Drikke En Bordeaux som overgår forventningene

En Bordeaux som overgår forventningene>

En rik og presis Bordeaux med fremragende karakter – til en pris som er betydelig lavere enn hva den høye kvaliteten skulle tilsi, er nå tilgjengelig i basisutvalget hos Vinmonopolet.

 

Château Joanin Bécot 2021 er rett og slett en fantastisk god vin, og er av Yohan Castaing – en av de ledende vinjournalistene som dekker området – beskrevet som "et av de beste kjøpene fra hele Bordeaux i forhold til pris og kvalitet» Det sier ikke så rent lite. Bécot-familien har lang erfaring med vinproduksjon fra det mer kjente Saint-Émilion Grand Cru Classé B-slottet Château Beau-Séjour Bécot, så det er egentlig ikke noen overraskelse at de år etter år klarer å lage topp vin, selv i krevende årganger.

 

 

Å produsere kvalitetsvin krever betydelig innsats og store investeringer i både vinmark og kjeller. Etter at Bécot-familien overtok eiendommen i 2001, har de gjort nettopp det, noe som har ført til vinmarker og kjellerfasiliteter som holder en svært høy standard. Familien selv mener at det var først med 2020-årgangen at man kunne forvente vin av eksepsjonell kvalitet, og årets utgave av Joanin Bécot står absolutt i tråd med dette, og enda litt til. Den er hovedsakelig bestående av merlot, med en liten del cabernet franc fra gamle vinstokker – noen av dem kan spores helt tilbake til 1870! Denne blandingen gir en svært tilgjengelig, behagelig og typeriktig Bordeaux-vin, med generøs frukt og modne, runde tanniner. Cabernet franc bidrar i tillegg med god struktur og friskhet til vinen.

 

JULIETTE STÅR BAK 

Det er Juliette Bécot – både eier og vinmaker – som er arkitekten bak denne utsøkte vinen. Juliette er lidenskapelig opptatt av hver fase i vinproduksjonen, fra begynnelse til slutt. I kjelleren vektes ofte intuisjon over tradisjonelle vinmakingsprosesser, hvilket skaper viner med unike aroma- og smaksprofiler fra det ene året til det andre. Det er første gang vinen fra Château Joanin Bécot er tilgjengelig i Norge, og vi kunne knapt ha forestilt oss en bedre årgang å introdusere for det norske publikummet – derfor er vi svært glade for å kunngjøre at den nå er tilgjengelig i basisutvalget hos Vinmonopolet! Bordeaux-viner anbefales normalt å lagres noen år for å nå sitt fulle potensial, og det gjelder kanskje også for denne vinen. Samtidig kan vi forsikre om at den drikker utmerket allerede nå, enten alene eller til mat.

 

 

DEN NYE LEDESTJERNEN FRA ØSTSIDEN AV BORDEAUX

Château Joanin Bécot ligger i kommunen Saint-Philippe d'Aiguilhe, og er et av de fineste eksemplene på appellasjonen Castillon Côtes de Bordeaux. Vi befinner oss her på Bordeaux sin østside. Det unike terroiret til Joanin Bécot, plassert blant de høyeste høydedragene langs Gironde-elven, var en viktig grunn til familiens ønske om å jobbe med denne eiendommen. De siste års varme årganger gjør denne svalende høydetoppen ettertraktet.

 

Bécot-familien samarbeider tett med den svært lidenskapelige og talentfulle ønologen, Thomas Duclos, som begynte å arbeide på eiendommen i 2017. Thomas er en pragmatiker både ute i vinmarken og i kjelleren, hvor «sunn fornuft» råder i valgene som tas. Både Juliette og Thomas deler samme filosofi når det kommer til hvordan man skal lage vin: menneskets inngripen bør være minimal, og naturen må tillates å utfolde seg på egne premisser. Jobben hans, for å bruke hans egne ord, er «å tappe et sted på flaske». Det høres kanskje ut som en floskel, men det er dette tankesettet og denne filosofien, som skaper en vin med karakter og stedsidentitet.

 

 

Familien sverger til manuell innhøsting, før druematerialet fraktes til vineriet og rett til sorteringsbordet. Druene gjennomgår hele tre runder med sortering og det er kun de med tilfredsstillende kvalitet som kommer gjennom seleksjonen – årsaken er enkel, ifølge Juliette: «uten streng seleksjon er det umulig å få frem den sanne identiteten til druenes opphavssted og årgang». Druematerialet lagres gjennomsnittlig i 15 måneder på en blanding av ny fransk eik, eikeliggere og amfora, før vinene tappes på flaske. De ulike prosessene og lagringsmetodene druematerialet går igjennom er selvfølgelig kostbare og svært tidkrevende, men det vises også tydelig i kvaliteten på vinen.

 

 

 

 

EN VIN SOM PASSER DE FLESTE ANLEDNINGER

Joanin Bécot 2021 har en mørk og intens farge, med bjørnebærfruktige aromaer og herlig subtil parfyme av de røde sommerbærene. Den er myk og smidig i ganen og har en litt vill energi, sure kirsebær, modne jordbær og et hint av knust stein og tobakk. Du får mineraliteten og et bredt spekter av ulike nyanser og detaljer på ganen. Vinen har en kraftfull karakter: den er glatt, men med sateng-teksturerte tanniner, som gir støtte og struktur i munnen, med en langsom oppbygging av smak til en løftet, frisk og saltaktig avslutning.

 

 

Joanin Bécot 2021 vil komplementere nær sagt enhver kjøttbasert rett. Den robuste strukturen vil stå stødig mot en rik, smakfull entrecôte med béarnaise og grillede småpoteter, og den elegante tanninstrukturen vil balansere smakene av grillet oksemørbrad, kanskje sammen med pommes frites. Også lysere kjøtt vil vinen gå godt sammen med, eksempelvis kylling eller and. Vinen vil også harmonere ypperlig med et utvalgt sortiment av oster, og sørge for en perfekt avrunding på måltidet. Ellers nytes den helt fint alene, alternativt sammen med noe enkel, men smaksrik spekemat.

 

Vi nærmer oss raskt påske, en tid hvor familie og venner samles, og hva passer vel bedre til de tradisjonsrike påskerettene enn en vin som virkelig kan løfte måltidet til nye høyder? Med sin komplekse karakter og balanserte smaksprofil, er Joanin Bécot 2021 det perfekte valget til påskemiddagen. Dens dybde og friskhet komplementerer påskens varierte meny – men kanskje særlig den klassiske lammesteken og alle de deilige siderettene som hører med.

 

Château Joanin Bécot 2021 er tilgjengelig i kategori 3 i basisutvalget til en pris på 312,20 kroner, og nytes best ved en temperatur på mellom 15 og 17 grader. Vinmonopolnummer: 16895801

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev