Atlungstad har gleden av å avduke årets «Grom»-akevitten, den offisielle akevitten til Akevittfestivalen i Gjøvik.
Årets etikett er utarbeidet av kunstneren Nico Wideberg og utgivelsen består av et begrenset opplag på 756 nummererte flasker. Grom vil selvfølgelig bli på plass under årets akevittfestivalen i Gjøvik, siste helg i september, men kan allerede nå bestilles på Vinmonopolet.
Grom er en hyllest til den rike norske akevitt-tradisjonen, og resepten er basert på alle de viktigste akevittstilene i landet, som er kjernen i den norske akevitt-tradisjonen. Som en hyllest til Jørn Holme, en drivkraft bak bevaringen av Atlungstad, inneholder Grom en del fra den ikoniske "Riksantikvaren"-fatet. I tillegg har den også an andel med eksklusive slottsakevitter.
Mer om Grom Akevitt
Akevitt har lange tradisjoner i Innlandet, og Gjøvik er den norske akevittens vugge og hovedstad. Nesten all potetsprit i alle typer norsk akevitt, er innom rektifiseringsanlegget Hoff på Gjøvik for destillering. Det var derfor ganske naturlig å hedre byens betydning for norsk akevitt med en egen blend fra Atlungstad.
Grom akevitt er laget med lagrede akevitter som smaksmessig hører hjemme i Trøndelag, Opland og Hedmark. Det er en kompleks akevitt med smaksbidrag fra spansk kjørvel fra Gjøvik, grønn koriander fra Vestfold pluss alle de vanlige krydderne du finner i de gamle klassiske akevittene. En stor porsjon nye sherryfat gir akevitten toner av eik, vanilje, samt noe sitrus.
Pris kr 549,00
Tresnittet"duft"
Trykket "Duft", formgitt av Nico Wideberg, og som vises på forsiden av Grom er et håndtrykket tresnitt som er tegnet, skåret og trykket for hånd av kunstneren selv på hans atelier på Myrens Verksted i Oslo.
Tresnittet er laget spesielt til festival-akevitten og er inspirert av denne.
Motivet er inspirtert av natur, med eng og åker og karveblomster. Men, også drikkekultur, hvor man bruker duftsansene før man smaker. Akevitten kan også gå deg til hodet!
Fargene er også inspirert av grønn natur; potetåker, blått; livets vann og gule karveblomster.
Tresnittet er skjært ut i bjørkefinér og det er brukt to plater. En underplate hvor fargene og formene blir definert, mens detaljene og tegningene kommer fram i platen som trykkes over. Dette er samme metode som Edvard Munch brukte. Tresnittene er trykket på fint fransk bommulspapir i et eksklusivt opplag på 30 stk.
Mer om Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri
Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi.
Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.
I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.
Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk.