Nebbiolo er en drue som gir himmelske viner når de dyrkes og lages skikkelig. Er vinene av topp kvalitet vil det med ytterligere lagring ofte tre frem en sjelden eleganse og kompleksitet.
Det er ofte slike viner, gjerne med litt alder og rett modning, mange vininteresserte trakter etter. Det er med nebbiolo som ellers i vinverden; det er mange veier til målet, og god nebbiolo lages i flere stilarter.
Dyrking, vinmark, fremstilling og lagring vil prege vinen på hver sin måte, og også styre hva den ideelt sett bør serveres med. For nebbiolo bør serveres med noe.
Strukturen og aromaintensiteten, kombinasjonen av høy syre og tannin, som i noen tilfeller kan være svært markant, bør temmes med litt å bite i.
Med rett mat i bittet vil vinene også vise seg fra en mer gjestmild og generøs side, mer av elegansen vil tre frem, samtidig som vinen gjør grundig jobb med å rense og forfriske munnhulen mellom munnfullene mat. «Utpregede matviner», er de med rette blitt kalt.
Går nebbiolo da til all mat?! Dessverre ikke, men får den litt å jobbe med, som litt fett, kjøttkraft og god kjøttstruktur, er mye gjort.
Norsk lam i sesong er et naturlig sted å begynne, men nebbiolo er en naturlig partner også til storfe, gjerne i gryter, men også rosastekte, marmorerte stykker av entrecôte vil stortrives med nebbiolo i glasset.
Med alder er dette også viner som harmonerer særdeles godt med det norske viltet. Storvilt tilberedt på rett maner kan fint møtes med yngre viner. Også norske røtter og ikke minst sopp er en naturlig følgesvenn til nebbiolo-baserte viner.
Med OMA Langhe Nebbiolo har man laget en vin med nebbioloens gjenkjennelige, matvennlige struktur og aromaprofil. Samtidig er det fanget noe av den innsmigrende, ferske fruktkarakteren den også besitter, men som ofte svinner gjennom lagringen vinene gjennomgår før de tappes og slippes på markedet.
Utfordringene har i dette tilfellet vært å finne rett kvalitet, som viser druens typiske karakteristika og jordsmonnskarakter og samtidig tåler å slippes i ung alder uten at den fremstår som en blek eller uinteressant kopi eller blir for brutal i munnen.
Samarbeidet med Davide Rosso åpnet en dør til en liten dyrker i Barbaresco som besitter gode, sunne vinmarker, to elementer fra to ulike og unike vinmarker – Rabaja og Montestefano – som er blandet sammen. Førstnevnte vinmark gir vinen eleganse, frukt og finesse, sistnevnte tilfører struktur og fylde.
