Norske sidertradisjoner kan spores tilbake til Vikingtiden. Senere nådde produksjonen et høydepunkt sent på 1800-tallet før 1920-tallets forbudstid satte en bråstopper. I 2016 fikk fruktprodusenter lov å selge sider med alkoholinnhold over 4,7% på gården. I 2019 var sider Vinmonopolets raskest voksende produktkategori.
Klassiske metoder krever også nye innfallsvinkler for å overleve. 2020-årgangene av norsk eplemost er en særdeles smakfull blanding av tradisjon, kultur, råvarer og nytenkning. I Sogn startet flere fruktgårder med økologisk dyrking allerede på 1980-tallet, og de senere årene har produksjonen av eplemost og sider utviklet seg i takt med den kulinariske revolusjonen i Norge.
Det stadige fokuset på utvikling av både metoder og produkter har vært avgjørende for at eplemost har blitt et trendy alternativ til vin. Flere har hevdet at superstjernen Maeemos perfekt avstemte juicemeny er et enda bedre følge de nordiske råvarer, enn vinmenyen
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Mangfoldet av produkter er et resultat av lange tradisjoner, høy kunnskap og råvarer dyrket under svært gunstige vekstbetingelser. Det er med på å gi produktene unik smak og karakteristikk og beskyttede betegnelser verner om dette. Epler, pærer og plommer fra Haranger samt epler fra Telemark har geografiske beskyttelse..
Norske eplesorter er like ulike som franske vindruer. Vanlige typer er Aroma, Summered, Discovery og Gravenstein, og fruktgårdene dyrker i tillegg mange andre ulike sorter epler med fransk og engelsk opprinnelse.
I fruktregioner som blant annet Hardanger, Lier, Fruktbygda i Telemark og Sogn og Fjordane bør du derfor definitivt stoppe inn om de hyggelige gårdsbutikkene.
Se etter norsk sider på de nærmeste polutsalg >
siderlandet.no
vinmonopolet.no/search?q=sider