brukt til sherry, portvin og madeira. Dette fremhever akevittens komplekse aromaer og rike karakter.
Akevitten er et resultat av lang modning på helt nye 500 liters sherryfat, som gir en kraftig karakter full smak av eik og sherry avrunding, mens bourbon fatene bidrar med whiskey toner og litt vanilje fra hvit amerikansk eik. Den tørre stilen bidrar til at fatkarakterene blir noe mer merkbare. En liten tilsetning av karve, fennikel og sitrus bidrar til en kompleks og smaksrik akevitt med en tørr ettersmak.
Brut aquavit er produsert i en PET flaske med pant, noe som er et bærekraftige valg når det gjelder emballasje og produksjon. Dette gir et betydelig lavere karbonavtrykk sammenlignet med vanlige glassflasker er definitivt et positivt tiltak for miljøet. Resirkulerbarheten til PET- materiale kan bidra til å redusere avfallsmengden, og et lavere karbonavtrykk betyr at produksjonsprosessen for flasken genererer mindre klimagassutslipp.
Atlungstad Brut
Fargen er gyllen og den lukter av karve, fennikel, eik og sitrus. Smaken har vaniljetoner og sitrus, kombinert med akevittkryddere og lang ettersmak med sherrysødme.
Atlungstad Brut akevitt serveres ved romtemperatur og er en perfekt følgesvenn til norsk tradisjonsmat, men kan også drikkes alene.
Pris kr 459,90
Christopher Hammers Selskapsakevitt er en ny klassisk akevitt som Hammer ville ha skapt om han levde i dag. Det betyr mindre fusel og renere potetsprit i stedet for rugsprit med mye fusel, samt oppbevaring og modning av akevitten på sherryfat. Disse ble etter hvert tilgjengelig i Norge, da vi begynte å importere sherry på fat.
De nøye utvalgte urtene som utgjør akevittens smaksprofil, er basert på det som trives godt i norske klimaforhold. Karve, koriander og fennikel er blant urtene som er valgt fordi de enkelt kan dyrkes her. Dette nøye utvalget av urter har resultert i en smakfull og moderne norsk akevitt av ypperste kvalitet.
Christopher Hammers Selskapsakevitt
Fargen er gyllen og den har aroma av karve og andre klassiske akevittkryddere.Den smaker av karve og andre kryddere med eik og sherrytoner i ettersmaken.
Pris kr 429,90
ATLUNGSTAD BRENNERI
Atlungstad Brenneri ble startet i 1855 som et andelslag av bønder i Stange. Det ligger vakkert til ved Mjøsstranda, i sykkelavstand fra Hamar. Her har det blitt produsert akevitt, punsj og annet brennevin. Brenneriet er fortsatt i drift deler av året, da vi brenner potetsprit i mars.
De har åpen restaurant hele året som benytter seg utelukkende av norske råvarer og lar seg inspirere av norsk tradisjonskost. God mat betyr en god dag. Menyen vår består av et solid utvalg velsmakende og mettende retter laget av råvarer av ypperste kvalitet. Atlungstad Brenneri arrangerer også en rekke kulturarrangementer og kurs og konferanse.
De tilbyr åpne omvisninger i det gamle brenneriet hele året med varierende tidspunkt avhengig av sesong og tar i mot grupper over 10 personer for omvisning etter avtale hele året, ring 62 33 00 55 eller send en epost til post@atlungstadbrenneri.no.
Her har du en spennende aktivitetskalender til brenneriet >
atlungstadbrenneri.no/events