Nyhet
Drikke En guide til å drikke bedre vin...

En guide til å drikke bedre vin...>

En av Norges fremste vinkjennere er omsider ute av reservatet og har tenkt å oppføre seg som en løslatt mann. Sånt blir det bok av.

Det er Per Mæleng som er medskyldig i at folk trosser minusgrader og sover i telt utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge for å sikre seg noen vinflasker. Det er han som i femten år har hatt ansvaret for Vinmonopolets spesialbutikker. For et halvt år siden var det slutt.

 

I midten av september kommer Mælengs bok Viner og steder – en guide til å drikke bedre vin. En bok han ikke kunne ha skrevet som statsansatt sjel i Vinmonopolet. Nå er han fri til å skrive og høylydt mene det han vil. Dette er ikke bare en bok med vinanbefalinger (du får det også), det er like mye en bok om vinverdenen – avgrenset til Frankrike, Italia, Tyskland, England og Hellas. Den handler om dramatiske forandringer, om klimaendringer, vintrender og lagringsgevinst (det siste er en myte Mæleng herved avliver).

 

Etter å ha levd et liv med vin i femti år, er Per Mæleng blitt mer ydmyk enn han var, mer respektfullt lyttende. Han er ikke bare interessert i jorden og stedene der vinmarkene tilfeldigvis ligger, men også i menneskene bak plogen. På sine utallige reiser rundt til vinmarker

har han møtt disse menneskene som tar avgjørelser som til slutt ender som kvalitet i en flaske vin.

 

Per Mæleng kan snakke mer om

Slangen i paradis. Det er den globale oppvarmingen. Den viktigste påvirkningen av vinproduksjonen i verden i dag. Den kaster rundt på det meste som har med vinproduksjon å gjøre. Utfordringene står i kø. Varmen påvirker druene, sukkermengden blir høyere, noe som igjen gjør at alkoholen i vinen blir høyere. Mellom moden frukt og kokt frukt er det en prekær balanse, og det er dit den globale oppvarmingen pusher oss.

 

Chablis fins ikke lenger. For 30 år siden var en klassisk Chablis sjømineralsk i stilen. Da oppleves det som et tap når en tropisk Chablis skvulper i glasset. Mæleng foretrekker å leve på minnene om gammel storhet, selv om han ikke har planer om å kle seg som museumsvokter.

Vinnerne. De som har mest å tjene på varmen, på kort sikt, er de med høyt anlagte vinmarker, eller de som holder til i spesielt kjølige klimasoner. Vinmarker flyttes nordover, til land der det tidligere ikke har vært varmt nok for vinproduksjon.

I Danmark og Sverige er industrien voksende, og Norge vil prøve å følge etter.

 

Lagringsgevinst. «La meg avlive en myte – det finnes ingen lagringsgevinst av vin, dvs at det gir høyere kvalitet ved lagring», skriver Mæleng og sammenligner det med Jesu tilbakekomst. For ham blir det religion og tro, og det er noe de driver med på Menighetsfakultetet. Mæleng mener det er enkelt; vin har et liv, kort eller langt. Den endrer seg hele tiden, noe forsvinner og noe kommer til. Det blir ikke meningsfylt å hevde at vinene blir bedre, bare annerledes.

 

Champagne endrer karakter. Og det i et galopperende tempo, mens England er landet som har hatt størst fordel av den globale oppvarmingen. Mest imponert er Mæleng over kvaliteten på den musserende vinen.

Grekerne kommer igjen. Hellas er arnested for all europeisk vin. Ingen land i verden har flere lokale druesorter, og foreløpige studier viser at disse ser ut til å tåle konsekvensene av global oppvarming bedre enn de franske druesortene som ble importert for noen tiår siden. I dag er Hellas yngleplass for kreativ vinmaking og det mest interessante landet i Europa når det gjelder å utvikle egen vinkultur.

 

Burgund eller Bordeaux. Vin fra en del områder er blitt luksusvarer. Spesielt er Burgund plaget av en prisutvikling som gjør selv ordinære viner altfor dyre for det normale markedet. Finans- og luksusmarkedet har forgiftet det mentale grunnvannet i Burgund, mener Mæleng og mener man like gjerne bør se mot Bordeaux, der det stadig er mulig å kjøpe svart høy kvalitet til en ok pris. Det fins ingen sterkere merkevare i vinens verden. Det paradoksale er at den ikke er trendy.

 

 

Per Mæleng kjøpte sin første vin for lagring på 1970-tallet, og vet i dag hva som skal til for at han anerkjenner noe som magisk. Dessuten gjør vin noe med folk som han skjønner. Og som han sier: «Vin er en emosjonell dybdemåler på godt og vondt, som uventet og overskridende kan skape bånd mellom mennesker og bidra til å gi opplevelser av nesten estetisk oppløftende karakter, noe vakkert som kan oppstå ved at personlig reserverthet erstattes av en forløsende sjenerøs meddelsomhet. Iblant blir folk de beste versjonene av seg selv, andre ganger blir resultatet stikk motsatt.»

 

Vinverdenen har de to siste tiårene endret seg dramatisk. Klimaendringer og nye produksjonsmåter, aktører og vindistrikter har kastet rundt på tidligere sannheter. Hvilke regioner er blitt for varme til å produsere god kvalitet? Og hvor finner du i dag og i årene som kommer vin med høy kvalitet?

Per Mæleng guider deg gjennom de største endringene og gir deg sine beste anbefalinger. Her kommer du på innsiden av vinverdenen og følger mannen som de siste 15 årene har vært sentral i å bygge opp spesialutvalget til Vinmonopolet. En bok for vinelskere som ønsker innsikt og forståelse – og for deg som vil gjøre de beste kjøpene.

 

Han har publisert artikler og bøker om vin i over 25 år, blant annet En vingurus guide til himmelen og En vingurus guide til Bordeaux og Burgund. Mæleng har i en årrekke jobbet som produktsjef med ansvar for spesialbutikkene og vinauksjoner hos Vinmonopolet.

 

 

«Boken VINER og STEDER har som mål å fremheve viner som lett forsvinner i ‘anerkjente’ vinjournalisters fokus på utdatert labeltilbedelse. Det lykkes Per med. En av de viktigste vinbøkene på lenge.»

– Rune Rake

 

Pris kr 449 - Kagge Forlag 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev